Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

ΠΡΟΒΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΝΑΤΟικό ορμητήριο η Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη!

Ελλάδα


Ούτε σπιθαμή γης δεν έχουν αφήσει απείραχτη η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της, προωθώντας τα εγκληματικά αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή

Σε ολόκληρη τη χώρα απλώνονται πλέον μάχιμα τμήματα του ΝΑΤΟ, ως συνέπεια της κατάπτυστης συμφωνίας για τις βάσεις, στο φόντο της στρατηγικής στοίχισης των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των παραφυάδων τους για όλο και βαθύτερη εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια και της αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Χαρακτηριστικά, την Παρασκευή, παρουσία του υπουργού Αμυνας και της πρέσβειρας της Γαλλίας, ολοκληρώθηκε η πολυήμερη άσκηση «OLYMPIC COOPERATION-23» στο Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Πετροχώρι Ξάνθης, με χερσαίες δυνάμεις από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Κύπρο, Βουλγαρία και Γεωργία, και παρατηρητές από Αίγυπτο, Αλβανία, Αρμενία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ινδία, Ρουμανία και Σαουδική Αραβία.

Οι συμμετέχοντες εξασκήθηκαν σε σενάρια αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων τακτικού επιπέδου, ενώ περιλήφθηκαν η εκτέλεση πραγματικών πυρών και η χρήση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικών Εμπλοκών (ΣΕΤΕ), «με σκοπό την ενίσχυση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων», όπως λέγεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ.

Η μεγαλύτερη γαλλική στρατιωτική παρουσία από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές εστίασαν στο γεγονός ότι για πρώτη φορά εμφανίστηκαν σε χερσαία άσκηση στην Ελλάδα οι Γάλλοι με τόσο προσωπικό (ένα ολόκληρο τάγμα) και τέτοια μέσα (4 κύρια άρματα μάχης «Leclerc», συν άλλα 17 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, κάποια μετακινούμενα ακόμα κι από το Τσαντ), καθώς η αμερικανική παρουσία (4 κύρια άρματα μάχης «Abrams») θεωρείται πλέον μάλλον ...συνηθισμένη. Σε κάθε περίπτωση τόνισαν ως «σημαντικό» το γεγονός ότι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε τέτοια ενέργεια μαζί τμήματα από Ελλάδα, ΗΠΑ και Γαλλία.

Αλλωστε, εκπρόσωπος των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (συμμετείχαν για 5η φορά στην άσκηση) υπογράμμισε την επιτευχθείσα διαλειτουργικότητα και την «οικοδόμηση των πολεμικών ικανοτήτων» τους, ενώ των γαλλικών στάθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μετείχαν σε τέτοια ενέργεια στην Ελλάδα και ότι χρειάστηκε μεγάλη επιχείρηση logistics μέσα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για μετακίνηση εκατοντάδων Γάλλων στρατιωτών, αρμάτων και άλλων μέσων τους στον άξονα από Ρουμανία.

Διόλου τυχαία η Γαλλίδα πρέσβειρα, Laurence Auer, τόνισε ότι αυτές τις μέρες είχαμε «τη μεγαλύτερη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο», και στάθηκε στην αξία της Αλεξανδρούπολης για τη διεκπεραίωση ΝΑΤΟικών μονάδων προς και από τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Η ίδια επισκέφτηκε την πρωτεύουσα του Εβρου την Πέμπτη μαζί με εκπροσώπους γαλλικών εταιρειών εξετάζοντας «ευκαιρίες» τοποθέτησής τους στην περιοχή.

Αλλά και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, δεν παρέλειψε σε δηλώσεις του να σταθεί στην αξία της Αλεξανδρούπολης για την ανάπτυξη δυνάμεων προς «υπεράσπιση κοινών (ευρωατλαντικών) αρχών», χαρακτηρίζοντάς την «κύρια είσοδο» για «επικοινωνία» με την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε ότι, καθώς το Πετροχώρι έχει ενταχθεί πλήρως στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, πρόσφατα διεξήχθη εκεί ο μεγαλύτερος διαγωνισμός αρματιστών στα Βαλκάνια, με ελληνικά κι αμερικανικά άρματα. Οξύνοντας τις ικανότητές τους για πόλεμο, αξιολογήθηκαν σε επιχειρησιακές διαδικασίες, όπως τακτικής μικρών κλιμακίων, τεχνικής εκτέλεσης βολών καθώς και σε τεχνικά θέματα των αρμάτων.

Πάνω από 12 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια για τα ΝΑΤΟικά σχέδια

Στο μεταξύ, όλη αυτή η περιλάλητη «εξωστρέφεια» και «στρατιωτική διπλωματία» πληρώνεται με έναν «σκασμό» λεφτά από τον ελληνικό λαό, με αποκαλυπτικά και τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2024 για τις ΝΑΤΟικής κοπής αποστολές και επιχειρήσεις στις οποίες εμπλέκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσα από την ανάληψη ακόμα πιο ενεργού ρόλου στα ευρωατλαντικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή.

Ενδεικτικά, προβλέπονται 102.919.580,20 ευρώ να κατευθυνθούν σε «Διεθνείς σχέσεις/Δράσεις ΥΠΕΘΑ στο Εξωτερικό», ενώ άλλα 5,5 δισ. (5.488.555.952,50 ευρώ) που πάνε υποτίθεται για την «Αποτροπή Εξωτερικών απειλών - εγγύηση της ασφάλειας και της άμυνας της χώρας», έχουν μπούσουλα ακριβώς τις ΝΑΤΟικές ανάγκες και προτάγματα.

Με τέτοιες επιδόσεις, οι κυβερνήσεις διαδοχικά, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, παίρνουν κάθε χρόνο συγχαρητήρια στις ετήσιες Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ διότι καλύπτουν σταθερά την ευρωατλαντική νόρμα, τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ να πηγαίνει σε στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες όπως είναι στις στοχεύσεις της λυκοσυμμαχίας.

Στη φετινή Σύνοδο Κορυφής, το καλοκαίρι στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στις δαπάνες για το ΝΑΤΟ (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ) με βάση τους πίνακες που δημοσίευσε η λυκοσυμμαχία, πίσω μόνο από Πολωνία και ΗΠΑ, σε σύνολο 30 χωρών, με βάση τα προσωρινά στοιχεία για το 2023 και μόλις μία από τις 11 χώρες του ΝΑΤΟ που πιάνουν τον στόχο του 2%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πίνακες του ΝΑΤΟ, υπολογίζεται ότι φέτος η Ελλάδα θα δαπανήσει 6,7 δισ. ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες, ίσες με το 3,01% του ΑΕΠ. Πακτωλός χρημάτων που οδεύει και στην πολυδιαφημισμένη αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων, με νέες δομές και υποδομές, ακριβώς ώστε να υπηρετούν καλύτερα ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και προτάγματα.

Αναβαθμίζοντας τα πολεμικά ορμητήρια

Ενδεικτικά: «Τρέχει» με ταχείς ρυθμούς η κατασκευή του νέου Εθνικού Ναυστάθμου για το Πολεμικό Ναυτικό στη Σούδα, ώστε «στο πολύ εγγύς μέλλον να ναυλοχεί εκεί ο μισός Ελληνικός Στόλος σε σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις», όπως λένε στο ΓΕΕΘΑ.

Επιπλέον, στην Κρήτη ενισχύθηκαν και στελεχώθηκαν αερομεταφερόμενες μονάδες Πεζικού και Ειδικών Δυνάμεων, κατασκευάστηκαν και κατασκευάζονται υποδομές για μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κατασκευή και δεύτερου πολεμικού αεροδρομίου στο Καστέλι του Ηρακλείου, παράλληλα με το πολιτικό αεροδρόμιο εκεί.

«Αυτές είναι τεράστιες αλλαγές στις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές δυνατότητες προβολής Σημαίας και Ισχύος για την πατρίδα μας», λένε στο ΓΕΕΘΑ, προετοιμάζοντας για ανάληψη ακόμα πιο σύνθετων αμερικανοΝΑΤΟικών αποστολών στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Εξάλλου, στην Αλεξανδρούπολη, τη «Σούδα του Βορρά», όπως την λένε, συνεχίζεται η αξιοποίηση του λιμένα για «την παροχή διευκολύνσεων δυνάμεων της Συμμαχίας, για την προώθησή τους προς ενίσχυση της Νοτιοανατολικής Πτέρυγάς της» στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, καθώς «ο Αξονας Αλεξανδρούπολη - Βουλγαρία, Ρουμανία - Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι εξαιρετικά σημαντικός τουλάχιστον ως προς την στρατηγική αμυντική διάστασή του» και «ανέβασε κατακόρυφα το γεωστρατηγικό ειδικό βάρος της χώρας μας», όπως επαίρονται στο ΓΕΕΘΑ, διαστρεβλώνοντας τις συνέπειες της εμπλοκής και τους κινδύνους για τον ελληνικό λαό.

Επιπρόσθετα, στις «κομβικές παρεμβάσεις αναβάθμισης των στρατιωτικών υποδομών» του ΓΕΕΘΑ περιλαμβάνεται και η κατασκευή του νέου υπόγειου Επιχειρησιακού Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, ολοκληρώθηκε και θα εγκαινιασθεί τις προσεχείς μέρες η εκ θεμελίων ανακατασκευασμένη και αρκετά μεγαλύτερη σε μέγεθος μίνι ναυτική Βάση Ειδικών Επιχειρήσεων στο Μεγάλο Πεύκο.

Τέλος, ολοκληρώθηκε και ήδη χρησιμοποιείται ο σύγχρονος στίβος αστικού αγώνα στο Κανδήλι του Μεγάλου Πεύκου, ενώ ξεκίνησαν οι διαδικασίες κατασκευής αεροσήραγγας στην Πάχη Μεγάρων, η οποία θα παρέχει εκπαίδευση εξομοίωσης ελεύθερης πτώσης, «κάτι πολύ σημαντικό, καθώς είναι λίγες οι χώρες που έχουν αυτή τη δυνατότητα καθιστώντας έτσι τις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις και τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων πόλο έλξης για συμμάχους, φίλους και εταίρους», όπως λένε στο ΓΕΕΘΑ, προαναγγέλλοντας νέους κύκλους αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής «συνεκπαιδεύσεων» με κάθε λογής φονιάδες.

«Στρατηγική σχέση» με το κράτος - δολοφόνο

Διόλου τυχαία, την προηγούμενη Παρασκευή, στη συνάντηση που είχε ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου με τον πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή του Εβραϊκού Ινστιτούτου για την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ (JINSA), Michael Makovsky, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρος, εστίασε «στη στρατηγική σημασία και αξία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης με την παροχή σημαντικών διευκολύνσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις τόσο των ΗΠΑ όσο και άλλων συμμάχων και εταίρων μας».

Τόνισε ακόμα «την πολυεπίπεδη αμυντική συνεργασία και τις άριστες στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, εντός του πλαισίου της αναβαθμισμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (η Συμφωνία για τις Βάσεις), ενώ επισήμανε «το κοινό όραμα της Ελλάδας και των ΗΠΑ για ειρήνη και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».

Θ. Μπ.

Πηγή: rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου