Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Θέλει κόπο το ... σανίδι



Πάλι καλά που αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κι ένα διάλειμμα από τις ψηφοφορίες στη Βουλή...

Γιατί το άτιμο το χέρι «πηγαίνει μόνο του» και μαρτυράει: Πάνω από το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ ψήφισε την περασμένη τετραετία, κι άλλα τόσα από τα άρθρα στα νομοσχέδια που καταψήφισε.

Εκλογές έρχονται, χρειάζεται κάπου να κρατιούνται και τα προσχήματα εκεί στο «υπουργείο αντιπολίτευσης».
* * *

Η «ηχηρή αποχή» του ΣΥΡΙΖΑ πάντως πρέπει να ξεκίνησε από τις ανακοινώσεις του.

Δεν εξηγείται αλλιώς που δεν έβγαλε ούτε λέξη για τον ερχομό του αεροπλανοφόρου «Τζ. Μπους» στον Πειραιά.

Ενα μικρό χαιρετιστήριο έστω, για να μην τους πουν και αφιλόξενους τους «αριστερο-προοδευτικούς» ΝΑΤΟικούς.
* * *

Και η ΝΔ πάντως δεν ανέχεται με τίποτα την «πεζοδρομιακή δημοκρατία» και τα κακόγουστα σόου.

Τις μονές μέρες...

Γιατί τις ζυγές, ο αρχηγός της παραμονές των προηγούμενων εκλογών, του 2019, έλεγε: «Δεν θα συμμετέχουμε στη Βουλή καθόλου αυτήν την εβδομάδα. Θα καταγγείλουμε τη διαδικασία και θα αποχωρήσουμε. Δεν θα μπούμε στο κάδρο μίας απονομιμοποιημένης Βουλής, η οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να ανοίξει και ανοίγει μόνο για διευθετήσεις. Να τις κάνουν χωρίς εμάς».

Τι να πεις: Στην - υποκριτική - τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση. Είναι η μοίρα του καλλιτέχνη που ψάχνει τις «διαχωριστικές γραμμές» στο χιόνι.

* * *

Το ΠΑΣΟΚ, πάλι, τα έχει ξεπεράσει προ πολλού τα «κόμπλεξ» αυτά. Είπε κι ο πρόεδρος Ανδρουλάκης αυτό που ο κόσμος «έχει τούμπανο»: Οτι «πάει με όλα» τα σενάρια για αντιλαϊκές κυβερνήσεις.

Και «προοδευτικές» όπως μπαίνεις, και «προοδευτικές» όπως βγαίνεις, στο «κοινό σπίτι» του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Κάτι είχαμε καταλάβει όταν ψήφιζε το 70% των νομοσχεδίων της ΝΔ.

Ακούς τους βουλευτές του να λένε τις γνωστές «προφάσεις εν αμαρτίαις» όσων ξεροσταλιάζουν έξω από τα κυβερνητικά σαλόνια - ότι θα διαλέξουν πέντε βασικά ζητήματα για «προγραμματική συνεργασία» - και σε πιάνει άγχος: Τι να πρωτοδιαλέξουν από τα εκατοντάδες σημεία που συγκροτούν το «κοινό πρόγραμμα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

* * *
Δίλημμα...

«Δημοκρατία ή εκτροπή;»

Με αφορμή αυτό το νέο «φρούτο» του Τσίπρα, θυμηθήκαμε ανάλογα διλήμματα ή «τσιτάτα» προηγούμενων εκλογών...

Από το «Οικονομική εξυγίανση ή χρεοκοπία» του Σαμαρά το 2012, στο «Το παλιό αναμετράται με το νέο» του Τσίπρα το 2015... Και από το «Πρόοδος ή συντήρηση» του Τσίπρα το 2019, στο «Μπροστά ή πίσω» του Μητσοτάκη το 2013...

Πολλές εκδοχές, αλλά ίδια η κεντρική ιδέα. Λογικό...

Το κάθε τέτοιο δίλημμα, πάντως, το μόνο στο οποίο οδηγούσε ήταν νέες θυσίες και βάρη για τον λαό.

Για να φτάσει σήμερα, μετά από 11 ολόκληρα χρόνια, να ψάχνει σε ποιο σούπερ μάρκετ είναι πέντε λεπτά φτηνότερα τα μακαρόνια και να έχει το δίλημμα αν θα πληρώσει τη ΔΕΗ ή τη δόση του δανείου...
* * *
Ασχετο: Τι είναι αυτό με τους εκβιασμούς;

Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ (Τσαπανίδου): Αν ο Ανδρουλάκης συνεργαστεί με τη ΝΔ, θα είναι προϊόν εκβιασμού. Λέει η ΝΔ (Οικονόμου): Αν συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι προϊόν αντίστροφου εκβιασμού.

Λέει και το ΠΑΣΟΚ (όλοι μαζί): Για να λέει έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, μπας κι έχουν και οι δυο στα χέρια τους τις συνομιλίες Ανδρουλάκη;

Απ' όσα έχουμε καταλάβει, πάντως, ούτε το 2012, ούτε το 2013, ούτε το 2014 και το 2015 χρειάστηκε κάποιος εκβιασμός για να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, το ΛΑ.Ο.Σ. και τη ΔΗΜΑΡ.

Ούτε το 2015, όταν ψήφισε το 3ο μνημόνιο, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και με το Ποτάμι.

Οπότε προς τι ο εκβιασμός;
* * *

Το 'χαμε «χάσει» λίγο με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Μεταναστευτικό, μετά τις δηλώσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ ότι «εάν έρθετε εδώ, θα ξέρετε ότι έχετε δύο επιλογές: 'Η να γυρίσετε πίσω ή να ενταχθείτε με τους όρους που το ελληνικό κράτος προβλέπει να ενταχθείτε (...) που σημαίνει ότι δεν θα κάθεστε για να σας δίνουμε επιδόματα μέχρι να βρείτε τον τρόπο να φτάσετε στην Ευρώπη».

Ηρθε όμως η Τσαπανίδου να διευκρινίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει μια ζεστή αγκαλιά για κάθε μετανάστη και πρόσφυγα, αρκεί ...να μη βρίσκεται στην Ελλάδα!

Λέει φόρα παρτίδα η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ: «Φυσικά και στηρίζουμε τον φράχτη (σ.σ. στον Εβρο). Το 2014, το 2019 υπήρχε η προστασία του φράχτη. Γκρεμίσαμε κάναν φράχτη τότε; Τότε συντηρήσαμε τον φράχτη... Δεν πρόκειται να γκρεμίσει κανένας τον φράχτη».

Η συζήτηση δεν αφορά βέβαια τον φράχτη, αλλά τους φράχτες που σηκώνει η πολιτική της ΕΕ απέναντι στους κατατρεγμένους...

Και έτσι η Τσαπανίδου έβαλε τα πράγματα στη θέση τους...
* * *

Αδωνης, 2019: «Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούμε στα μείζονα. Ποια είναι τα μείζονα; Οτι καλώς είμαστε στο ΝΑΤΟ, καλώς έχουμε αυτήν τη συμμαχία, καλώς στηρίζουμε τον άξονα με το Ισραήλ, καλώς κάνουμε αυτήν την πορεία που κάνουμε. Και σε αυτά συμφωνούμε και οι τρεις. Αρα αυτή η ευρύτερη συναίνεση έχει επιτευχθεί».

Τσαπανίδου, 2023: «Εδώ δεν μιλάμε να συγκρίνουμε δύο κόμματα, γιατί δεν έχουμε καμία διαφορά μεταξύ μας, κυρίως σε τέτοια σοβαρά ζητήματα, όπως τα θέματα δημοκρατίας»...

Προς τι λοιπόν τόσο μίσος και αλληλοσπαραγμός στα τηλεπαράθυρα;
* * *

Παρεμπιπτόντως, άχτι το 'χε ο Βαρεμένος.

Σου λέει, δεν έσκισα τα μνημόνια το 2015, κάτσε να σκίσω μια φωτογραφία το 2023.

Το «ντουέτο» με Καραμανλή καταγράφηκε στα highlights της βδομάδας που πέρασε... Ούτε τους δυο νεκρούς πιλότους δεν άφησαν έξω από τον σκυλοκαβγά τους.

Τουλάχιστον ο Γεωργιάδης με τον Βερναρδάκη τσακώθηκαν για το αν ο δεύτερος «φοράει παντελόνια» και αν υπάρχει «πιο τοξικό νούμερο της πολιτικής σκηνής» από τον πρώτο...

Τόση σαπίλα ούτε το γυαλί της τηλεόρασης δεν την αντέχει.

Η trash tv ξανά στις δόξες της, μετά τα Ιive ξεμαλλιάσματα τηλεπερσόνων, που έφευγαν το βράδυ «αλά μπρατσέτα» από το στούντιο... Τι σόου δώσατε πάλι!

* * *

Ολοι είχανε μιλήσει για τις παρακολουθήσεις, εκτός από τον Ψαριανό. Και ευτυχώς έσπασε τη σιωπή του:

«Ας πούμε πως η ΕΥΠ κάνει μια δουλειά. Ποια δουλειά κάνει; Οφείλει να παρακολουθεί τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους βουλευτές, τους εκλεγμένους, τους δικαστικούς, τους δημοσιογράφους. Αυτή είναι η δουλειά της ΕΥΠ».


Αν το καλοσκεφτείς, και το να είσαι Ψαριανός μια δουλειά είναι, που απαιτεί μάλιστα μεγάλο επαγγελματισμό. Γιατί ποιος ερασιτέχνης θα μπορούσε να γυρνάει όλα τα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι και τελικά υποψήφιος στις εκλογές με τη ΝΔ) και να εκφράζει με τέτοια ευγλωττία τις πιο ενδόμυχες σκέψεις της αστικής δικτατορίας;
* * *

Η στήλη κλείνει με ένα κουίζ:

Για να συμμαζέψει τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη νέα αύξηση των επιτοκίων και εκ νέου «οδηγίες» για να περιοριστούν τα «κόκκινα» δάνεια (βλέπε έκρηξη πλειστηριασμών).

Χιλιάδες χρεωμένα νοικοκυριά θα πληρώνουν στο εξής τρεις παραπάνω δόσεις τον χρόνο!

Στην ετήσια έκθεση, το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει «ικανοποίηση για την αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική».

Την καλεί επίσης «να παρακολουθεί στενά τις τάσεις αυτές (σ.σ. του πληθωρισμού) και να αναλάβει, όπου αρμόζει, δράση για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών».

Ανησυχεί τέλος «για τον δυνητικό αντίκτυπο των χαμηλών επιτοκίων στον αριθμό των μη βιώσιμων και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, στα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις (...) καθώς και στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά συστήματα».


Ποιος ήταν ο εισηγητής της έκθεσης στο Ευρωκοινοβούλιο; Ο Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ!

Οχι που θα άφηνε άλλον να του πάρει τη ...δόξα των πλειστηριασμών, των εξώσεων και των ...μεταρρυθμίσεων.


Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου