Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

ΔΙΑΡΡΟΗ ΣΕ NORD STREAM 1 ΚΑΙ 2 Δολιοφθορά «δείχνουν» όλα τα στοιχεία, ενώ Πολωνός ευρωβουλευτής «ευχαριστεί» τις ΗΠΑ!

Κόσμος



Προς την κατεύθυνση της δολιοφθοράς «δείχνουν» όλα τα στοιχεία αναφορικά με τις σχεδόν ταυτόχρονες βλάβες - διαρροές που παρουσιάστηκαν, προχθές Δευτέρα, σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά τμήματα των δικτύων των ρωσο-γερμανικών αγωγών φυσικού αερίου «Nord Stream 1» και «Nord Stream 2».

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε επιβεβαίωσε σήμερα ότι τουλάχιστον η τελευταία διαρροή αερίου από τους αγωγούς Nord Stream και Nord Stream 2 προκλήθηκε από εκρήξεις.

«Η διαρροή αερίου από το Nord Stream 1 και 2 στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας είναι συνέπειες εκρήξεων, που πιθανότατα προκλήθηκαν από δολιοφθορά», έγραψε στο Twitter την Τρίτη. «Συνεχίζουμε να συλλέγουμε πληροφορίες και δεν αποκλείουμε οποιαδήποτε αιτία, δράστη ή κίνητρο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι «όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας» και πρόσθεσε ότι «θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια».

Στο ίδιο πνεύμα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream προκλήθηκαν από «δολιοφθορά» και προειδοποίησε πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργές ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ.

Επίσης χθες, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε με βεβαιότητα ότι η διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες», όχι σε «ατύχημα».

Την ίδια ώρα, συζητήσεις προκαλεί ένα tweet του πρώην ΥΠΕΞ της Πολωνίας και νυν ευρωβουλευτή, Ράντεκ Σικόρσκι, με το οποίο ουσιαστικά ευχαριστεί τις ΗΠΑ για τη ζημιά που προκάλεσαν στον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2!



Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε ότι η δήλωση του Σοκόρσκι μπορεί να θεωρηθεί ως επίσημη δήλωση ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.

«Ο πρώην ΥΠΕΞ της Πολωνίας, νυν Ευρωπαίος βουλευτής Ράντεκ Σικόρσκι ευχαρίστησε τις ΗΠΑ (…) για το σημερινό περιστατικό στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου (Nord Stream 2). Είναι επίσημη δήλωση ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση;» έγραφε χθες η Ζαχάροβα έγραψε στο Telegram.

(Πηγή: TASS, ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Πηγή:902.gr


Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου