Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Εγκαταλελειμμένοι στα προβλήματά τους 9 μήνες μετά τις πλημμύρες



Την εγκατάλειψη που βιώνουν εκατοντάδες πλημμυροπαθείς των εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, 9 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση «έδωσε σε ένα μέρος και όχι σε όλους τους πλημμυροπαθείς κατοίκους ισόγειων διαμερισμάτων, από 1.200 έως 6.600 ευρώ, ενώ οι ζημιές είναι τουλάχιστον πενταπλάσιες σε αξία, αφού στη μεγάλη πλειοψηφία των ισόγειων διαμερισμάτων, καταστράφηκε και πετάχτηκε το σύνολο της οικοσκευής, χώρια οι ζημιές σε τοίχους, πόρτες, ηλεκτρολογικά, κ.ά. Απέκλεισε όμως ετσιθελικά απ' αυτές τις αποζημιώσεις - ψίχουλα όλους τους ιδιοκτήτες των υπογείων - αποθηκών (930), τα οποία πλημμύρισαν μέχρι το ταβάνι, προκαλώντας καθολική καταστροφή κάθε είδους χρήσιμων αντικειμένων που είχαμε, αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ. Απέκλεισε επίσης από αποζημίωση τους κοινόχρηστους χώρους των εργατικών πολυκατοικιών (εισόδους, εξωτερικούς τοίχους, κοινόχρηστους χώρους υπογείων, ασανσέρ). Δεν ικανοποίησαν το δίκαιο αίτημά μας για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για 1 χρόνο, για αναστολή πληρωμής για 1 χρόνο, δίχως προσαύξηση της οφειλής μας για τα διαμερίσματα στον ΟΑΕΔ. Και τώρα έκοψε ακόμα και την απαλλαγή των πλημμυροπαθών από τη φαρμακευτική δαπάνη. Ο ΟΑΕΔ δεν έχει αποκαταστήσει τον Παιδικό Σταθμό των εργατικών κατοικιών Γιάννουλης και φοβόμαστε ότι δεν θα λειτουργήσει ούτε τη νέα σχολική χρονιά. Δεν ικανοποίησαν το αίτημά μας για την πραγματοποίηση ελέγχων για να διαπιστωθεί η στατική επάρκεια των εργατικών πολυκατοικιών, ούτε υπάρχει ενημέρωση αν και πότε θα γίνει».

Αντίστοιχη είναι και η στάση του δήμου Λαρισαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Αγώνα τονίζει ότι «ο νέος δήμαρχος Λαρισαίων δήλωσε αναρμόδιος για την αντιπλημμυρική θωράκιση των εργατικών κατοικιών από τα αναχώματα του Πηνειού, για τους ελέγχους στατικότητας των πολυκατοικιών, για τις απολυμάνσεις των πολυκατοικιών και των εξωτερικών χώρων. Δεν ξεκαθάρισε τι θα κάνει τα χρήματα του λογαριασμού του δήμου για τους πλημμυροπαθείς. Μας δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει την απόφαση του προηγούμενου ΔΣ, ώστε να απαλλαγούν όλοι οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι των εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, είτε είναι ιδιοκτήτες - ενοικιαστές ισόγειων διαμερισμάτων, είτε υπογείων, από τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ, τα ανταποδοτικά τέλη, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, διατηρώντας προς το παρόν την απαλλαγή μόνο των κατοίκων των ισογείων. Μάλιστα, στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 18/4, η παράταξή του ψήφισε μια απαράδεκτη απόφαση, με την οποία 480 πλημμυροπαθείς οικογένειες, που μπορούσαν μέχρι τώρα, με μια βεβαίωση ότι είναι πλημμυροπαθείς, να παίρνουν δωρεάν τρόφιμα λίγων δεκάδων ευρώ κάθε μήνα από το κοινωνικό παντοπωλείο, πολλοί δεν θα τα δικαιούνται πλέον, αφού η δημοτική αρχή αποφάσισε να βάλει τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που ισχύουν για όσους είναι δικαιούχοι του ΚΕΑ, γιατί μας θεωρούν βάρος για το κοινωνικό παντοπωλείο, ενώ την ίδια ώρα ξοδεύουν πολλές χιλιάδες ευρώ των φορολογούμενων για να κάνουν διάφορες εκδηλώσεις - φιέστες.

Ο δε περιφερειάρχης, ενώ είχε δηλώσει πριν από 3 μήνες ότι θα κλείσει συνάντηση με τον κ. Τριαντόπουλο, αυτό δεν έγινε. Μας υποσχέθηκε ότι θα διαθέσει 150.000 ευρώ για βάψιμο των εισόδων των εργατικών πολυκατοικιών, αλλά μέχρι τώρα αυτό δεν έγινε και μάλιστα από τους μηχανικούς της Περιφέρειας που είχαν έρθει να δουν τις ζημιές, μας είπαν ότι αυτοί ήταν ενήμεροι για 70.000 ευρώ. Για την αντιπλημμυρική θωράκιση των αναχωμάτων του Πηνειού στις εργατικές κατοικίες, μας είπε ότι δεν έχει χρήματα και περιμένει από την κυβέρνηση, επομένως παραμένουμε απροστάτευτοι από μια νέα πλημμύρα. Για τους ελέγχους στατικότητας των εργατικών πολυκατοικιών, μας είπε ότι η Περιφέρεια δεν έχει τέτοια δυνατότητα και ότι θα συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά ακόμα περιμένουμε, το ίδιο και για την αποκατάσταση του κλειστού γυμναστηρίου».

Καταλήγοντας, η Επιτροπή Αγώνα επισημαίνει ότι «δεν συμβιβαζόμαστε με αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, με τον εμπαιγμό και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Παραμένουμε σε αγωνιστική εγρήγορση διεκδικώντας όλα όσα δικαιούμαστε».


Πηγή: rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου