Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

«Ονομάζομαι Μάγδα και ο Παύλος είναι ο γιος μου» - Συγκλονίζει η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα

ΕλλάδαΣυγκλονιστική, για ακόμη μια φορά, η Μάγδα Φύσσα στην κατάθεσή της στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

«Ονομάζομαι Μάγδα και ο Παύλος είναι ο γιος μου» ήταν οι πρώτες λέξεις που είπε.

Η Μ. Φύσσα περιέγραψε όσα γνωρίζει ότι έγιναν το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, όταν ο γιος της πήγε με τη σύντροφό του Χρύσα και φίλους του στην καφετέρια «Κοράλλι» για να δουν ποδοσφαιρικό αγώνα. Εκεί, όπως είπε η μητέρα του μουσικού, βρίσκονταν δύο άτομα ντυμένα με ρούχα της Χρυσής Αυγής, με παντελόνι παραλλαγής και την μπλούζα της οργάνωσης ανάποδα ώστε να μη φαίνεται το σήμα της.

«Στόχος από πριν ήταν ο Παύλος, το είδαν και ειδοποιήθηκαν και φτάσανε στο σημείο»,
ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αφού τελείωσε η μπάλα, πάνε να φύγουν και βλέπουν ότι έχουν βγει έξω οι δυο τύποι και απέναντι έχουν μαζευτεί 5 άτομα με κακές προθέσεις. Ο Παύλος είπε "πάμε να φύγουμε και ερχόμαστε μετά για τα αυτοκίνητα". Φτάνοντας Τσαλδάρη και Κεφαλληνίας βλέπουν ένα ολόκληρο κομβόι κυρίως με μηχανές. Το αυτοκίνητο που είναι στην αρχή είναι του δολοφόνου. Σταματάει και ρωτάει τον Παύλο ποια είναι η Κεφαλληνίας και ο Παύλος του λέει αυτή είναι. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί από τα 5 άτομα που ήταν στην αρχή, πάνω από 30-40, δεν ξέρω ακριβώς πόσοι και έχει έρθει και η ΔΙΑΣ, ήδη δύο μηχανές έξω από το μαγαζί. Οι μηχανές της ΔΙΑΣ στη συνέχεια γίνονται τέσσερις στην Τσαλδάρη».

«Ήταν η ταχύτητα που έφτασαν στο σημείο ολόκληρο τάγμα εφόδου σε λίγα λεπτά που δείχνει την οργάνωση, την ιεραρχία, την στρατιωτική δομή, την εκπαίδευση. Ολα αυτά καταδεικνύονται με αποδεικτικά στοιχεία και όχι με λόγια»
πρόσθεσε. Μάλιστα κατέθεσε και στα όσα αποδεικτικά στοιχεία που ακούστηκαν και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο όπου ο Δεβελέκος το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου αναφέρει χαρακτηριστικά «το ψάχναμε το μπαστάρδι, καιρό».

Όπως είπε η Μ. Φύσσα, ήταν σαφές πως οι συγκεντρωμένοι ήθελαν να τρομοκρατήσουν και να κλιμακώσουν την ένταση: «Το τάγμα, λοιπόν, αρχίζει τις βρισιές. Κρατούσαν ρόπαλα, λοστούς, έχουν έρθει με σκοπό να τρομοκρατήσουν. Τα παιδιά αποφασίζουν να περάσουν απέναντι και να πάνε στο σπίτι, αφού πάρουν τσιγάρα. Οι από εκεί αρχίζουν να βρίζουν έντονα, να χτυπάνε δυνατά τα πόδια τους κάτω ρυθμικά. Ο Παύλος είπε στους φίλους του: "Τώρα τρέχουμε". Τα παιδιά έτρεξαν. Ο Παύλος όμως δεν έτρεξε. Έμεινε πίσω και αυτοί τον προλαβαίνουν. Αρχίζουν από 3άδες, 5άδες να περνάνε,να χτυπάνε και να φεύγουν, να βρίζουν, με αποτέλεσμα να εγκλωβίσουν τον Παύλο εκεί. Άρχισε η μάχη με τους χρυσαυγίτες να χτυπούν... Δεν κατάφεραν να τον ρίξουν κάτω. Ο δολοφόνος δεν φορούσε τη στολή της Χρυσής Αυγής και ήταν μεγαλύτερος των άλλων ηλικιακά. Ήταν σε ψύχραιμη κατάσταση με ήρεμες κινήσεις όταν άφησε το αυτοκίνητο και πήγε στο σημείο. Όλοι τότε κάνουν στην άκρη... μπαίνει ανάμεσα, αγκαλιάζει τον Παύλο και τον μαχαιρώνει».

Σύμφωνα με την Μάγδα Φύσσα, η φίλη του Παύλου της είπε ότι παρακαλούσε τους αστυνομικούς να πάνε στον Παύλο, στο σημείο που εξελισσόταν η επίθεση. «Έλεγαν ότι δεν μπορούσαν. Κάποιος τελικά συγκινήθηκε και την ακολούθησε. Φτάνοντας, είχε γίνει η δολοφονία και αντί να συλλάβουν τον δολοφόνο, έβαλαν χειροπέδες στον Παύλο, ο οποίος σήκωσε την μπλούζα του και λέει "Με μαχαίρωσε θα με συλλάβετε και από πάνω;". Και έδειξε τον δολοφόνο του. Μία αστυνομικός τότε είπε: "Είπαμε, όχι και μαχαίρια!" που σημαίνει ότι γνώριζαν από πριν».

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα αναφέρθηκε και στην αλληλουχία των τηλεφωνημάτων που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη δολοφονία, τη νύχτα της 17ης Σεπτέμβρη 2013: «Ο Αγγος κάνει το πρώτο τηλεφώνημα στον Καζαντζόγλου, ο Καζαντζόγλου ενημερώνει τον Πατέλη, πυρηνάρχη της Νίκαιας. Ο Πατέλης ενημερώνει τον Λαγό και με sms ενημερώνει τα μέλη της τοπικής. Ο Λαγός είχε επικοινωνία μετά την δολοφονία με τον τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκο. Αν δεν πάρουν το ΟΚ από τον Λαγό, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν τίποτε. Τίποτε δε θα έκαναν αν δεν ήταν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, χωρίς εντολή» τόνισε. Είναι εγκληματική οργάνωση, είναι τέτοια η δομή της. Δείχνουν την ισχύ τους έναντι οποιουδήποτε είναι αντίθετος. Καθετί αντίθετο πρέπει να τελειώνει. Εχω δει σε βίντεο τον Πατέλη να λέει «ό,τι κινείται, σφάζεται». Η μάρτυρας επισήμανε ότι το ίδιο συνέβη και με τη δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη Λουκμάν, για να τονίσει: «Εκπαιδεύουν δολοφόνους».

Αναφέρθηκε επίσης στο «επαγγελματικό χτύπημα» του Ρουπακιά στον Παύλο Φύσσα που επιβεβαιώθηκε και από τον γιατρό στο νοσοκομείο. «Αυτός που έκανε το χτύπημα ήταν στρατιωτικά εκπαιδευμένος το μαχαίρι το έστριψε χτυπώντας τον στην καρδιά» ανέφερε. Η μάρτυρας αναφέρθηκε στο οπτικοακουστικό υλικό που είναι μέρος της δικογραφίας και αποτυπώνει τον Ρουπακιά να παρκάρει παράνομα και να κατεβαίνει για να σκοτώσει.

Κατέθεσε, επίσης, πως η φίλη του Παύλου Φύσσα Χρύσα, είχε πάει στους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί και τους παρακαλούσε να κάνουν κάτι. Εκείνοι, όμως, της έλεγαν ότι δεν μπορούν να επέμβουν. Οπως είπε ήταν 4 μηχανάκια Δίας δηλ. 8 αστυνομικοί και δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν την δολοφονία. Μάλιστα ο ένας από τους αστυνομικούς είχε και βαρύ οπλισμό.«Αστυνομία και Χρυσή Αυγή ήταν ένα και το ίδιο εκείνο το βράδυ» επισήμανε.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι αν ο γιός της δεν είχε αντέξει 4 λεπτά για να φωνάξει «με μαχαίρωσε» ο δολοφόνος Ρουπακιάς θα είχε φύγει. «Ήταν κανονισμένο να φύγει. Και τους χάλασε τα σχέδια ο Παύλος» τόνισε.

Η Μ. Φύσσα περιέγραψε στην αρχή της κατάθεσής της τις στιγμές που ακολούθησαν όταν είδε κάτωχρο τον πατέρα του Παύλου να προσπαθεί να της πει πως έγινε κάτι σοβαρό και πως έπρεπε να πάνε στο νοσοκομείο. «Κατάλαβα πως κάτι σοβαρό είχε συμβεί. Πόσο κακό δεν ήξερα...». Με σπασμένη τη φωνή αναφέρθηκε σε όσα έγιναν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας μέχρι που αντίκρισε στο νεκροτομείο το παιδί της. «Δεν φαινόταν φοβισμένος, ούτε ταλαιπωρημένος. Ήταν ήρεμος, κοιμόταν...».

Αναφερόμενη, επίσης, στις επιθέσεις της φασιστικής ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, υπογράμμισε ότι μια βδομάδα πριν τη δολοφονία του γιου της είχε γίνει η επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, πριν ένα χρόνο στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, επίσης στον Μελιγαλά.

Η Μάγδα Φύσσα αναφέρθηκε και στις απειλές μετά τη δολοφονία «δεν σταμάτησαν οι απειλές, συνεχίστηκαν σε βάρος μας, με το να περνάνε μηχανές κάτω από το σπίτι και φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής, με το να βεβηλώνουν το μνημείο του…». Κατέθεσε επίσης για τα 5,5 χρόνια διαδικασίας του πρωτόδικου δικαστηρίου και τα όσα υπέστησαν από τους χρυσαυγίτες, με επιθέσεις στους αυτόπτες μάρτυρες, στην ίδια, σε δικηγόρους έξω από την δίκη κ.α «επειδή μιλάμε για τη δικογραφία, τα 5,5 χρόνια διαδικασίας τα ξεχνάμε; Το τί τραβήξαμε εδώ μέσα; Τα έχουμε ξεχάσει;» αποσπώντας τα χειροκροτήματα του ακροατηρίου.

Τόνισε ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής ανέλαβε την πολιτική ευθύνη. «Ενώ στην αρχή έλεγαν ότι δεν γνωρίζανε, δεν είχαν καμία σχέση, μετά από δύο χρόνια ο αρχηγός της οργάνωσης ανέλαβε την πολιτική ευθύνη» πρόσθεσε. Η μάρτυρας ανέφερε, επίσης, ότι ενώ η ηγεσία της Χρυσής Αυγής παρίστανε ότι δεν ήξερε τον Ρουπακιά, «υπάρχουν τηλεφωνήματα που αποδεικνύουν ότι τον ξέρανε και πολύ αποδεικτικό υλικό που αποδεικνύει ότι τον εκπαίδευσαν μια χαρά». «Υπήρχε κρατική ασυλία σε μια τρομοκρατική εγκληματική οργάνωση που κυκλοφορούσε ελεύθερα στους δρόμους και σκότωνε αθώους πολίτες», κατέθεσε επίσης η Μάγδα Φύσσα και έκανε λόγο ακόμη μία φορά για μια εγκληματική οργάνωση με ιεραρχία και εκπαίδευση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αίσθηση προκάλεσε η αντιπαράθεση των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών με τον τρόπο που έθετε τις ερωτήσεις ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος συνήγορος της πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα με την πρόεδρο να σχολιάζει για την μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα «δεν είναι αυτόπτης μάρτυρας και λέει τα ίδια τόση ώρα(!)…».

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν η οικογένεια του Π. Φύσσα, πολλοί φίλοι του, καθώς και η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Νωρίτερα πριν ξεκινήσει η κατάθεση της Μαγδας Φύσσα, η πλευρά του Ιωάννη Λαγού έθεσε θέμα δημοσιότητας της δίκης, ζητώντας τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων «και με δικά μας Μέσα... καθώς τα ΜΜΕ ελέγχονται από την άλλη πλευρά». Στο αίτημα συντάχθηκαν κάποιοι εκ των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο απόντας Γιώργος Ρουπακιάς, οι Ηλίας Παναγιώταρος και Χρήστος Παππάς καθώς και ο «πυρηνάρχης» της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, Αν. Πανταζής. Το δικαστήριο με ανάλογη εισαγγελική πρόταση απέρριψε το αίτημα.

Νέα άθλια πρόκληση, σημειώθηκε, από τα φασιστοειδή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που δεν δίστασαν να προκαλέσουν τη μητέρα του Παύλου Φύσσα. Ο γνωστός υμνητής των ναζί και της χούντας, δικηγόρος του Λαγού, Κώστας Πλεύρης, χαιρέτησε ναζιστικά όταν οι συνήγοροι εξέταζαν την Μάγδα Φύσσα και μάλιστα ανέφερε ότι θα το ξανακάνει. Σε βάρος του Κ. Πλεύρη έχει ήδη ασκηθεί πειθαρχική δίωξη από τον Δικηγορικό σύλλογο Αθήνας για τον προηγούμενο ναζιστικό χαιρετισμό.

Πηγή:902.grΗ Σφήκα: Επιλογές
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου