Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Η καταστροφή της Θεσσαλίας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τρόπο δράσης των συντηρητικών στο τόπο μας



Δεν είναι η πρώτη φορά που μας προκαλεί θλίψη η κατάσταση στον τόπο μας, αλλά δυστυχώς με αυτούς δεν θα είναι και η τελευταία
Είναι δύσκολο να ταξινομηθούν τα ζητήματα, είναι τόσα πολλά και θίγουν συνολικά την κατάσταση στο ελληνικό νεο-οθωμανικό κράτος και κοινωνία.
Η καταστροφή της Θεσσαλίας που είναι και εθνική καταστροφή, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά και συνάμα ιστορική απόδειξη (δυστυχώς μία ακόμα) όσων έχω επισημάνει για τους συντηρητικούς στο τόπο μας και την δράση τους.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Οι μηχανισμοί προπαγάνδας που ελέγχουν τα ΜΜΕ, επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τα γεγονότα και την καταστροφή. Λιγοστές οι εικόνες από το Πήλιο, σιωπή για τον κάμπο. Ενώ έχει συμβεί κοσμογονία, μόνο από αργά το βράδυ της επόμενης ημέρας και μόνο ο ΣΚΑΪ (ναι αυτός !!!) ξεκινά να ενημερώνει τηλεοπτικά για την δραματική κατάσταση στον κάμπο, ενώ έχουν παρέλθει σχεδόν 24 ώρες από το ξεκίνημα της πλημμυρικής καταστροφής. Εκεί ακούμε για πρώτη φορά για την κατάσταση από απεγνωσμένους και αβοήθητους για όλη την ημέρα κατοίκους. “Φυσικά” μαζί με την κομματική κρατική προπαγάνδα περί κινητοποίησης ... . Οι υπόλοιποι και η ΕΡΤ παίζουν σήριαλ σε επανάληψη και ταινίες. Για αυτούς δεν συμβαίνει τίποτα. Το Συνταγματικά απαιτούμενο δημόσιο αγαθό και υποχρέωση της ενημέρωσης γίνεται απλώς όργανο στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών που κατέχουν τις άδειες και της κυβέρνησης που ορίζει το περιεχόμενο της προπαγάνδας. Στο πλαίσιο της ίδια κατάπτωσης το ΕΣΡ, δεν έχει παρέμβει ακόμα διοικητικά, ενώ όφειλε να το πράξει άμεσα.
 
Την επόμενη ημέρα το OPEN ξεκινά (σύμφωνα με πληροφορίες με άμεση επιτακτική εντολή του ιδιοκτήτη) να μεταδίδει εικόνες και ζωντανά ρεπορτάζ (μπράβο στους νέους και κατά τεκμήριο κακοπληρωμένους δημοσιογράφους και τεχνικούς όλων των σταθμών που εργάστηκαν για αυτό).
 
Ετσι πληροφορηθήκαμε για την ζοφερή κατάσταση, την εγκατάλειψη, την απουσία κρατικών μηχανισμών, τους πνιγμούς, ακόμα και για τους ήρωες εθελοντές που υποκατέστησαν το κράτος.
Ακολούθησαν και κάποιοι άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Ενώ όμως είδαμε και πληροφορηθήκαμε το ένα σημαντικό μέρος, αυτό της καταστροφής και της ανθρώπινης τραγωδίας, παραμένουμε σχεδόν στο σκοτάδι για τα αίτια αυτής της κατάστασης. Διότι αυτό το γιατί, πέρα από τον όγκο του νερού που έπεσε, παραμένει το ουσιαστικά κρίσιμο στοιχείο για την απόδοση μίας σειράς ευθυνών και φυσικά για την θεραπεία του φαινομένου. Θα έπρεπε να υπάρξει και πρέπει έστω και τώρα να υπάρξει φως και επιστημονικές εκτιμήσεις για τα αίτια της κατάστασης.
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10-15 χρόνια η Θεσσαλία πλημμυρίζει με κάθε δυνατή βροχή.
 
Ο Πηνειός και τα λοιπά ποτάμια της Θεσσαλίας κυλούν εκεί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια φροντίζοντας για την παροχέτευση των υδάτων στην θάλασσα. Αν αυτά ήταν ανεπαρκή και λίγα, είναι βέβαιο ότι η φύση θα είχε δημιουργήσει και άλλα. Τα ποτάμια είναι ενεργοί φυσικοί μηχανισμοί.
 
Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι που επιστήμονες ονόμασαν γεωλογική μεταβολή. Δημιουργούνται νέες λίμνες από την αδυναμία – ανυπαρξία των οδών – ποταμών παροχέτευσης του νερού στην θάλασσα. Αν ο Δανιήλ ήταν τόσο ισχυρός, δεν ήταν το ίδιο ο “Ιανός” και οι άλλες, χωρίς όνομα καταιγίδες που δημιούργησαν πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.
 
Κάτι φταίει. Δεν το έχουμε επισημάνει και εξεύρει και δεν ασχολούμαστε με αυτό και πρόκειται για σαφή ανθρώπινη παρέμβαση – έργο και ανεπάρκειες στην επιστημονική μελέτη και επίλυση των ζητημάτων.

Κάτι που πέρασε στα ψιλά είναι το γεγονός της πλημμύρας του Πηνειού ποταμού στο ύψος της γέφυρας της ΠΑΘΕ (νέα Εθνική οδός), ομού με το γεγονός ότι η, σε κατώτερο σημείο και χαμηλότερη σε ύψος, γέφυρα της παλαιάς εθνικής οδού λειτουργεί κανονικά. Αυτό λοιπόν που προκύπτει με βάση τους κανόνες της λογικής και της επιστήμης είναι ότι η νέα αυτή γέφυρα, μόνη της ή μαζί με την υπόλοιπη κατασκευή της οδού, αποτελεί από την κατασκευή της ανάχωμα στην ροή των υδάτων του ποταμού, λειτουργεί ως φράγμα που εμποδίζει την ροή με αποτέλεσμα τα πλημμυρικά φαινόμενα. Δεν γνωρίζω εάν υπάρχουν και άλλα σημεία τέτοιας ανθρώπινης παρέμβασης, αλλά τούτο προκύπτει με βεβαιότητα. Η χρονική επικέντρωση των πλημμυρικών φαινομένων και η συσχέτισή τους με την κατασκευή της νέας εθνικής οδού (ίσως και της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ή κάποιων αστικών γεφυρών) καταδεικνύουν ένα προφανές αίτιο, το οποίο όφειλε να έχει εξεταστεί και θεραπευτεί.
 
Εχοντας προσφέρει τις υπηρεσίες μου ως δικηγόρος σε μεγάλες τεχνικές εταιρείες για πάνω από μία δεκαετία, γνωρίζω καλά πως γίνονται οι μελέτες των έργων στην Ελλάδα και για αυτό είχα προτείνει να γίνονται από τα πανεπιστήμια με την συμμετοχή των φοιτητών, σε ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα ... . Αυτά 20 χρόνια πριν.
 
Αλλα πιθανότατα προφανή αίτια και με χρονικό συσχετισμό με τα φαινόμενα είναι ο εμπλουτισμός των ρέοντων υδάτων με τα προπαρασκευαστικά έργα για την εγκληματική εκτροπή του Αχελώου ποταμού και η απομείωση του λημναίου αποταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας.

Ας καταλάβουν κάποιοι τις φυσικές αντοχές και ανοχές του Θεσσαλικού κάμπου και το γεγονός ότι δεν μπορούν να πραγματοποιούν εγκληματικά υδροβόρες καλλιέργειες. Η φύση ορίζει το μέτρο. Η επιστήμη απλά το ανακαλύπτει. Στην Ελλάδα των συντηρητικών νεο-οθωμανών τίποτα από τα δύο δεν έχει αξία και υπόσταση.
 
Η ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΩΝ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ
 
Μια σειρά από κρατικοδίαιτους συνηγόρους απολογητές εμφανίζονται στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ για να πουν τις απόψεις τους, οι οποίες όλες συγκλίνουν προς το τυχαίο, το φυσικό φαινόμενο, την απουσία ευθύνης για τις κρατικές και αυτοδιοικητικές παραλείψεις και εγκλήματα (ακόμα και για τα τσιμέντα χωρίς οπλισμό που είδαμε ; - αυτά τα παραλείπουν). Εντοπίζουν τα αίτια στην φύση και τα “αναχώματα” που έσπασαν. Η σχέση των προσώπων αυτών με τον κρατικό και αυτοδιοικητικό μηχανισμό και όσους τον διοικούν, αν και μου είναι άγνωστη, είναι προφανής: φίλοι και οπαδοί, ευνοημένοι ή μη.
 
Εάν αίτιο ήταν η φύση και επρόκειτο για φαινόμενο συχνότητας 1.000 ετών, αλλά και για τις προηγούμενες πλημμύρες με φαινόμενα συχνότητας 50 ετών (ΙΑΝΟΣ) ακόμα και 3 ή 5 ετών, τότε πρωτίστως η φυσική διαμόρφωση της περιοχής θα ήταν εντελώς διάφορη (λίμνες, ποταμοί, χείμαρροι), αλλά και αυτά ως γεγονότα θα είχαν καταγραφεί στους ιστορικούς χρόνους ως συμβάντα και στους προϊστορικούς ως μύθοι. Προφανώς, όμως η Θεσσαλία δεν θα ήταν και καλλιεργήσιμη, αλλά ένας απέραντος άγονος βάλτος με επιφανειακά ύδατα, αλλά και υδροφόρους υπόγειους αγωγούς/ορίζοντες σε βάθος λίγων μέτρων. Αυτά δεν συνέβησαν και δεν υφίστανται. Συνεπώς, οι ψευδο-αιτιολογίες αυτές δεν έχουν καμία βάση.
 
Οσο για τα “αναχώματα” που έσπασαν, από τις φωτογραφίες (δορυφορικές και απλές) της περιοχής ανακαλύπτουμε ότι πρόκειται για απλώς χωμάτινες όχθες ποταμών. Ποταμών παρατημένων χωρίς καμία φροντίδα για τον καθαρισμό – εμβάθυνση της κοίτης τους. Οι εξ ημών Αιγιώτες ας κάνουν μία βόλτα από την γέφυρα του ποταμού Σελινούντα για να δουν ότι τα αναγκαία αναχώματα γίνονται με ειδικό τρόπο που τα καθιστά στέρεα (π.χ. “Σεζανέτ”, οπλισμένο σκυρόδεμα κ.α.). Αυτά για τα οποία μιλάμε δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως τεχνικά έργα αναχώματα, αλλά απλώς χωμάτινες όχθες.
Η εγκληματική έλλειψη πρόνοιας και φροντίδας είναι καταφανής και οι συνήγοροι αποδεικνύεται ότι ψεύδονται και παραπληροφορούν.
Ακόμα και εάν προβάλλεται ως αίτιο η κλιματική αλλαγή, δικαιολογίες για την έλλειψη πρόνοιας δεν μπορούν να υπάρξουν και να σταθούν.
 
Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΝΩΣΗ
 
Με ένα άλλο σκάνδαλο, που μπήκε στο δικαστικό αρχείο, ο κρατικός μηχανισμός, σχεδόν είκοσι χρόνια πριν, διέθεσε τεράστια ποσά “για λόγους εθνικής ασφάλειας” προκειμένου να λαμβάνει έγκαιρα από διεθνείς μετεωρολογικούς φορείς μετεωρολογικές ενημερώσεις και μοντέλα, σε επίπεδο αυτοδιοικητικής Περιφέρειας.
 
Πέρα από αυτό, δέκα τουλάχιστον ημέρες πριν συμβούν, ήταν γνωστά τα ακραία φαινόμενα και ότι αυτά θα πλήξουν κατά κόρον την Θεσσαλία.
 
Τι είδαμε από τον κρατικό μηχανισμό; Απουσία κάθε προηγούμενης ενημέρωσης των κατοίκων για το τι πρέπει να κάνουν, απουσία κάθε προετοιμασίας (οι μηχανισμοί προστασίας δεν ήταν παρόντες στα κρίσιμα σημεία, αλλά επιδεικτικά απόντες), απουσία κάθε επέμβασης στους ποταμούς.
 
Με τα σύγχρονα τεχνικά μέσα οι άμεσες επεμβάσεις, όπου υφίσταται πρόβλημα ασφάλειας, είναι έργο ελάχιστων ημερών, ίσως και λίγων ωρών. Οφειλαν να επέμβουν άμεσα με γαιοπροωθητήρες (μπουλντόζες) και άλλα μηχανήματα, στα κρίσιμα σημεία. Ενας απλός έλεγχος των ποταμών θα ήταν αρκετός για να εντοπιστούν, έστω και την τελευταία ώρα και να γίνουν οι αντι-αποφρακτικές παρεμβάσεις και όσες θα διευκόλυναν την απορροή των υδάτων στην θάλασσα. Με τον τρόπο αυτό, η τεχνική διαχείριση του αναμενόμενου φαινομένου, θα είχε αποτρέψει την καταστροφή, αν όχι πλήρως, σίγουρα σε μεγάλο βαθμό. Και πάλι όμως αντ΄ αυτού εγκληματική αδιαφορία και ύπνωση.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΩΝ ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΩΝ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ
 
Το εύλογο θα ήταν να δοθούν άμεσα αποκαταστατικές δωρεάν κρατικές ενισχύσεις δύο τύπων, ιδίως αφού πρόκειται για χαρακτηρισμένη θεομηνία, με υποχρέωση πλήρους κρατικής αποκατάστασης. Ο ένας τύπος αποκατάστασης για τα σπίτια και τις οικοσκευές όφειλε να ακολουθεί τα πρότυπα των σεισμικών αποζημιώσεων: Ελεγχος στατικότητας οικοδομών, χαρακτηρισμός και καταβολή συνδρομής αποκατάστασης (όπως και για την οικοσκευή, όπου διαπιστώνεται καταστροφή). Δεο το πράττουν για να μην έχουν σπίτια να κατοικήσουν οι άνθρωποι ;
 
Ο έτερος τύπος αφορά την πλήρη αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και σε βάθος χρόνου, όχι μόνο τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία, αλλά κάθε μορφής επιχείρηση και θα έπρεπε να γίνει με την άμεση δημιουργία ειδικού ταμείου και όχι με τις ανεπαρκείς σε ύψος και χρόνος διαδικασίες του ΕΛΓΑ.
 
Αυτά που εξαγγέλθηκαν είναι ολίγιστα, αντι-επιστημονικά και κατατείνουν να αποδεικνύουν εσκεμμένη συμπεριφορά, ίσως και πριν την επέλευση του “Δανιήλ”, σχεδόν ανάλογη με την συμπεριφορά του κράτους των Η.Π.Α. στην περίπτωση της Νέας Ορλεάνης.
Με αυτά τα μέτρα μη στήριξης και μη αποκατάστασης, στα επόμενα χρόνια θα είναι πολλοί όσοι θα εγκαταλείψουν την γη και τις δραστηριότητές τους και θα την πουλήσουν όσο – όσο σε όσους διαθέτουν τα κεφάλαια. Η διαδικασία και η σκοπιμότητα έχει επιβεβαιωθεί ιστορικά δεκάδες φορές και είναι ενεργή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του καπιταλιστικού πλανήτη. 

Δημήτρης Καραμίτσας



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου