Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Απορίας άξιο




Απορημένοι εμφανίζονται οι μέτοχοι μεγάλων τουριστικών και ξενοδοχειακών ομίλων, για το γεγονός ότι λίγο πριν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, «παραμένουν κενές περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας στον ξενοδοχειακό τομέα και στην εστίαση, παρά την πολύ μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στην αγορά». Δεν τους πάει άραγε καθόλου ο νους ότι χιλιάδες εργαζόμενοι δεν το σκέφτονται καν να δουλέψουν στον κλάδο, λόγω των άθλιων εργασιακών συνθηκών; 

Κι αυτό παρά το «δόλωμα» ότι οι απολαβές που προσφέρουν είναι τάχα πάνω κι απ' όσα προβλέπει η ΣΣΕ. Η αλήθεια είναι όμως ότι η εντατικοποίηση της δουλειάς, στα όρια της σωματικής και ψυχικής αντοχής, με την ανασφάλεια να βαραίνει στο τέλος της σεζόν, δεν πληρώνεται με τα ψίχουλα των μισθών στον κλάδο και κάνει πολλούς ανέργους να αναζητούν αλλού την τύχη τους, κι όχι στη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού, όπως την αποκαλεί το κεφάλαιο. 

Οι μεγαλοξενοδόχοι είναι μάλιστα και «πονηροί», καθώς αφήνουν να εννοηθεί πως η ανεργία οφείλεται στην απροθυμία για δουλειά όσων την έχουν πραγματικά ανάγκη. Το ίδιο ψέμα δηλαδή που χρησιμοποιεί και η κυβέρνηση, για τις αλλαγές στον ΟΑΕΔ, όπου, μεταξύ άλλων, όποιος δεν δέχεται οποιαδήποτε δουλειά τού προταθεί, θα διαγράφεται από τα Μητρώα Ανέργων. 

Τέλος, δεν είναι περίεργο ότι οι ίδιες πάνω - κάτω τοποθετήσεις γίνονται στην αρχή κάθε τουριστικής σεζόν από τους εκπροσώπους των εργοδοτικών ενώσεων και συνοδεύονται με εκκλήσεις για «λύσεις που απαιτούνται άμεσα», καθώς «ο ποιοτικός τουρισμός μας κινδυνεύει». Κλείνουν έτσι το μάτι για νέα πακέτα στήριξης της κερδοφορίας τους, νέους τρόπους απασχόλησης φθηνών και επιδοτούμενων εργαζομένων, παραβιάζοντας ...ανοιχτές πόρτες, με όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις.

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου