Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Τα κλισέ των μετεωρολόγων που έχουμε βαρεθεί να ακούμε

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΔΕΣ


Ο χειρότερος ίσως επαναλαμβανόμενος εφιάλτης ενός μετεωρολόγου είναι το autocue, αυτή η οθόνη με τα λευκά γράμματα που κατευθύνει τον εγκέφαλό του κάνοντας τη μεταφορά της είδησης, της άποψης, της πρόβλεψης πιο εύκολη, αλλά σίγουρα πιο βαρετή.

Πάντως, μιας και πιάσαμε το βαρετό κομμάτι του επαγγέλματος, αποτελεί κοινό μυστικό πως όλοι, ειδικά όσοι κάνουν τις μετεωρολογικές τους προβλέψεις από κάποιον τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας, έχουν ένα τετράδιο με ατάκες ώστε να μη ζορίζουν τη φαντασία τους.

Το συγκεκριμένο τετράδιο, σύμφωνα με τον μύθο, περνάει από γενιά σε γενιά και, σαν να μην έφτανε αυτό, το δανείζονται και οι δημοσιογράφοι που, μην έχοντας κάτι καλύτερο να κάνουν, σκορπούν τον τρόμο στους αθώους αναγνώστες που και αυτοί με τη σειρά τους, δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν. Αλληλοτροφοδοτούμενη είναι σχέση. Μου δίνεις τρόμο, σου δίνω το κλικ μου.

Για να μην το δώσετε αλλού του κλικ σας μιας και είναι πολύτιμο, θα σας πούμε από τώρα ότι το Σαββατοκύριακο ο καιρός αλλάζει και ότι θα αναγκαστείτε να βάλετε σε λειτουργία ξανά την ηλεκτρική σας κουβέρτα. Η πτώση της θερμοκρασίας ξεκινάει από το Σάββατο (20/01) στα βόρεια, ενώ στα κεντρικά και στα νότια θα διατηρηθεί σχετικά υψηλή. Την Κυριακή… Θα σας λέγαμε περισσότερα για την Κυριακή, αλλά και οι μετεωρολόγοι κάπως πρέπει να ζήσουν.

Επειδή για εσάς δουλεύουμε όμως και αφού επιλέξαμε για λόγους συναδελφικότητας (όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε) να μη σας αποκαλύψουμε τι καιρό θα κάνει την Κυριακή λες και δεν μπορείτε να ενημερωθείτε από το κινητό σας, θα σας αποζημιώσουμε.

Βουτήξαμε λοιπόν στο πηγάδι με τις γραφικότητες που διαβάζουμε και ακούμε από τους μετεωρολόγους ώστε να μη χρειαστεί να το κάνετε εσείς. Καλά, θέλετε δε θέλετε, αργά ή γρήγορα, θα περάσουν μπροστά από τα μάτια σας οι γνωστοί τίτλοι που συνήθως ξεκινούν κάπως έτσι:

Χωρισμένη στα δύο η χώρα:
Το ακούμε όταν στη μισή χώρα επικρατεί ηλιοφάνεια και καλές θερμοκρασίες και στην υπόλοιπη χιονίζει ή βρέχει.

Σε λευκό κλοιό: Μας λένε με τρόπο ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από πουθενά. Σε όποιο μέρος της Ελλάδας κι αν βρίσκεσαι, θα δεις χιόνι.

Στην κατάψυξη η χώρα:
Ο αρακάς και η χώρα μπαίνουν στην κατάψυξη. Είναι γνωστό αυτό.

Ντύθηκε στα λευκά: Χιόνισε. Το χώμα, οι δρόμοι, τα πάντα, καλύφθηκαν από χιόνι. Οπότε, «ντύθηκε στα λευκά η πρωτεύουσα».

Ήλιος με δόντια: Αν παρατηρήσετε καλά, πολύ καλά, ο ήλιος τον χειμώνα έχει δόντια, ειδικά όταν φυσάει.

Ανάσα δροσιάς: Οι ανάσες, αν και συνήθως καυτές, το καλοκαίρι μπορεί να γίνουν και δροσερές.

Στο κόκκινο η θερμοκρασία:
Τερμάτισε, πώς το λένε; Θα ιδρώσουμε, θα αγκαλιάσουμε το κλιματιστικό, θα ζήσουμε Σπιρτόκουτο.

Στα ύψη ο υδράργυρος:
Ακριβώς το ίδιο με το «στο κόκκινο η θερμοκρασία». Ο υδράργυρος αναφέρεται για λόγους εντυπωσιασμού.

Αλλάζει το σκηνικό: Αλλάζει ο καιρός. Η ζέστη θα γίνει παγωνιά και το αντίστροφο.

Ραγδαία μεταβολή του καιρού:
Ξαφνική και έντονη αλλαγή του καιρού. Συνοδεύεται συνήθως από καταιγίδες.

Ο καιρός θα είναι με το μέρος των εκδρομέων:
Στην Ελλάδα, το εθνικό χόμπι είναι ένα: Μαθαίνουμε τα τριήμερα της νέας χρονιάς απ’έξω και ανακατωτά. Με λίγα λόγια έχουμε πολλούς εκδρομείς. Δεν εννοούμε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Επέλαση του χιονιά: Προσοχή, ο χιονιάς έχει συνήθως νεύρα και δεν αστειεύεται.

Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες: Η πιο γνωστή, αγαπημένη και βαρετή πρόταση των μετεωρολόγων. 

Πηγή: oneman.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου