Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Τι σημαίνει η φράση «όποτε του καπνίσει» και από πού προέρχεται

Σήφης Γαρυφαλάκης


Πολλές φορές ακούμε τη φράση «όποτε του καπνίσει». Γιατί όμως τη λέμε και από πού προέρχεται; Την χρησιμοποιούμε για να πούμε ότι κάποιος δεν έχει συνέπεια, και κάνει ότι του έρθει στο μυαλό και χωρίς λογική.

Σύμφωνα με τον Τάκη Νατσούλη, η φράση προέρχεται από την Αγγλία και συγκεκριμένα από μια διαταγή του βασιλιά Ιάκωβου Α’.

Η πρώτη εμφάνιση του καπνίσματος δεν είναι εξακριβωμένο πότε έγινε. Άλλοι ιστορικοί θεωρούν την Ασία σαν πατρίδα του καπνού, άλλοι την αρχαία Ρώμη. Οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να καίνε διάφορα αρωματικά φυτά μέσα σε ειδικά δοχεία και ρουφούσαν κατόπιν τον καπνό τους. Γεγονός, όμως είναι ότι οι πρώτοι εξερευνητές, που ανακάλυψαν την Αμερική, όταν γύρισαν στην πατρίδα τους, ήταν τέλειοι καπνιστές. Τους είχαν συνηθίσει οι ιθαγενείς Αμερικανοί, που γνώριζαν τη χρήση του καπνού. Από τους θαλασσοπόρους αυτούς διαδόθηκε κατόπιν το κάπνισμα στην Ευρώπη.

Επειδή όμως η βιομηχανία του καπνού τότε, δεν ήταν αρκετά προηγμένη, δεν ήξεραν ότι έπρεπε να αφήσουν τα φύλλα του καπνού να ξεραθούν πριν καπνιστούν. Έκοβαν λοιπόν χλωρά τα φύλλα και τα έβαζαν στις τσέπες τους. Μόλις όμως κάπνιζαν από αυτόν τον καπνό, μεθούσαν και έκαναν φρικιαστικά εγκλήματα.

Ο βασιλιάς Ιάκωβος Α’ της Αγγλίας εξέδωσε τότε διάταγμα, που απαγόρευε απολύτως το κάπνισμα. Επίσης παράγγειλε μια τερατώδη προτομή, μεταξύ ανθρώπου και σατανά, του έβαλε μια πίπα στο στόμα και την τοποθέτησε στα δικαστήρια. Όποιος λοιπόν, συλλαμβάνονταν να καπνίζει και τον πήγαιναν να δικαστεί, του έδειχναν τη διαβολική προτομή με την πίπα και του έλεγαν: «Από τον σατανά θα εξαρτηθεί η τιμωρία που θα σου επιβάλλουμε. Αν καπνίσει και αυτός, θα σε αφήσουμε ελεύθερο…».

Η προτομή κάποιες φορές κάπνιζε, καθώς από πίσω της ήταν τοποθετημένο ένα ειδικό μηχάνημα. Αυτό γινόταν μόνο για όσους από τους κατηγορούμενους τα είχαν καλά με τους δικαστές. Έτσι την φράση «Όποτε του καπνίσει» την έλεγαν οι υπήκοοι του Ιάκωβου, για να δείξουν πόσο άδικη ήταν η δικαιοσύνη της εποχής του.

Συνοψίζοντας, οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό γνώσης και σοφίας. Είναι ο καθρέφτης του λαϊκού μας πνεύματος, αποτυπώνοντας την κοσμοθεωρία, τις αξίες και την καθημερινότητα των προγόνων μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές.

Πηγή: foxreport


Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου