Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Κανένας αξιωματικός και υπαξιωματικός στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Ελλάδα



Συζητάμε σήμερα με τον υψηλόβαθμο αξιωματικό Μιχάλη Σοφικίτη, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία σχετικά με τις Ενοπλες Δυνάμεις και τον ρόλο τους. Μας εξηγεί με τη συνέντευξη που ακολουθεί, για ποιο λόγο οι αξιωματικοί δεν πρέπει να στέλνονται εκτός συνόρων και να συμμετάσχουν μαζί με το ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η θέση των λαών δεν είναι ούτε με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ούτε με τη Ρωσία και τους όποιους συμμάχους τους.


-- Κύριε ταξίαρχε, φτάνει από πολλές μεριές ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει και με μαζικό τρόπο στρατιώτες και αξιωματικούς στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας. Θέλουμε τη γνώμη σας.


-- Εχετε δίκιο, δυστυχώς για τον ελληνικό λαό και τις Ενοπλες Δυνάμεις του. Κανένας αξιωματικός δεν πρέπει να σταλεί στο σφαγείο του ΝΑΤΟ. Οσους έχουν στείλει πρέπει αμέσως να τους γυρίσουν πίσω, στον τόπο μας, στην πατρίδα μας. Το «απύθμενο βάθος» της εμπλοκής μας καθώς και τον ρόλο που επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα τα αποτυπώνει ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα σε συνέντευξή του. Είπε ακόμα ο κ. Πάιατ ότι «οι πέντε τελευταίες κυβερνήσεις στην Ελλάδα έχουν βάλει τη βούλα τους στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ». Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι πριν από την Ελλάδα, ο ίδιος υπηρετούσε στην Ουκρανία την κρίσιμη περίοδο 2013 - '16. Ελπίζουμε η χώρα μας να μην έχει την ίδια τύχη με τον ουκρανικό λαό. Παράλληλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε ότι «αν μας ζητηθεί από τη Συμμαχία, η Ελλάδα θα στείλει στρατεύματα σε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας που ανήκουν στο ΝΑΤΟ», δηλαδή ό,τι αποφασίσουν οι «συμμαχίες».

Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα, χωρίς να διαψευσθούν, έγινε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των αρχηγών των στρατιωτικών επιτελείων Ελλάδας και ΗΠΑ και «ζητήθηκε η αποστολή στην Ουκρανία από τη χώρα μας αντιαεροπορικών συστημάτων "S-300", OSA και TOR M1» (ρωσικής προέλευσης) από τα νησιά και τη Θράκη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την άμυνά τους. Επίσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει και «φυσική παρουσία» στο ουκρανικό μέτωπο με ελληνικές δυνάμεις ενταγμένες στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης των εκμεταλλευτών. Είναι γνωστό πως οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα συνέβαλαν στην ταχεία ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Εκτός αυτού μεθοδεύεται η αποστολή μάχιμου τμήματος στη Βουλγαρία στον νεοσύστατο ΝΑΤΟικό «σχηματισμό μάχης» κόντρα στη Ρωσία. Προηγήθηκε αποστολή όπλων, πυρομαχικών και εφοδίων στην Ουκρανία. Γίνονται πτήσεις ελικοπτέρων, ιπτάμενων μεταγωγικών και ραντάρ στη Βουλγαρία, με ταυτόχρονη ανάπτυξη ΝΑΤΟικών πολεμικών πλοίων στις ελληνικές θάλασσες κ.ά.

Μετά από τα παραπάνω είναι ευνόητη η ανησυχία των συναδέλφων να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτές τις ευρωΝΑΤΟικές αποστολές και ασκήσεις, παρά το όποιο οικονομικό δέλεαρ.

-- Υπάρχει το ερώτημα, τι δουλειά έχουμε εμείς εκεί; Πολλοί λένε «δεν είναι σωστό». Τη γνώμη σας, κύριε ταξίαρχε.

-- Πράγματι, η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών και των στρατευμένων δεν αρμόζει να συμφωνούν με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε τέτοιες, επικίνδυνες πολεμικές αποστολές εκτός συνόρων και για τον λόγο αυτό οι περισσότεροι δεν πρέπει να δηλώνουν συμμετοχή, όπως τους ζητείται, ούτε «εθελοντική» ούτε επί πληρωμή, ως μισθοφόροι. Ενας στρατός που δεν υπηρετεί την εθνική ανεξαρτησία της χώρας του αλλά καλείται να υπηρετήσει, όπου Γης, τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και των κυβερνήσεών της, δεν προστατεύει τα δικά του συμφέροντα ούτε και τα συμφέροντα του λαού του. Αυτό το γνωρίζουν καλά και γι' αυτό να μην πάνε μισθοφόροι οι Ελληνες στρατιωτικοί.

Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη, καθώς στην ευρύτερη περιοχή εντείνονται οι ανταγωνισμοί από αντικρουόμενα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, το μοίρασμα της λείας από τον πλούτο των λαών, τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας, των εμπορευμάτων κ.ά. Σε αυτή, λοιπόν, την έκρυθμη συγκυρία οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις εμπλέκονται και χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στο πλαίσιο των «συμβατικών» μας υποχρεώσεων για να υπηρετήσουν τα εγκληματικά και εκμεταλλευτικά δόγματα των «συμμαχιών» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αδυνατίζοντας έτσι την άμυνα της χώρας.


-- Η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της, για να δελεάσουν στελέχη να πάνε στην Ουκρανία, κάνουν συζητήσεις ζητώντας ποιοι στρατιωτικοί θέλουν να πάνε στον πόλεμο. Μάλιστα, λέγεται ότι τους τάζουν ως δέλεαρ και ένα ποσό παραπάνω από τον μισθό που παίρνουν. Ποια η γνώμη σας για όλα αυτά;

-- Ολες οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της «συμμαχίας», όπως και η ελληνική, λόγω έλλειψης επιχειρημάτων, δεν μπορούν να στρατολογήσουν νέους, οι οποίοι προορίζονται να επανδρώσουν τις μισθοφορικές στρατιωτικές μονάδες που θα ενταχθούν στις λεγόμενες «ειρηνευτικές» αποστολές των ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η παγκοσμιοποιημένη αυτή λογική τούς αναγκάζει να διαλύουν και να μεταβάλλουν τους εθνικούς στρατούς σε μισθοφορικούς που το μόνο τους ιδανικό είναι το χρήμα. Τα μισθοφορικά στρατεύματα διεθνοποιούνται, εκπαιδεύονται και γαλουχούνται στα ιμπεριαλιστικά δόγματα, τα οποία, αντί να φέρουν την επιθυμητή αλληλεγγύη στους λαούς που επεμβαίνουν, όπως λένε, χρησιμοποιούνται ως δυνάμεις για τη μόνιμη επιβολή του ισχυρού εκμεταλλευτή στον αδύνατο εκμεταλλευόμενο.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και ο λαός μας κανένα όφελος, αντίθετα μόνο ζημιές θα έχουν από την εμπλοκή μας στο ουκρανικό μέτωπο. Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι η αστική τάξη της χώρας που θα αναβαθμίσει τη θέση της στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και η κυβέρνησή της που πλειοδοτεί για να είναι αρεστή στην άρχουσα τάξη, αλλά και στους εγκληματικούς ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς που μετέχει. Επομένως, η αποδέσμευσή μας από τους οργανισμούς αυτούς, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, είναι μονόδρομος τόσο για την άμυνα της χώρας όσο και για την οικονομική ανακούφιση του λαού από το κόστος της συμμετοχής μας εκεί.


-- Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που τους λένε να σταλούν στον πόλεμο υπέρ του ΝΑΤΟ και μάλιστα με «μισθούς», δεν είναι αναγκαίο ο λαός να διαμαρτυρηθεί;


-- Είναι αναγκαία η διαμαρτυρία του λαού. Το ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών μας καλούνται να υπηρετήσουν σε ΝΑΤΟικές, βρώμικες αποστολές στην Ουκρανία ή αλλού δεν πρέπει να το ανεχτεί ο λαός, με όσα «ματωμένα» οικονομικά ανταλλάγματα και αν προσφέρουν. Οι Ελληνες αξιωματικοί ανήκουν στον λαό, προέρχονται από τον λαό και υπηρετούν μόνο αυτόν και την ακεραιότητα της χώρας. Εχουν συνειδητοποιήσει ότι το πατριωτικό τους καθήκον είναι η συμπόρευση με τα λαϊκά, εργατικά και φιλειρηνικά κινήματα που αγωνίζονται για να απαλλαγεί ο λαός μας από τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και τους πολέμους. Δεν πρέπει να γίνουν μισθοφόροι σφαγείς του ΝΑΤΟ.

-- Για τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι και θέμα τιμής, αλλά και ακόμα και του όρκου που έχουν δώσει, να μην αποσταλούν στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας;

-- Είναι θέμα στρατιωτικής τιμής και του όρκου που έδωσαν οι αξιωματικοί να υπηρετούν μόνο την πατρίδα και την εδαφική της ακεραιότητα και ακριβώς για τους λόγους αυτούς είναι τουλάχιστον προσβλητικό όταν τους ζητείται να υπηρετήσουν τους μακελάρηδες των λαών.

-- Κατά τη γνώμη σας, οι Ενώσεις, αλλά και οι Ομοσπονδίες των στρατιωτικών πρέπει να έχουν γνώμη για όλα αυτά; Δηλαδή, δικαιούνται να ζητήσουν να μη συμμετάσχουν σε αυτό το παιχνίδι των δολοφόνων ιμπεριαλιστών;

-- Είναι αναφαίρετο δικαίωμα και υποχρέωση των Ενώσεων, των Συλλόγων, των κάθε είδους μαζικών φορέων, να βγουν μπροστά και να προστατεύσουν τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και τις οικογένειές τους, ώστε να μη σταλούν στο σφαγείο του ΝΑΤΟ. Το συνταγματικό δικαίωμα των στρατιωτικών να υπηρετούν μόνο την άμυνα της χώρας πρέπει να στηριχθεί και να αναδειχθεί, αποκτώντας δημοσιότητα από τα συνδικαλιστικά πανελλήνια και πρωτοβάθμια σωματεία των στρατιωτικών ενώσεων και όλους τους φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος. Αυτό είναι το συμφέρον της πατρίδας μας και του λαού μας.

-- Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ την εναρμόνιση του Εθνικού με τον Συμμαχικό Αμυντικό Σχεδιασμό (ΝΑΤΟ - ΕΕ), τόσο ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, όσο και ως προς τη διαδικασία και μεθοδολογία. Πώς πρέπει ο λαός και κάθε πατριώτης να σταθεί απέναντι σε αυτήν την επιλογή;

-- Αυτή η επαίσχυντη συμφωνία πρέπει να καταδικαστεί. Καλώ τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς μαζί με τον λαό να βροντοφωνάξουμε: «Οι φαντάροι και οι αξιωματικοί είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά». Ολοι στον αγώνα. Για τη νίκη του λαού.

Πηγή:rizospastis.gr


Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου