Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Παραδοχή για εκπαιδευτικά κενά που δεν θα καλυφθούν «πλήρως»...



Κυνική ομολογία ότι δεν πρόκειται να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία, έκανε ο υπουργός Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκης, μιλώντας τις προηγούμενες μέρες σε μέσα ενημέρωσης στη Μυτιλήνη. Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε ότι «η Παράλληλη Στήριξη είναι ένα κομμάτι που θα καλυφθεί σχεδόν πλήρως και σε όλα τα υπόλοιπα η κάλυψη θα είναι εξαιρετικά επαρκής»... αλλά προφανώς όχι πλήρης.

Ο υπουργός επιχείρησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα με τα κενά στα σχολεία - ένα πρόβλημα παγιωμένο τα τελευταία χρόνια γιατί οι όποιες προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο, στη λογική της «εξοικονόμησης» εκπαιδευτικού προσωπικού - και να το αναγάγει σε... «λάθος τρόπο αποτύπωσής τους». «Αν δει κανείς την αναλογία των μαθητών με τους καθηγητές, τους εκπαιδευτικούς, η Ελλάδα έχει μία από τις καλύτερες αναλογίες στην Ευρώπη. Η αναλογία αυτή δεν δικαιολογεί την ύπαρξη τόσων κενών όπως αυτά αποτυπώνονται», είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Πιερρακάκης, παραγνωρίζοντας την πληθώρα ειδικοτήτων, π.χ. στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, και κυρίως τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Ελλάδας με τη μεγάλη νησιωτικότητα και τις ορεινές περιοχές, που αναγκάζει να λειτουργούν ολιγοθέσια σχολεία ή ακόμα και σχολεία με έναν εκπαιδευτικό για έναν ή και δύο μαθητές, γεγονός που επηρεάζει τον μέσο όρο της αναλογίας εκπαιδευτικών/μαθητών σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Παρά τα παραπάνω γνωστά δεδομένα ο υπουργός επέμεινε ότι «τον τρόπο με τον οποίο τα κενά αποτυπώνονται θα τον αλλάξουμε και αυτό θα γίνει μέσα από ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού καθώς είμαστε στο 2023 και ο τρόπος ρύθμισης των θεμάτων αυτών πρέπει να συμβαδίζει με την εποχή μας, με πλήρη αντικειμενική καταγραφή, και όχι από κάτω προς τα πάνω δήλωση, η οποία θα πρέπει να ελέγχεται πιο συστηματικά κατά τη γνώμη μου». Καθώς όμως οι κενές διδακτικές ώρες καταγράφονται καθημερινά σε όλα τα σχολεία της χώρας μαζί με τις αιτίες τους, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος myschool, ο υπουργός μπορεί οποιαδήποτε στιγμή θέλει να ελέγξει τα πραγματικά κενά στα σχολεία και με το υπάρχον σύστημα. Επομένως, η εξαγγελία για αλλαγή του συστήματος καταγραφής των κενών μάλλον ανησυχία δημιουργεί για προσπάθεια «κουκουλώματος» και συγκάλυψής τους. Εξάλλου, προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, από τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και τη ΝΔ στη συνέχεια, με τη μείωση ωρών και μαθημάτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων για εξοικονόμηση εκπαιδευτικών, σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των παιδιών και, κατόπιν, με τις εκτεταμένες συγχωνεύσεις τμημάτων. Παρ'όλες αυτές τις προσπάθειες εξοικονόμησης εκπαιδευτικών, όμως, ο αριθμός των κενών παραμένει και μέσα Οκτώβρη υπάρχουν ακόμα μαθήματα που δεν διδάσκονται στα σχολεία.


Πηγή: rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου