Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Θα το πληρώσετε πολύ ακριβά το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ! Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα



Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι τους. Αυτόν τον αγώνα τον δίνουν μαζί με χιλιάδες εργαζόμενους, με εργατικά σωματεία όλης της χώρας, με τους φορείς του λαϊκού κινήματος που τους συμπαραστέκονται εδώ και πάρα πολύ καιρό, πολλά χρόνια, κάθε μέρα, κάθε ώρα, και στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα και στους άλλους τόπους δουλειάς των μεταλλείων και αλλού, στους πέντε νομούς όπου υπάρχει επιχείρηση της ΛΑΡΚΟ.

Αυτόν τον αγώνα τον δίνουν μαζί με το ΚΚΕ, και αυτό επίσης το ξέρουν πολύ καλά. Χαιρετίζουμε την αντιπροσωπεία τους που βρίσκεται σήμερα στην αίθουσα της Βουλής και μας παρακολουθούν: Γεια σας! Καλή δύναμη! Θα τα καταφέρουμε! Υψωμένη γροθιά!

Κύριοι της κυβέρνησης, θα σας το πούμε απλά και κατανοητά: Αυτήν την κατάπτυστη τροπολογία πρέπει να την πάρετε πίσω εδώ και τώρα. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, δεν υπάρχουν προσχήματα. Δεν χωράει καν πολλή συζήτηση γι' αυτό σήμερα. Αυτό που κάνετε είναι ντροπή! Είναι πραγματικό έγκλημα!

Μιλάμε για τις ζωές εκατοντάδων οικογενειών, για το μέλλον ενός ολόκληρου τόπου. Ξέρουμε πολύ καλά τι κάνετε, και μη νομίζετε ότι θα μας βγάλετε όλους τρελούς λέγοντας ότι η τροπολογία δεν αφορά απολύσεις.

Τα βρήκατε σκούρα από τον αγώνα των εργαζομένων

Προσπαθείτε για μια ακόμα φορά να ολοκληρώσετε το έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, σε βάρος των εργαζομένων στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία, στην Εύβοια, στην Καστοριά, του λαού της Λοκρίδας της Φθιώτιδας, της περιοχής επίσης των Ψαχνών στη Χαλκίδα, περιοχών όπου εκτός από τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, αυτήν την περίοδο υποφέρουν και οι αγρότες και οι επαγγελματίες. Ιδιαίτερα οι αγρότες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας και της έλλειψης και της κακής διαχείρισης του νερού. Το λέω παρεμπιπτόντως αυτό. Ολα αυτά είναι σε βάρος του λαού και της οικονομίας ολόκληρης της χώρας.

Ο σκοπός σας είναι γνωστός. Να κλείσετε τη ΛΑΡΚΟ, να απολύσετε τους εργαζόμενους, να τους βγάλετε από τα σπίτια τους και να την παραδώσετε «καθαρή», όπως λέτε, στον καινούργιο επενδυτή. Γι' αυτούς δουλεύετε όλοι εσείς. Δεν είναι και κανένα φοβερό μυστικό. Από αυτούς τα παίρνετε, υπάλληλοί τους είστε, τσιράκια τους είστε!

Εδώ και πάνω από 4 χρόνια, αυτά τα 4 χρόνια προσπαθείτε, άλλωστε, κι αν δεν το έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα, δεν είναι από την καλή σας την καρδιά ή την ευαισθησία σας. Γιατί τέτοια δεν έχετε. Ούτε ευαισθησία, ούτε καρδιά. Είναι μόνο γιατί σας έχουν στριμώξει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η ευρύτερη κοινωνία που υποφέρει από αυτές τις άθλιες επιλογές σας.

Τα έχετε βρει σκούρα από την ενότητα, από την αποφασιστικότητά τους, αυτήν την αλληλεγγύη που εισπράττουν, που είναι πάρα πολύ μεγάλη. Εισπράττουν την αλληλεγγύη από όλη την εργατική τάξη της χώρας. Μπορείτε να το δείτε και τώρα που μιλάμε, αν κοιτάξετε λίγο, πάτε στα παράθυρα ή στις πόρτες εδώ της Βουλής και δείτε τι γίνεται έξω από τη Βουλή.

Τελευταία, έχετε βάλει και τα πληρωμένα «πιστόλια» σας, παντελώς ανυπόληπτους, να γράφουν οι ίδιοι δήθεν επιστολές κατοίκων της περιοχής, τις οποίες μάλιστα βλέπουμε να δημοσιεύονται σε διάφορα δήθεν αντιπολιτευτικά σάιτ. Και, όλως τυχαίως, αναπαράγουν όλη αυτή την εμετική προπαγάνδα σας. Αναπαράγουν τις βρώμικες συκοφαντίες σας σε βάρος των εργαζομένων. Μόνο τον πανικό σας δείχνετε.

Γιατί πλέον έμαθαν και οι πέτρες ποιοι είναι αυτοί που «έφαγαν τον άμπακο» τόσα χρόνια στη ΛΑΡΚΟ. Και σίγουρα αυτοί δεν ήταν οι εργαζόμενοι. Γιατί αυτοί άφησαν και τα κόκαλά τους, έδωσαν τη ζωή τους εκεί μέσα.

Ηταν, αντίθετα, όλοι εκείνοι οι γλείφτες, όλοι αυτοί που βολεύονταν από το να μην αξιοποιεί η ΛΑΡΚΟ τις διαπιστωμένες δυνατότητές της. Ολοι αυτοί που βολεύονταν από τα πρόστιμα που επέβαλλε η αγαπημένη όλων σας εδώ μέσα, η ΕΕ, η Κομισιόν των λόμπι της διαφθοράς, για δήθεν «κρατικές ενισχύσεις». Ηταν όλα αυτά τα κοράκια που κέρδιζαν σε βάρος της ΛΑΡΚΟ και την απομυζούσαν. Και, βέβαια, ήταν τα μεγαλοστελέχη που όλοι εσείς και οι εκάστοτε κυβερνήσεις διορίζατε για να σας κάνουν αυτήν τη βρωμοδουλειά, και να τρώνε αυτοί με χρυσά κουτάλια.

Απέναντί σας έχετε αποφασισμένους εργάτες

Πάρτε το χαμπάρι: Δεν θα σας περάσει! Δεν θα ξεμπερδέψετε έτσι εύκολα μαζί τους, ούτε και μαζί μας.

Εδώ δεν έχετε να κάνετε με τη γνωστή βολική αντιπολίτευση που έχετε συνηθίσει από κόμματα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα και του Κασσελάκη τώρα, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη ή την Ελ. Λύση του Βελόπουλου, που το έχουν ρίξει στη φαγωμάρα για τις καρέκλες μετά τις ευρωεκλογές. Που ο ένας βρίζει τον άλλον, ο ένας διαγράφει τον άλλον ή απειλεί ότι θα τον διαγράψει, που λένε στον ελληνικό λαό, λίγο πολύ να περιμένει στον καναπέ του και στην τηλεόρασή του μπροστά, μέχρι το μακρινό 2027.

Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει μέχρι τότε, που αυτοί θα έχουν αποφασίσει, αν έχουν αποφασίσει, αν θα φτιάξουν καινούργιο πολιτικό φορέα, πώς θα τον ονομάσουν, ποιος θα είναι αυτός, από τι νέα κουμάσια θα απαρτίζεται και τι περιεχόμενο και πρόγραμμα θα έχει για να έρθουν να ζητήσουν πάλι την ψήφο του και να κατσικωθούν στο σβέρκο του ελληνικού λαού.

Οι μάχες όμως δίνονται τώρα, δίνονται σήμερα και, φυσικά, εσείς είτε είστε απόντες είτε βρίσκεστε απέναντι. Εδώ όμως έχετε να κάνετε με αποφασισμένους εργάτες, με τις οικογένειές τους, με μια ολόκληρη τοπική κοινωνία, με άλλα σωματεία που συμπαραστέκονται, και φυσικά με το ΚΚΕ.

Αυτό που πάτε να κάνετε θα το πληρώσετε πάρα πολύ ακριβά. Το πληρώσατε άλλωστε ήδη στις πρόσφατες ευρωεκλογές, με την κατραπακιά που φάγατε στις περιοχές αυτές, ειδικά σε όλο τον δήμο Λοκρών, ειδικά στα ΛΑΡΚΟχώρια, στις μεγαλύτερες κωμοπόλεις της περιοχής, όπου ζουν οι εργάτες και οι οικογένειές τους, όπως η Λάρυμνα, το Μαρτίνο, η Μαλεσίνα, το Ακραίφνιο, η Τραγάνα. Αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, ακόμα να βάλετε μυαλό!

Ετσι διαβάζετε εσείς το εκλογικό αποτέλεσμα, το μήνυμα που σας έδωσαν οι εργαζόμενοι και όλος ο ελληνικός λαός, που σας έριξε 14 μονάδες. Λίγο πολύ μας λέτε όλες αυτές τις μέρες ότι ο λαός σάς έδωσε εντολή να συνεχίσετε την ίδια εγκληματική πολιτική. Και βιάζεστε μάλιστα τόσο πολύ που δεν περιμένατε καν την απόφαση του δικαστηρίου. Δεν υπολογίζετε καν την προσωρινή εντολή που έδωσε και προχθές το δικαστήριο, να παραμείνουν ο εργαζόμενοι στις δουλειές τους και στα σπίτια τους, τουλάχιστον μέχρι να βγει η οριστική απόφαση!

Τη μία βάζετε τη ΔΥΠΑ, τον πρώην ΟΑΕΔ, να ανεβάζει πλατφόρμες όπου τους χαρακτηρίζει «άνεργους» και «απολυμένους», και την άλλη φέρνετε αυτήν εδώ την κατάπτυστη τροπολογία, προκειμένου να εκβιάσετε και τη μελλοντική απόφαση του δικαστηρίου. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι έχουν 100% δίκιο. Γιατί ακόμα και ο δικός σας νόμος, ο νόμος που ψηφίσατε, λέει ότι η ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραδοθεί στον επενδυτή ανοιχτή και εν λειτουργία.

Και τώρα πάτε να το αλλάξετε κι αυτό, και λέτε ότι ο ειδικός διαχειριστής μπορεί και να την κλείσει, άρα οι εργαζόμενοι μπορούν να απολυθούν, υποδεικνύοντας επί της ουσίας στο δικαστήριο την απόφαση που σας βολεύει.

Δεν υπολογίζετε τίποτα μπροστά στο αιματοβαμμένο κέρδος

Είσαστε αναξιόπιστοι, ψεύτες και απατεώνες. Είναι οι πιο επιεικείς χαρακτηρισμοί που μπορούν να σας αποδοθούν. Γι' αυτό βέβαια, επειδή περιμένανε να ακούσουν αυτά, λείπει όλη η κοινοβουλευτική σας ομάδα, μη μετρήσω τώρα. Τους βλέπουμε, τους βλέπει και ο ελληνικός λαός, τους βλέπουν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ ποιοι είναι εδώ μέσα, και από την κυβέρνηση και από το δεύτερο και το τρίτο κόμμα της ελληνικής Βουλής και πάει λέγοντας.

Θέλετε να οδηγήσετε εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία και τις περιοχές πέντε νομών της χώρας σε μαρασμό. Κλείνετε μια επιχείρηση - χρυσωρυχείο για τη χώρα μας, εγκληματείτε σε βάρος των παραγωγικών της δυνατοτήτων. Αυτή είναι η αντίληψή σας για τη «βιώσιμη ανάπτυξη». Ολα για το κέρδος κάποιων επενδυτών. Τι επενδυτές δηλαδή; Παλιατζήδες και σκραπατζήδες ψάχνετε όλα αυτά τα χρόνια.

Μπροστά στο αιματοβαμμένο κέρδος των λίγων δεν υπολογίζετε τίποτα. Αλλιώς θα είχατε φροντίσει τόσα χρόνια, και εσείς και οι άλλοι που κυβέρνησαν, να αναπτύξετε τη ΛΑΡΚΟ με βάση τις τεράστιες δυνατότητες που αποδεδειγμένα έχει. Και δεν θα την αφήνατε να μαραζώνει. Αλλά τους εργαζόμενους στον δρόμο δεν θα τους πετάξετε!

Σας το λέμε ξανά: Βάλτε μυαλό! Εστω λίγο μυαλό, από αυτό που σας λείπει τελικά, όπως αποδεικνύεται. Εδώ και τώρα να αποσύρετε αυτήν την τροπολογία, να κάνετε αυτά που ζητούν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι συγκεκριμένα, να σας τα πούμε πάλι, για μια ακόμη φορά:

- Με χρήματα που έχει τώρα η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των κατοίκων της περιοχής.

- Με ανανέωση των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων μέχρι τη μεταβίβασή τους στον νέο ιδιοκτήτη.

- Να προχωρήσει η συντήρηση, ο εκσυγχρονισμός, να επαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ με όλους τους εργαζόμενους μέσα.

- Να μην ερημώσουν τα χωριά μας, γιατί είναι και δικά μας χωριά, από αυτόν τον νομό κατάγομαι κι εγώ.

- Να μην κινδυνεύσει η περιοχή από ένα μεγάλης έκτασης βιομηχανικό ατύχημα, κίνδυνος που θα υπάρξει, είναι υπαρκτός αν απολυθούν οι εργαζόμενοι.

Εμάς η υπόσχεσή μας είναι σαφής. Θα είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μέχρι τέλους. Μέχρι τη δικαίωση. Μέχρι να καπνίσει ξανά η τσιμινιέρα χωρίς να λείπει από τη θέση του κανένας.

Οποιος μπει εμπόδιο σε αυτό το δίκαιο αίτημα, να ξέρει ότι δεν θα έχει καλή πολιτική κατάληξη. Arrivederci. Μπορεί να τα πούμε και αργότερα.

Πηγή: rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου