Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Δέσμευση ότι θα συνεχιστούν οι μαύρες μέρες για τα λαϊκά νοικοκυριά



Το «μαύρο άσπρο» προσπάθησε να κάνει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του χτες το πρωί στο «Open», επιχειρώντας να υποβαθμίσει το θέμα της ακρίβειας, παραπέμποντας για ανακούφιση σε ημίμετρα και επιδόματα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται επ' ουδενί να διακινδυνέψει την περιλάλητη «δημοσιονομική σταθερότητα» και ζητώντας, τέλος, από τον λαό να τον επιβραβεύσει στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Χαρακτηριστικά, ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλότερο πληθωρισμό πενταετίας από την ΕΕ», ότι απλά έχουμε «ένα πρόβλημα τους τελευταίους μήνες, στοχευμένο στον πληθωρισμό κυρίως των τροφίμων», ενώ κότσαρε από δίπλα και το φάρμακο διά πάσαν νόσον, όπως αποδεικνύεται, την «κλιματική κρίση που είναι ένα δομικό πρόβλημα σχετικά με το κόστος των τροφίμων παγκόσμια», όπως είπε.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα
που προκρίνει, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «κανένα μέτρο από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αθροιστικά, όμως, όλα μαζί μας κάνουν να είμαστε πιο αισιόδοξοι σε σχέση με το πού ήμασταν πριν από έναν χρόνο», ζητώντας ταυτόχρονα από τον λαό να συμβιβαστεί με τα χειρότερα, αφού όπως είπε «η μείωση του πληθωρισμού είναι μια πραγματικότητα, όχι η μείωση των τιμών», επομένως στην καλύτερη περίπτωση «θα αρχίσουμε να βλέπουμε και κάποιες στοχευμένες μειώσεις τιμών, καθώς και τα επιτόκια θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται σε λίγο», βάζοντας ξανά μπροστά τη λογική του «ζήσε Μαύρε μου».

Ως μέτρο κατά της ακρίβειας παρουσίασε και την επιστολή του στην Κομισιόν για έλεγχο υποτίθεται στις πολυεθνικές, όταν η επιστολή όχι μόνο δεν έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα καλεί σε επιτάχυνση της πολιτικής που την προκαλεί σε όλα τα επίπεδα: Από την «πράσινη» και «ψηφιακή μετάβαση», την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας που εκτοξεύει τις τιμές έως τις πολεμικές δαπάνες και τις κυρώσεις στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και από την «επεκτατική πολιτική» που μπούκωσε με «ζεστό» χρήμα τους ομίλους εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό έως τη φοροληστεία και τη φυσιολογικότατη «λειτουργία της αγοράς» με την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων που τσακίζει μισθούς και εισοδήματα.

Καμία περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ

Κι όχι μόνο αυτά. Ενόψει της συζήτησης για το θέμα αύριο στη Βουλή, απέρριψε ξανά κάθε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ έστω σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά» και ότι «σε ένα περιβάλλον όπου η χώρα πρέπει πια να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα», όπως είπε, επιβεβαιώνοντας τα μνημόνια διαρκείας. Δείχνοντας, εξάλλου, ότι οι θυσίες για τον λαό δεν έχουν τέλος, είπε ότι «είμαστε σε ένα περιβάλλον πιο δύσκολο από αυτό που βρισκόμασταν πριν από κάποια χρόνια. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να θέσει ξανά σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γενικευμένης ακρίβειας, δεσμεύτηκε μόνο για επιδόματα «στοχευμένα, με κοινωνικό πρόσημο», ωστόσο επιβεβαίωσε ότι έχουν «συζητήσει κάποιες στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών», συγκεκριμένα μειώσεις «στη φορολόγηση της εργασίας» (εργοδοτικές εισφορές), δείχνοντας ξανά ότι έγνοια τους είναι πάντα το μεγάλο κεφάλαιο, η μεγαλοεργοδοσία.

Με το ίδιο θράσος απευθυνόμενος σε νεολαίους φοιτητές, τους προέτρεψε στη συγκατοίκηση (για να μειώσουν τα έξοδα) και στην εργασία αφού «παντού στον κόσμο φοιτητές συχνά εργάζονται, είτε για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους είτε για το χαρτζιλίκι τους. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και το κάνουν και πάρα πολλά νέα παιδιά», παρακάμπτοντας το γεγονός ότι σε αυτήν τη φάση της ζωής τους, δουλειά τους είναι οι σπουδές τους.

Θέλοντας, τέλος, να σφραγίσει όλα τα παραπάνω με τη λαϊκή ψήφο, είπε ότι «θέλουμε να επανεπιβεβαιώσουμε το μήνυμα των τελευταίων εθνικών εκλογών και να μην δώσουμε σε κανέναν τη δυνατότητα να ισχυριστεί το βράδυ της 9ης Ιουνίου ότι έχουν αλλάξει δραστικά οι πολιτικοί συσχετισμοί». Κι αυτό «γιατί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και με μία ακόμα ισχυρή λαϊκή νωπή εντολή».

Λίγο αργότερα, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων των Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (Eurelectric), δείχνοντας ποιοι κερδίζουν πραγματικά μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπου ο λαός στριμώχνεται ακόμα και για τα βασικά της επιβίωσης, είπε ότι «οι επενδύσεις, η βιομηχανική παραγωγή, οι εξαγωγές, βρίσκονται σε μεγάλη άνθηση».

Ξεχώρισε, την Ενέργεια, λέγοντας ότι «ήταν ένας από τους τομείς στους οποίους καταγράψαμε την πιο εντυπωσιακή, θα έλεγα, πρόοδο», ξεχωρίζοντας την κατάργηση του λιγνίτη από το μείγμα και την επέκταση των ΑΠΕ, κλείνοντας το μάτι στα μονοπώλια, αφού, όπως τόνισε, βλέπει «σημαντικές ευκαιρίες» στην «ενεργειακή μετάβαση».

Με τον λαό, δε, να την έχει χρυσοπληρώσει, και διασφαλισμένο το ρευστό να τρέχει άφθονο για τους ομίλους του κλάδου, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι για την κυβέρνηση «ο κύριος "πονοκέφαλός" μας είναι πώς θα διαχειριστούμε το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα».


Πηγή: rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου