Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Ωρομίσθιο 1,66 ευρώ!

Κόσμος




Μια 22χρονη Ιταλίδα απευθύνθηκε σε εμπορική επιχείρηση ζητώντας δουλειά. Της προσφέρθηκε να εργαστεί ως πωλήτρια με μισθό ...280 ευρώ τον μήνα και ωράριο 10 ώρες τη μέρα και συνεχές το Σάββατο! Της ζήτησαν δηλαδή να δουλεύει τουλάχιστον 60 ώρες τη βδομάδα, με μισθό που αντιστοιχεί σε 1,66 ευρώ την ώρα!!! 

Η νεαρή αρνήθηκε βέβαια τη δουλειά και στην απαξιωτική αντίδραση της εργοδότριας, ότι «τελικά οι σημερινοί νέοι δεν έχουν όρεξη για δουλειά», έδωσε πληρωμένη απάντηση: «Δεν είναι έτσι. Είστε εσείς που θέλετε να δουλέψουμε, κερδίζοντας μόλις 70 ευρώ τη βδομάδα. Δεν νομίζω ότι εσείς θα το κάνατε ποτέ, ούτε ότι θα στέλνατε τα παιδιά σας σε μια τέτοια δουλειά, διότι με το ποσό αυτό δεν καλύπτεις ούτε τα βασικά σου έξοδα». 

Η ίδια δημοσιοποίησε την ιστορία της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και αναπαράχθηκε πλατιά στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Βέβαια, κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα, αφού χιλιάδες άλλοι συνομήλικοι της 22χρονης ή και μεγαλύτεροι δουλεύουν με τέτοιους μισθούς και με ακατάπαυστα ωράρια, στην Ιταλία και σε όλη την ΕΕ. 

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι και στη χώρα μας ο μέσος καθαρός μισθός για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση είναι μόλις 330 ευρώ τον μήνα, ενώ είναι γνωστό ότι δουλεύουν πολλές περισσότερες ώρες από αυτές που δηλώνει η σύμβασή τους. 

Αυτήν την εργασιακή ζούγκλα, που καταδικάζει σε μισθούς πείνας κυρίως τους νεότερους εργαζόμενους, μόνο οι ίδιοι μπορούν να την ανατρέψουν. Οχι μόνο τρίβοντας στα μούτρα της εργοδοσίας κάθε προσπάθεια να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα τους άθλιους όρους εργασίας, αλλά κυρίως πυκνώνοντας τις γραμμές των συνδικάτων, στον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, σύγχρονους όρους δουλειάς.

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου