Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Μόνο αμερικανικές κοινοπραξίες κατέθεσαν προσφορές

Ελλάδα




Δύο αμερικανικές κοινοπραξίες, από τις 4 που είχαν προκριθεί στον τελικό «γύρο» της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), κατέθεσαν τελικά δεσμευτικές προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη, μέρα λήξης της σχετικής προθεσμίας.

Συγκεκριμένα, προσφορές κατέθεσαν η κοινοπραξία «INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS», η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες «Black Summit Financial Group» - «EUROPORTS-EFA GROUP» και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η «LIBERTY PORT HOLDINGS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ», θυγατρική της «QUINTANA INFRASTRUCTURE& DEVELOPMENT».

Η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής προσφορών θα εκκινήσει άμεσα. Οι οικονομικές προσφορές των επενδυτών που πληρούν τους όρους του διαγωνισμού θα αποσφραγιστούν σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δύο συνεχόμενες παρατάσεις που δόθηκαν στον διαγωνισμό εξασφαλίστηκαν μετά από παρεμβάσεις σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο του ομίλου «Κοπελούζου», ωστόσο τελικά η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει ο όμιλος δεν κατέθεσε πρόταση, σε μια κίνηση που οικονομικές εφημερίδες σημειώνουν ότι αποτελεί εξέλιξη που δεν θεωρείται αναμενόμενη. Επίσης, πρόταση δεν κατέθεσε ούτε η κοινοπραξία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.

Υπενθυμίζουμε πως τη μέρα λήξης της προθεσμίας κατάθεσης προσφορών στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε 11μελής αντιπροσωπεία του αμερικανικού «δικτύου» «Business Executive for National Security» (ΒΕΝS - στελέχη επιχειρήσεων που κάνουν μπίζνες με το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας και άλλα τέτοια «ευαγή» ιδρύματα των ΗΠΑ) συνοδευόμενη τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη.

Ο τελευταίος, σε ανάρτησή του, υπογράμμισε «τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει αυτό το λιμάνι στη διασφάλιση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, βοηθώντας την Ελλάδα να ηγηθεί στην ενεργειακή διαφοροποίηση της περιοχής και (να αποτελέσει) βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα».

Σε συνέντευξή του, ο επικεφαλής του «Black Summit Financial Group», Τζον Χαραλαμπάκης, δήλωσε «χαρούμενος» που υπάρχουν δύο αμερικανικές προσφορές για το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ανέφερε πως «κατά τους κρίσιμους καιρούς που διανύουμε - λόγω της μεταβαλλόμενης γεωπολιτικής και γεωοικονομικής πραγματικότητας - είναι ζωτικής σημασίας να λάβουμε υπόψη μας τη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως κόμβου ασφάλειας για τα εθνικά/δυτικά συμφέροντα, το εμπόριο, την Ενέργεια, τα τρόφιμα και τις συνέργειες που θα προωθήσουν την ειρήνη και την ευημερία.

Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι η κοινοπραξία αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό το όραμα, καθώς απαρτίζεται από κορυφαίους εταίρους των ΗΠΑ και της Ευρώπης, μια κοινοπραξία που αποτελεί παράδειγμα της ισχυρής ιστορικής σχέσης μεταξύ των δύο ηπείρων».


Επίκαιρο όσο ποτέ το σύνθημα «Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών»

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ σχολιάζει μεταξύ άλλων πως η ανακοίνωση των επενδυτικών σχημάτων που κατέθεσαν προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ συνοδεύτηκε από την παρουσία στην Αλεξανδρούπολη του Αμερικανού πρέσβη, κυβερνητικών και στρατιωτικών παραγόντων, όπως και αντιπροσωπείας του BENS, «εξασφαλίζοντας ότι αυτό το "πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο" θα συνεχίσει να παίζει τον αναβαθμισμένο ρόλο του στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια».

«Κόντρα στο κλίμα ευφορίας, υποτιθέμενης ασφάλειας και ανάπτυξης που θέλουν να καλλιεργήσουν στον λαό της περιοχής όλα τα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.) η πραγματικότητα μόνο ανησυχία δημιουργεί», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει πως αυτό συμβαίνει την ίδια ώρα που «ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται με το διάγγελμα Πούτιν, που προβλέπει προσάρτηση του 20% των εδαφών της Ουκρανίας, μερική επιστράτευση και απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων ως απάντηση στη μεταφορά και χρήση δυτικών όπλων από την κυβέρνηση Ζελένσκι. Ο Κινέζος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του πρέπει να ετοιμάζονται για πραγματικό πόλεμο. Ο Ερντογάν παραληρούσε στη ΓΣ του ΟΗΕ βάζοντας όλη την γκάμα των διεκδικήσεων της τουρκικής άρχουσας τάξης σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου.

Οι μύθοι της ασφάλειας και της ανάπτυξης καταρρέουν με πάταγο. Το σύνθημα "Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών, ούτε ορμητήριο, ούτε στόχος των ιμπεριαλιστών" είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Καλούμε τον λαό της περιοχής να δυναμώσει την πάλη του σε συμπόρευση με το ΚΚΕ γιατί οι εξελίξεις γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες».


Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου