Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΑΣ Διατηρεί και το 2023 τα χαμηλά δημοτικά τέλη




Στη διατήρηση των δημοτικών τελών και για τη νέα χρονιά, στα χαμηλά επίπεδα που τα έχει διαμορφώσει έως και σήμερα, χωρίς να επιβαρύνει επιπλέον τον πατραϊκό λαό, το εισόδημα του οποίου έχει τσακιστεί - όπως όλου του λαού - απ' τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε κρίση και ανάπτυξη, από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, προχώρησε η δημοτική αρχή Πάτρας κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2023.

Οπως τονίστηκε και εισηγητικά, σε μια περίοδο που «η ακρίβεια και οι αυξήσεις στο ρεύμα και τα καύσιμα κατατρώνε το εργατικό και λαϊκό εισόδημα, φέρνουν στο χείλος της καταστροφής τους μικρούς επαγγελματίες της πόλης μας, τους μικρούς αγρότες και παραγωγούς», αλλά και που πάνω από 200 αρμοδιότητες μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν μεταφερθεί στους δήμους, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, η δημοτική αρχή συνεχίζει την πολιτική διατήρησης των ελαφρύνσεων στα λαϊκά στρώματα, όπως απ' την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, το 2014.

Συγκεκριμένα, διατηρούνται οι χαμηλότεροι συντελεστές ανταποδοτικών τελών ανάμεσα και στους δήμους που προσεγγίζουν τα χαρακτηριστικά της Πάτρας. Από συντελεστή 1,95 ευρώ ανά τ.μ. σε περιοχές περιμετρικά της Πάτρας το 2014, σήμερα, παραμένει στο 1 ευρώ, ενώ για όλες τις υπόλοιπες Τοπικές Κοινότητες ο συντελεστής έφτασε στα 0,73 ευρώ (και για τους βοηθητικούς χώρους).

Παραμένουν οι μειωμένοι συντελεστές για κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικούς συλλόγους και ιδρύματα, οι μειώσεις κατά 60% για τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ο συντελεστής 6 ευρώ ανά τ.μ. για τις επιχειρήσεις μεγάλης εμβέλειας που προηγουμένως πλήρωναν όσο και οι μικροεπαγγελματίες.

Συνεχίζει να ισχύει η απαλλαγή σε ποσοστό 50% για δώδεκα κατηγορίες δημοτών, όπως επίσης για τις κατοικίες περιμετρικά του βιολογικού καθαρισμού και του χώρου υγειονομικής ταφής της Ξερόλακκας.

Επιπλέον, παραμένουν η κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, για όσους έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ, των παρκόμετρων, η παροχή δωρεάν δημοτικών χώρων στάθμευσης εκατέρωθεν του κέντρου, η δωρεάν πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις, η λειτουργία του Πολιτιστικού Οργανισμού, του ΔΗΠΕΘΕ και του Καρναβαλικού Οργανισμού χωρίς ανταποδοτικότητα αλλά με εξασφάλιση της πρόσβασης όλων στις εκδηλώσεις και τις δράσεις τους, η στήριξη του Κοινωνικού Οργανισμού και των συνολικών δράσεών του («Βοήθεια στο Σπίτι», κοινωνικές υπηρεσίες κ.ά.).

Οπως ξεκαθαρίστηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική αρχή θα συνεχίζει να αγωνίζεται για τη συνολική κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, με χρηματοδότηση των υπηρεσιών αυτών από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του λαού, όπως έπραξε και με τις αγωνιστικές της κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα.

Σε αυτήν την πορεία συνεχίζει να διεκδικεί μέτρα συνολικά για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, την απόδοση των παρακρατηθέντων στους δήμους, όπως και έργα που τα έχει ανάγκη ο λαός της πόλης. Ανάμεσα στα τελευταία αναφέρθηκαν η πλήρης υπογειοποίηση της διέλευσης του τρένου, η παραχώρηση της έκτασης του πρώην σκουπιδότοπου του Ριγανόκαμπου στον δήμο.

«Οι αγώνες του πατραϊκού λαού είχαν αποτελέσματα και θα συνεχίσουν να έχουν», σημειώθηκε μεταξύ άλλων εισηγητικά, καταλήγοντας: «Η σημερινή όμως δημοτική αρχή έχει διαλέξει μετερίζι, δεν θα γίνει το καλό παιδί του συστήματος. Με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, αγωνιζόμαστε μαζί με τον πατραϊκό λαό για ανατροπή της πολιτικής που διασφαλίζει την ευημερία των λίγων και τη δυστυχία των πολλών». 

 Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου