Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Εν ψυχρώ πυροβολισμός από αστυνομικό σε 16χρονο για 20 ευρώ!

Ελλάδα


Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης χαροπαλεύει ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ στο κεφάλι από αστυνομικό, στη διάρκεια καταδίωξης τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, Δευτέρα, επειδή δεν πλήρωσε τα 20 ευρώ για το πετρέλαιο που έβαλε στο φορτηγάκι που οδηγούσε. Μετά από πολύωρο χειρουργείο αφαιρέθηκε η σφαίρα, ωστόσο η ζωή του κρέμεται από μια κλωστή.

Ο 16χρονος Ρομά έφυγε χωρίς να πληρώσει από το βενζινάδικο και ο υπάλληλος του πρατηρίου ενημέρωσε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στο σημείο, που άρχισαν να καταδιώκουν τον νεαρό που κατευθυνόταν προς την περιοχή των Διαβατών. Η αστυνομία επιχειρεί να δικαιολογήσει τον εν ψυχρώ πυροβολισμό, με πρόσχημα ότι ο 16χρονος δεν ανταποκρίθηκε στη χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων και πραγματοποιούσε επικίνδυνους ελιγμούς για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και επίσης με τον ισχυρισμό ότι επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου συνελήφθη και θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα.

Τους ισχυρισμούς της αστυνομίας αμφισβητεί ο δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου, Θεόφιλος Αλεξόπουλος, ο οποίος κάνει λόγο για εν ψυχρώ δολοφονική επίθεση και χαρακτήρισε τελείως ανυπόστατες τις πληροφορίες ότι ο νεαρός είχε επιχειρήσει να εμβολίσει με το αυτοκίνητο τους αστυνομικούς, επισημαίνοντας ότι τα σημάδια στο όχημα δείχνουν πως πυροβολήθηκε από πίσω με τη βολίδα να διαπερνά το πίσω παρμπρίζ του αυτοκινήτου και να καταλήγει στο κεφάλι του.

Νωρίς το απόγευμα σημειώθηκε ένταση έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, μεταξύ συγγενών, φίλων του 16χρονου και αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες επιτέθηκαν εναντίον τους κάνοντας χρήση χημικών, ενώ πραγματοποιήθηκαν και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Στο πλευρό των συγγενών το ΚΚΕ και η ΚΝΕ

Το απόγευμα, στην είσοδο του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπου συναντήθηκε με τον Παναγιώτη Σαμπάνη, αντιπρόεδρο της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ», και τον δικηγόρο της οικογένειας του 16χρονου. Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν δεχθεί το πλήγμα. Οπως είπε, «ένας 16χρονος άοπλος δέχθηκε ευθεία βολή στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, ενώ ήταν γνωστή η παράβαση, το ύψος της οικονομικής βλάβης και η ηλικία του».

Ξεκαθάρισε ότι «το ΚΚΕ δεν θα ανεχθεί καμία συγκάλυψη και καμία ανοχή απέναντι σε τέτοιου είδους κρατική βία και καταστολή, η οποία βασίζεται σε διάκριση απέναντι σε μερίδα ανθρώπων, είτε είναι Ρομά είτε είναι εργάτες είτε είναι φτωχοί. Η απάντηση θα δοθεί σήμερα από την ΚΝΕ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αύριο στη Θεσσαλονίκη από εργατικά συνδικάτα και από τους φοιτητικούς συλλόγους (...) Η κρατική καταστολή να μη σηκώσει ξανά χέρι απέναντι σε βιοπαλαιστή, σε νεολαίο».

Από την πλευρά του, ο Π. Σαμπάνης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «αύριο θα είμαστε στους δρόμους για να υπάρξει δικαιοσύνη γι' αυτό το αγόρι και για άλλα παιδιά».

«Καμία ανοχή, καμία συγκάλυψη στο σύστημα της βίας»
, είπε ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, σε δήλωσή του, «όπως και στην πολιτική η οποία καταδικάζει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας στην ενεργειακή φτώχεια, στην ακρίβεια, στους πολύμορφους αποκλεισμούς και ανισότητες. Είναι η ίδια πολιτική η οποία εντείνει την κρατική καταστολή απέναντι στον λαό και τη νεολαία». Την ίδια ώρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μέλη της ΚΝΕ πραγματοποίησαν εξορμήσεις με την ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ. 

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου