Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Ο πόλεμος της παραπληροφόρησης.




Το αδιαμφισβήτητο γεγονός σήμερα είναι ότι έχουμε ένα αιματοκύλισμα στην Ουκρανία. Αφορμές, λόγοι και αιτίες αυτής της τραγωδίας είναι συζητήσιμα και αναλόγως ο καθένας είτε παίρνει το μέρος της μιας ή της άλλης πλευράς είτε παραμένει επικριτής και των δύο. 
Το θέμα μας όμως δεν είναι να διαλέξουμε στην αρένα τον αρεστό μας μονομάχο. Εδώ θα επικεντρωθούμε στους μηχανισμούς της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας, που οργιάζουν σε αυτή την παράλογη αιματοχυσία που οδηγεί στον όλεθρο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος.

 Τα ρεπορτάζ, η καταγραφή, η μετάδοση εικόνων και τα βίντεο δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την αντικειμενική ενημέρωση του κοινού, αλλά με γκαιμπελίστικη μαεστρία χρησιμοποιούνται και για την καλλιέργεια εντυπώσεων κρίσιμων για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, που παρακολουθεί ανυποψίαστη τις πολεμικές επιχειρήσεις. Επειδή ως χώρα με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνώντων ενταχτήκαμε με τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» φυσικό είναι τα κύρια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να είναι εχθρικά προς την απέναντι πλευρά. 

Έτσι οι περισσότερες ειδήσεις που μας σερβίρονται στον καναπέ μας είναι ένας φιλτραρισμένος καφές Δυτικής προελεύσεως. Σήμερα όμως δεν είναι μόνο η τηλεόραση η αποκλειστική πηγή ενημέρωσης. Η διαδικτυακή πληροφόρηση είναι ανεξέλεγκτη και οι χρήστες της κυριολεκτικά βομβαρδίζονται από υπεύθυνες και ανεύθυνες πηγές. Τα προπαγανδιστικά κέντρα της παραπληροφόρησης και της κατασκευής παραπλανητικών ειδήσεων παίζουν καθημερινά τα ρέστα τους. 

Εδώ όμως ο διαιτητής στο παιχνίδι δεν είναι ούτε στημένος ούτε πουλημένος, και ο λόγος είναι απλούστατος. Δεν υπάρχει διαιτητής. Ο καθένας παίζει όπως του γουστάρει, με τα χέρια, με τα πόδια, αθλητικά, αντιαθλητικά. Η κερκίδα ωρύεται, τα πλήθη παραληρούν και όποτε θέλουν μπουκάρουν στο χλοοτάπητα συμμετέχοντας στον αγώνα. 

Στην τρέχουσα στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο καθένας διαδίδει αυτό που τον ευχαριστεί ή καλύτερα αυτό που νομίζει ότι θα δυσαρεστήσει τον αντίπαλο. Δημοσιεύματα των μεν χαρακτηρίζουν φασίστα, τρελό και ανισόρροπο τον Πούτιν, δημοσιεύματα των δε χαρακτηρίζουν νεοναζί, καιροσκόπο και εξαφανισμένο τον Ζελένσκι. Οι εκατέρωθεν ευφάνταστες φωτοσοπιές δίνουν και παίρνουν. Βιαιοπραγίες, φρικαλεότητες, σφαγές, βομβαρδισμοί αμάχων, κατεστραμμένα σπίτια, νεκροί και τραυματίες, περασμένων ετών συρράπτονται, μπολιάζονται και ανακατεύονται με τα τρέχοντα, παρουσιάζοντας μία κατάσταση κατά το δοκούν. 

Άλλοι σήμερα βλέπουν ένα κατεστραμμένο από τις ρώσικες βόμβες Κίεβο και άλλοι ισχυρίζονται ότι στις πολυκατοικίες μέσα στο Κίεβο δεν έχει πέσει ούτε μία ρωσική οβίδα! Φτάσαμε στο σημείο κάθε μα κάθε είδηση να έχει την πονηρή πλευρά της. Ισοπεδωμένες αστικές περιοχές είναι από το Χάρκοβο ή μήπως από τη Βηρυτό; Τελικά παραδόθηκαν ή σκοτώθηκαν οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Φιδονήσι; Το βομβαρδισμένο από τους Ρώσους κτήριο ήταν ένα μαιευτήριο ή ήταν το στρατηγείο του τάγματος Αζόφ; Ήταν ρωσικός ο πύραυλος που έπληξε την πολυκατοικία ή άστοχη ουκρανική αντιαεροπορική ρουκέτα; Τα τανκς που αφανίζουν αυτοκίνητα πολιτών είναι των Ρώσων η των Ουκρανών. Τα σχετικά βίντεο είναι τωρινά ή από τα 2014… και ουκ έσται τέλος η πληροφόρηση και η παραπληροφόρηση! 

Το αίμα πάντως δεν είναι μουστάρδα και οι νεκροί δεν είναι κομπάρσοι σε χολιγουντιανή υπερπαραγωγή. Τα χαλάσματα δεν είναι αποτέλεσμα μιας φυσικής καταστροφής, ενός σεισμού, τυφώνα, ανεμοστρόβιλου. Οι κατατρεγμένοι άμαχοι, τα γυναικόπαιδα, οι ανήμποροι ηλικιωμένοι δεν ταξιδεύουν ως τουρίστες. 

Εμείς ως Σελίδα, μέσα σε αυτή την απερίγραπτη θολούρα, στον κυκεώνα της σκοπιμότητας, της ποδηγέτησης και της χειραγώγησης, απλά προσπαθούμε για το καλύτερο. Φυσικά είναι αδύνατο να αποκλείσουμε τα λάθη. Αυτό θα συμβεί μόνο αν πάψουμε να γράφουμε και να σχολιάζουμε, παραφράζοντας το «…αφού δεν έχεις νέα ευχάριστα να πεις, καλύτερα να μη μάς πεις κανένα!» Εδώ υπάρχει μια λίστα – η οποία θα ενημερώνεται περιοδικά – με άρθρα επαλήθευσης δεδομένων που έχει δημοσιεύσει το δίκτυο ελέγχου γεγονότων του EDMO κατά τη διάρκεια της κρίσης: edmo.eu




Στέφανος Πρίντσιος: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου