Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Το φως που καίει, του Κώστα Βάρναλη

Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη


“Ήρθε λέει να σώσει όλους τους ανθρώπους… μετά θάνατον” απόσπασμα από το έργο “Το φως που καίει” του μεγάλου μας ποιητή Κώστα Βάρναλη.

“Το φως που καίει” έχει το χαρακτήρα ενός συνθετικού ποιήματος και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1922, στην Αλεξάνδρεια, από το περιοδικό «Γράμματα». Απαρτίζεται από αυτοτελή ποιήματα ή λόγους, που αναφέρονται θεματικά σε διαφορετικά επίπεδα και χρόνους. Στην τελική του μορφή το έργο περιέχει τέσσερα μέρη τον Πρόλογο, τον Μονόλογο του Μώμου, τον Χορό των Ωκεανίδων – Ο Χορός των Σεραφείμ – Η μάνα του Χριστού και την Αριστέα και Μαϊμού – Ο Οδηγητής – Το τραγούδι του λαού.
“Το φως που καίει” είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Κώστα Βάρναλη.

Διάλεξα ένα απόσπασμα από τον μονόλογο του Μώμου που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα ο Μώμος σε διάλογο με τον Προμηθέα συζητάνε για τις θρησκείες και συγκεκριμένα για τη νέα θρησκεία τον χριστιανισμό.

Το φως που καίει, του Κώστα Βάρναλη
Από τον “Μονόλογο του Μώμου”


«……………………………………..

Μώμος (πειραχτικά): Μα και δεν πρέπει να στοχάζεται κανείς με τα αυτιά του και δίχως μάτια. Να πηγαίνει πέρα από τα λεγόμενα… Μην ακούς, λοιπόν, τι λέει. Έννοια σου! Δεν ήρθε να καταλύσει τη Δύναμη. Ήρθε να τη στεριώσει πιο πολύ.

Είσαι λιγάκι πρωτόγονος και χοντροκομμένος. Τα λες έξω από τα δόντια.

Ο νέος θεός (όσοι θα μιλάνε για λογαριασμό του) είναι πιο πιτήδειος, πιο διπλωμάτης. Ξέρει τη δουλειά του καλύτερα. Η μέθοδο η δική σου (των Ελλήνων και των Ρωμαίων) είναι η μέθοδος του “έτσι θέλω εγώ, ο αφέντης”. Η μέθοδος η δική του είναι η μέθοδος “έτσι θέλει ο Θεός, έτσι θέλουνε οι σκλάβοι”.

Είναι μέθοδος πολιτισμένη. Χάρη σε αυτήν θα μπει ρυθμός και τάξη στο μυαλό και στην ψυχή των αδικημένων. Θα ζητάνε μοναχοί τους να αδικούνται, για το καλό τους. Μα θα ρωτήσεις: “πού είναι τελοσπάντων αυτή η θυσία των δυνατών;”.

Και λίγο το έχεις να κοπιάζουνε να κυβερνάνε και ν’ αδικούνε το βρωμολαό για το καλό του;

Προμηθέας: Δεν πολύ καταλαβαίνω.

Μώμος: Ήρθε λέει να σώσει όλους τους ανθρώπους… μετά θάνατον. Μα θα σώσει μονάχα τους αφέντες εδώ στη Ζωή. Αυτουνούς, που κατέχουν όλα τ’ αγαθά κι όλη τη δύναμη. Τους σωσμένους.

Μα εκείνους, που έχουν ανάγκη να σωθούνε, εκείνους, που τα στερούνται όλα, τους απαγορεύει να επιθυμούνε τ’ αγαθά των αλλωνών και ν’ αντιστέκονται στη δύναμή τους. Αυτοί θα πλουτίσουνε και θα λευτερωθούνε, αφού πεθάνουνε πρώτα. Εις αιώνα τον άπαντα.

Διδάχνει, καθώς βλέπεις, την αγιότητα της Σκλαβιάς και της Πείνας, δηλαδή το δίκιο της Δύναμης και της Βίας από την ανάποδη.

Οι θεωρίες σας διαφέρουνε μονάχα στη διατύπωση. Κατά βάθος είναι οι ίδιες και απαράλλαχτες.



…………………………………………………………….»

Πηγή:umano.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου