Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Λογαριασμοί - φωτιά και τον Σεπτέμβρη για τα λαϊκά νοικοκυριά



«Φουσκωμένοι» θα είναι οι λογαριασμοί ρεύματος και του Σεπτεμβρίου, καθώς οι αυξήσεις του προηγούμενου διμήνου (Ιούλης - Αύγουστος) όχι μόνο παραμένουν, αλλά η σύγκριση με την τιμή ρεύματος τον περασμένο Ιανουάριο δείχνει ότι τον Σεπτέμβρη οι καταναλωτές θα πληρώσουν παραπάνω κατά 2,4 λεπτά του ευρώ την κιλοβατώρα! Αυτή είναι η πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει μια μαγική εικόνα συγκρίνοντας με τις τιμές του Αυγούστου, που ήταν κατά 0,25 λεπτά η κιλοβατώρα φτηνότερα...

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούλη οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είχαν εκτοξευτεί ξανά μέσα σε λίγες μόλις μέρες και τότε η κυβέρνηση προσπαθούσε να το αποδώσει στην αύξηση της ζήτησης λόγω καύσωνα, συγκαλύπτοντας για άλλη μια φορά τον ρόλο που παίζει το Χρηματιστήριο Ενέργειας, στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς, για τη διασφάλιση υψηλής κερδοφορίας στο κεφάλαιο σε βάρος της τσέπης και των αναγκών του λαού.

Κάπως έτσι ο λαός βυθίζεται όλο και πιο μέσα στην ενεργειακή φτώχεια: Πάνω από το 40% στην Ελλάδα δηλώνει ότι τον τελευταίο χρόνο άφησε 1 - 2 λογαριασμούς ρεύματος απλήρωτους, ενώ πάνω από το 25% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ζεστάνει ή να δροσίσει επαρκώς το σπίτι του. Συνολικά οι οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ πάνω από 200.000 νοικοκυριά ζουν με την απειλή της διακοπής του ρεύματος πάνω απ' το κεφάλι τους.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση κυβέρνηση και όμιλοι επιστρατεύουν το μαστίγιο: Ετσι, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ενσωμάτωσε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε νομοσχέδιο τον περασμένο Απρίλη, αλλά και οι αλλαγές που προωθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στον Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο που θα οδηγεί πιο γρήγορα στη διακοπή της ηλεκτροδότησης, όπως έγινε και στην περίπτωση της Καλαμάτας που ανέδειξε ο «Ριζοσπάστης», όπου κόπηκε το ρεύμα για χρέη ούτε 500 ευρώ, εντείνοντας παραπέρα τους εκβιασμούς. 

Πηγή: rizospastis 


Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου