Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Σχεδόν 500 οι νεκροί στον Λίβανο από τη σφαγή που προκάλεσε το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ

Κόσμος


Σχεδόν 500 είναι οι νεκροί από τη σφαγή που προκάλεσε στον Λίβανο το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ωθώντας σε γενίκευση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Ο απολογισμός των θυμάτων δεν σταματούσε να γίνεται βαρύτερος, καθώς περνούσαν οι ώρες. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τις νέες ισραηλινές θηριωδίες είναι 492 νεκροί, ανάμεσά τους 35 παιδιά και 58 γυναίκες, καθώς και 1.645 τραυματίες, ανακοίνωσε το λιβανικό υπουργείο Υγείας το βράδυ.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και ασθενοφόρα, προκαλώντας ταυτόχρονα την εκτόπιση χιλιάδων οικογενειών. Ήταν η πιο φονική ισραηλινή επίθεση μετά το 2006.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «μεγάλο αριθμό» μελών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν. Συνολικά, στην επιχείρηση που βαφτίστηκε «Northern Arrows» («βέλη του βορρά») χτυπήθηκαν χθες «περίπου 1.600» θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα, ανακοίνωσαν οι ισραηλινοί μακελάρηδες.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε κυνικά πως ο ισραηλινός στρατός θα αλλάξει άρδην τον «συσχετισμό δυνάμεων» στα σύνορα.

Καραβάνια εκτοπισμένων στον Λίβανο


Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατήγγειλε «σχέδιο καταστροφής» της χώρας του. «Η συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου είναι ένας πόλεμος από κάθε άποψη, ένα σχέδιο καταστροφής με στόχο την εξάλειψη λιβανέζικων χωριών και πόλεων», τόνισε.

Χιλιάδες οικογένειες τράπηκαν σε φυγή από τις περιοχές που βομβαρδίζονταν. Εκτοπισμένοι πλημμύρισαν την πρωτεύουσα και τη Σαΐντα, όπου πολλοί βρήκαν καταφύγιο σε κέντρα υποδοχής, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα.

Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της έκανε λόγο για πλήγματα εναντίον των «κυριότερων αποθηκών» του στρατού του Ισραήλ στον βορρά καθώς και εναντίον στρατοπέδου. Το κράτος - δολοφόνος, υποστήριξε ότι οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα του Ισραήλ.

Νωρίς χθες βράδυ ήχησαν σειρήνες στη Χάιφα, μεγάλο λιμάνι του βόρειου τμήματος του Ισραήλ.

Απόλυτη υποκρισία από ΗΠΑ και ΕΕ


Οι ΗΠΑ, αναλώθηκαν σε «εκκλήσεις» για αποκλιμάκωση. Ωστόσο, στηρίζοντας έμπρακτα το Ισραήλ, γνωστοποίησαν πως αναπτύσσουν «μικρό αριθμό» επιπλέον στρατιωτικών στη Μέση Ανατολή, ενώ ήδη στην περιοχή έχουν συγκεντρώσει τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις.


Στη Νέα Υόρκη, όπου διεξάγεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ανακοίνωσε χθες πως το Παρίσι ζήτηση έκτακτη «σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Λίβανο εντός της εβδομάδας».

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου», περιορίστηκε να δηλώσει ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ, Τζουζέπ Μπορέλ, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει προκλητικά το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», όπως προκλητικά ονομάζουν -σε μια απόλυτη διαστροφή των λέξεων- τη σφαγή που έχει προκαλέσει το ισραηλινό κράτος σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Η Αίγυπτος ζήτησε επίσης χθες την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να συζητηθεί το πώς θα λάβει τέλος «η επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση», προειδοποιώντας, όπως και η Ιορδανία, εναντίον του επαπειλούμενου «γενικευμένου περιφερειακού πολέμου».


Εν είδη ...παρατηρητή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «ανησυχεί πολύ σοβαρά» για τον αριθμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων στον νότιο και στον ανατολικό Λίβανο, ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπός του.

Το Ιράκ ζήτησε «κατεπείγουσα συνάντηση» αραβικών κρατών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να γίνει προσπάθεια να «σταματήσει» το Ισραήλ.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, κατηγόρησε το Ισραήλ πως θέλει να «διευρύνει» τον πόλεμο.

Η Κίνα κάλεσε τους υπηκόους της να φύγουν από το Ισραήλ και τον Λίβανο το «ταχύτερο», ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε πως παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις.

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι καταδίκασε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον λιβάνιο ομόλογό του Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ τις επιθέσεις. «Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην εξέλιξη της κατάστασης στην περιφέρεια, ειδικά στις πρόσφατες εκρήξεις επικοινωνιακού εξοπλισμού στον Λίβανο, κι αντιτασσόμαστε σθεναρά σε επιθέσεις που γίνονται αδιακρίτως εναντίον πολιτών», είπε ο Ουάνγκ Γι, προσθέτοντας πως το Πεκίνο «στέκει στο πλάι» της Βηρυτού. 

Πηγή: 902



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου