Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

«'Η οι ζωές των εργατών ή τα κέρδη των εργοδοτών» το μήνυμα των εκατοντάδων απεργών

Ελλάδα


Νέκρωσε χθες για πέμπτη φορά φέτος η Ζώνη του Περάματος, αυτήν τη φορά δυστυχώς μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα με τον νεκρό εργάτη, αφού οι προηγούμενες τέσσερις απεργίες αντιμετωπίστηκαν με αδιαφορία από κυβέρνηση και εργοδοσία.

Το μήνυμα οργής και χθες από τους εκατοντάδες απεργούς ήταν σαφές. Ηταν μήνυμα έντασης του αγώνα για άμεσα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, της σωματικής ακεραιότητάς τους, της ζωής τους. «Δεν μπορούμε να ρίχνουμε κλήρο κάθε μέρα ποιος θα γυρίσει ζωντανός», λέγανε.

Το πρωινό αγωνιστικό ραντεβού είχε δοθεί χθες στην πύλη της Ζώνης στις 8, λίγα μέτρα μακριά από τον τόπο του εγκλήματος, στη σκιά του μνημείου που έχει στήσει το Συνδικάτο για κάθε θύμα της εργοδοτικής ασυδοσίας.

Στο πλευρό των απεργών για μια ακόμα φορά βρέθηκαν συνδικάτα από άλλους κλάδους, ναυτεργάτες, λιμενεργάτες, εκπαιδευτικοί, φοιτητές. Το «παρών» έδωσε επίσης ο Γιώργος Πέρρος, εκπροσωπώντας τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Συγκλονίζει η χήρα του εργάτη: «Να ακουστεί η φωνή μας!»

Παρούσα και η σύζυγος του νεκρού εργάτη, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους απεργούς, σε μια ένδειξη ότι δεν είναι και ούτε θα μείνει μόνη της. «Θα σταθούμε στο πλευρό σου», δεσμεύτηκε πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, θυμίζοντας ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι οικογένειες των αδικοχαμένων εργατών αντιμετωπίζουν την εγκατάλειψη από το κράτος, επομένως έχουν ανάγκη τη συναδελφική στήριξη και αλληλεγγύη.

Η ίδια, εργάτρια κι αυτή, συμβασιούχος στον δήμο Ελευσίνας, με μια περήφανη στάση, γνήσια εργατική, και σκορπώντας συγκίνηση στις γυναίκες συνδικαλίστριες που βρέθηκαν στο πλάι της, απηύθυνε το δικό της αγωνιστικό κάλεσμα: «Η φωνή μας να ακουστεί! Με τον αγώνα μας μόνο μπορούμε να νικήσουμε πια!».

Είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένως

Στη συγκέντρωση ο Σ. Πουλικόγιαννης μίλησε για τις συνθήκες που επικρατούν στη Ζώνη και πρόβαλε τα αιτήματα των εργαζομένων. «Σήμερα», είπε, «είναι η πέμπτη απεργία που κάνουμε μέσα στο 2023 για το ζήτημα των μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Στις προηγούμενες λέγαμε, καλύτερα να κάνουμε μια απεργία προτού συμβεί το κακό, δυστυχώς σήμερα κάνουμε απεργία αφού έγινε το κακό.

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και των εργοδοτών, μίλησε για την κλασική συκοφάντηση των απεργιών, ότι τάχα ...διώχνουν τις δουλειές. Θύμισε ακόμα τις απαντήσεις που δίνουν κυβερνήσεις και εργοδότες, ότι τα μέτρα για την προστασία της ζωής δυσχεραίνουν τη δουλειά, ότι το κόστος είναι μεγάλο, ότι οι ανταγωνιστές δεν τα τηρούν και παίρνουν τις δουλειές, ακόμα και ότι «η δουλειά είναι βαριά, θα γίνονται κι αυτά»! Είπε ότι τον Γενάρη του 2018, όταν είχε γίνει διακοπή εργασιών σε πλοίο επειδή είχε διαπιστωθεί ότι γίνονταν εργασίες σε υλικά που εμπεριείχαν αμίαντο, αντί να παρθούν μέτρα για το τι θα γίνει, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε εντολή να αρθεί η διακοπή των εργασιών. Αναφερόμενος δε στην κυβέρνηση της ΝΔ, είπε ότι μετέτρεψε την Επιθεώρηση Εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή και «σε λίγο θα την κάνει και ΜΚΟ, για να μη γίνονται καθόλου έλεγχοι».

Μαύρα πανιά στο υπουργείο 


Κατήγγειλε ότι για όλους αυτούς, κυβερνήσεις και εργοδότες, τα τσουβάλια με τα ευρώ, το κέρδος και η κονόμα ζυγίζουν περισσότερο από τις ζωές των εργατών. Δεν δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον για να ληφθούν μέτρα, αλλά «μας θυμούνται όταν έχουμε νεκρό, για να δώσουν ευχές και συλλυπητήρια και τελικά να πουν ότι έφταιγε αυτός που σκοτώθηκε».

Με μια δόση οργής και σαρκασμού, είπε: «Λένε πόσο κοστολογείται το ένα, πόσο το άλλο. Ας μας πούνε πόσο κοστολογείται η ζωή μας, να ξέρουμε αν αξίζει να ζούμε ή όχι!».

Προβάλλοντας τα αιτήματα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνονται έλεγχοι σε 24ωρη βάση, να υπάρχει μόνιμη παρουσία τεχνικών Ασφαλείας, που - όπως τόνισε - δεν μπορεί να είναι υπάλληλοι των εργοδοτών,«δεν μπορεί ο ελεγκτής να είναι υπάλληλος του ελεγχόμενου». Ακόμα, να λειτουργήσουν ξανά το Κέντρο Υγείας και ο Σταθμός Πυροσβεστικής στη Ζώνη, να γίνονται έλεγχοι της αξιοπιστίας των πιστοποιητικών gas free, ενώ θύμισε και περιπτώσεις με καράβια να παίρνουν πιστοποιητικό πριν ακόμα έρθουν για επισκευή...

Ακολούθησε παρέμβαση από τον Μάρκο Μπεκρή, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο οποίος θύμισε τη μεγάλη απεργία που έγινε πέρυσι τον Οκτώβρη από τα Σωματεία των Ναυτεργατών, των Λιμενεργατών της COSCO και της Ζώνης για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, ενώ κάλεσε ο αγώνας των μεταλλεργατών να γίνει αγώνας όλων των εργαζομένων, «να μην έχουμε άλλο νεκρό, να μην κατεβαίνουμε από τη δουλειά και κάθε φορά να μετριόμαστε. Δεν είναι αυτό κανονικότητα...». Επίσης μίλησαν ο Ευ. Μπαλογιάννης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, και ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ.

Συγκέντρωση στο «υπουργείο Εγκλήματος και Εργοδοσίας»

Λίγη ώρα αργότερα πραγματοποιήθηκε - όπως είχε αποφασιστεί - νέα συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το «υπουργείο του Εγκλήματος και της Εργοδοσίας», όπως το βάφτισαν οι εργαζόμενοι. Εκεί μάλιστα αρχικά βρήκαν την πόρτα σφραγισμένη, όμως η αποφασιστικότητα και η οργή τους, που ξεχείλιζε, δεν επέτρεψαν στις δυνάμεις καταστολής που ήταν συγκεντρωμένες ούτε να σκεφτούν να αποτρέψουν την είσοδό τους. Ετσι, η πύλη άνοιξε για να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο.

Στη συνέχεια έγινε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και με έναν γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, με τους απεργούς να κρεμάνε μαύρα πανιά στην πρόσοψη του κτιρίου.

Ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τη συνάντηση, ο Ακης Αντωνίου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου και πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά, επεσήμανε ότι η μαζικότητα και μαχητικότητα των εργαζομένων εξανάγκασε την υπηρεσιακή κυβέρνηση να ακούσει τα αιτήματά τους. Παράλληλα απέσπασαν κάποιες δεσμεύσεις, όπως το να γίνονται καθημερινά έλεγχοι από τις Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου και, αν χρειαστεί, να κάνουν και διπλοβάρδια. Οσον αφορά τους τεχνικούς Ασφαλείας, να παραμένουν περισσότερες ώρες στα καράβια, ειδικά στις εργασίες που είναι σοβαρές. Τα Σωματεία, βέβαια, απαιτούν την πλήρη παρουσία τους και αν χρειαστεί να κάνουν και υπερωριακή απασχόληση.

Ο Α. Αντωνίου υπογράμμισε ότι αυτές οι δεσμεύσεις θα πρέπει να δοθούν επίσημα, γραπτώς, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από τα υπουργεία, μέχρι σήμερα στις 10 π.μ. που είναι η νέα απεργία και συγκέντρωση. «Ο,τι έχουμε κατακτήσει το έχουμε καταφέρει με τους αγώνες μας και έτσι θα συνεχίσουμε», τόνισε.

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, μετά το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα», το Λιμεναρχείο συνέλαβε τον καπετάνιο, τον τεχνικό Ασφαλείας, τον ιδιοκτήτη του γερανού και τον εργοδότη, με την Εισαγγελία να διατάσσει να προχωρήσει η περαιτέρω διαδικασία και να τους αφήνει ελεύθερους, γεγονός που καταγγέλθηκε χθες από τον Σ. Πουλικόγιαννη κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου