Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Κομμάτι κομμάτι εμπορευματοποιείται το δημόσιο σύστημα Υγείας



«Τα χειρουργεία θα γίνονται rotation (κυκλικά). Θα πραγματοποιούνται ανά κλινική ο προγραμματισμός και οι βάρδιες. Δεν γίνεται να χειρουργεί ο ίδιος γιατρός το πρωί και ο ίδιος το βράδυ. Τα απογευματινά ιατρεία είναι ιδιωτικοποίηση; Δεν είναι. Είναι συμπληρωματικό μέτρο».

Τις παραπάνω φαιδρότητες ξεστόμισε ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του τιμοκαταλόγου για τις επεμβάσεις στα απογευματινά χειρουργεία.

Οπως είπε ο υπουργός, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα βγει η απόφαση για τη λειτουργία των απογευματινών - επί πληρωμή - χειρουργείων, με την ισχύ να ξεκινά από τη δημοσίευσή της.

Αρνούμενος ξανά να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, έκανε ξεκάθαρο για μια ακόμα φορά ότι σε σχέση με το προσωπικό η κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, αναμάσησε ξανά τις «6.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ», τις οποίες η κυβέρνηση εξαγγέλλει εδώ και μια πενταετία, που ακόμη κι αν κάποια στιγμή γίνουν δεν φτάνουν ούτε για τις αναπληρώσεις παραιτήσεων και συνταξιοδοτήσεων, ενώ, όπως είπε, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, «το προσωπικό του ΕΣΥ είναι περισσότερο από ποτέ», με τους μόνιμους εργαζόμενους να έχουν μειωθεί κατά 20.000 μες στην πανδημία.

6 μήνες μετά ούτε μια πρόσληψη και μια ακόμα ανάθεση

Στο μεταξύ, συνεχίζοντας στην τροχιά της περαιτέρω εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση παραδίδει το ένα μετά το άλλο τα κομμάτια στα χέρια ιδιωτών. Χτες, Δευτέρα, στις 10 το πρωί, στο Νοσοκομείο Νίκαιας ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την παράδοση της υπηρεσίας διενέργειας και διάγνωσης αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών σε ιδιώτες για ακόμη 6 μήνες (καθώς είχε λήξει ο προηγούμενος) έναντι 60.000 ευρώ.

Οπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο, η γνωμάτευση/διάγνωση επειγουσών αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών «θα παρέχονται αποκλειστικά κατά τη διάρκεια γενικών εφημεριών του νοσοκομείου και θα καλύπτουν τουλάχιστον 4 εφημερίες ανά μήνα. Ο προσδιορισμός των εφημεριών κατά τις οποίες θα παρέχονται οι υπηρεσίες θα πραγματοποιείται από το νοσοκομείο ανά μήνα».

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με κάθε σύμπραξη με ιδιώτες και κάθε πληρωμή ...«ενισχύεται ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος Υγείας». Και σε αυτήν την περίπτωση αρνείται να πράξει το αυτονόητο, αρνείται εδώ κι έναν χρόνο να ικανοποιήσει το αίτημα των εργαζομένων του νοσοκομείου για την άμεση προκήρυξη τουλάχιστον 5 θέσεων γιατρών ακτινοδιαγνωστών (ακτινολόγων) με βαθμό επιμελητή Α' και μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων. 

Πηγή: rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου