Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Ηρακλής...και Λερναία Υδρα



Για να ξελασπώσει τις τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χρονική επέκταση του περιβόητου προγράμματος «Ηρακλής» και την επέκταση των εγγυήσεων κατά 1 δισ. ευρώ. Τι είναι ο «Ηρακλής»; Πρόκειται για ένα τεράστιο κρατικό πακέτο, ύψους 2 δισ. ευρώ (τώρα γίνονται 3 δισ.), ως εγγύηση για τη μείωση των «μη εξυπηρετούμενων» δανείων, που αν εκπέσουν, θα επιβαρύνουν το χρέος, δηλαδή τον λαό. 

Σε συνδυασμό με παλιότερους νόμους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο «Ηρακλής» νομιμοποιεί και διευκολύνει την αγοραπωλησία «μη εξυπηρετούμενων» δανείων. Εχει αναγνωριστεί επίσης το «δικαίωμα» των servicers να επισπεύδουν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης έναντι «κόκκινων» δανείων, δηλαδή να προχωρούν σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σε βάρος των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών. Και επιπλέον, οι servicers μπορούν να αξιώνουν από τους υπερχρεωμένους οφειλέτες προκαταβολή 10% προκειμένου να μπουν σε ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. 

Με αυτήν τη ρύθμιση χιλιάδες χρεωμένα νοικοκυριά αποκλείονται από τη δυνατότητα ρύθμισης, αφού είναι προφανές ότι αδυνατούν να πληρώσουν ένα ποσό που φτάνει στο 10% του κεφαλαίου της οφειλής.

Η χαριστική βολή στα χρεωμένα νοικοκυριά δίνεται με την πρόβλεψη του «Ηρακλή» να πετιούνται εκτός διαδικασίας οι χρεωμένοι δανειολήπτες που μπήκαν στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, προσπαθώντας να βρουν χρήματα για να σώσουν το σπίτι τους, αλλά στη συνέχεια δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν τη ρύθμιση. 

Επιταχύνεται έτσι το ξεσπίτωμα, για να μη χάνουν χρόνο τα «κοράκια» στην «αξιοποίηση» των ακινήτων. Πρόκειται για μια Λερναία Υδρα, που πετά έξω από τα σπίτια τους ακόμα και ΑμεΑ που τους έχει φορεθεί από το πουθενά μια θηλιά στον λαιμό από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Οσο για τους 11 βουλευτές της ΝΔ που κατέθεσαν πρόσφατα Ερώτηση για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, είναι ο ορισμός της υποκρισίας, δεδομένου ότι έχουν όλοι τους ψηφίσει το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει βήμα βήμα το ξεσπίτωμα χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών, για τα οποία τώρα δήθεν κόπτονται...


Πηγή: rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου