Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025

Μια υπενθύμιση: Το έγκλημα των Τεμπών και ο ενδεχόμενος δόλος

Δημήτρης Καραμίτσας


Η υπενθύμιση αφορά όλους εμάς, αλλά κυρίως όσους ασκούν καθήκοντα δικαστή σε όλες τις βαθμίδες.
Πριν από μερικά χρόνια και σε σχέση το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (“νόμο Κατσέλη”) ο Αρειος Πάγος, του οποίου οι ταυτίσεις με τις θέσεις των τραπεζών δημιουργούν ζήτημα στον λαό για την ακεραιότητα της δικαιοσύνης, εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία ο μεν δόλος του δανειολήπτη όχι μόνο δεν αφορά την περιέλευσή του σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμής (παρότι αυτό ορίζει ρητά ο νόμος) αλλά τον χρόνο λήψης του δανείου, ο δε δόλος του αυτός παρότι αφορά αστική υπόθεση ταυτίζεται με τον δόλο του ποινικού δικαίου, δηλ. την πρόθεση κάποιου να τελέσει ένα έγκλημα. Η θέση αυτή του Αρείου Πάγου είναι εντελώς παράνομη και αβάσιμη, διότι ο ίδιος ο “νόμος Κατσέλη” στην αιτιολογική του έκθεση με την οποία εισήχθη στην Βουλή, ορίζει ως εφαρμοστέο τον δόλο του πτωχευτικού δικαίου, δηλ. του όρους δόλιας χρεοκοπίας που ορίζει ο Πτωχευτικός Κώδικας. Με βάση την παράνομη και αβάσιμη θέση αυτή, ο Αρειος Πάγος, έκρινε και όρισε την μοίρα πολλών χιλιάδων πολιτών που είχαν προσφύγει στο νόμο, διότι έκρινε ότι με βάση τον “ποινικό δόλο” τέτοιος δόλος που απορρίπτει την αίτηση υπαγωγής είναι και ο ενδεχόμενος δόλος. Δηλαδή, όταν κάποιος λαμβάνει ένα δάνειο, υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην καταφέρει να το επιστρέψει, με αποτέλεσμα κατά τον δόλο του ποινικού δικαίου να αποδέχεται και το πιθανό αποτέλεσμα της πράξης του.
 
ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΛΟΙΠΟΝ: ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΙ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΕΣ ΔΕΝ ΔΊΣΤΑΣΑΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΟΛΟ ΠΟΥ ΕΞΟΜΟΙΟΎΤΑΙ ΜΕ ΈΓΚΛΗΜΑ ΑΠΌ ΠΡΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΌΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΠΟΙΝΙΚΉ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΦΑΡΜΌΖΟΥΝ ? (!!!!!)
 
Οταν οι υπεύθυνοι και αρμόδιοι για την ζωή και την ασφάλεια των πολιτών αφήνουν τραίνα να πηγαινοέρχονται με ταχύτητες 150 χλμ. την ώρα χωρίς κανένα απολύτως σύστημα ασφάλειας, χωρίς επικοινωνία, χώρις σήμανση και φανάρια, χωρίς οτιδήποτε προειδοποιητικό και χωρίς κανένα σύστημα αποτροπής των κινδύνων, έχοντας μάλιστα τοποθετήσει ως σταθμάρχη έναν αποθηκάριο, αυτό συνιστά προφανή ενδεχόμενο δόλο του ποινικού δικαίου που θα έπρεπε να οδηγήσει όλους τους υπεύθυνους των ανθρωποκτονιών στην αίθουσα κακουργοδικείου, και υπεύθυνοι είναι και όσοι επέτρεψαν τα ανωτέρω και δεν τα απέτρεψαν παρότι είχαν την δυνατότητα και το δικαίωμα. Το έγκλημα ήταν απολύτως βέβαιο ότι θα συμβεί και αυτοί επέτρεπαν την απόλυτη διακινδύνευση των ζωών των ανθρώπων, παρότι και γνώριζαν και όφειλαν να γνωρίζουν.
 
Εκτός εάν κάποιος μπορεί να ισχυριστεί αμέλεια όταν πυροβολεί προς την πλευρά ανθρώπων, λέγοντας ότι δεν ήθελε να σκοτώσει κάποιον ή όταν κάποιος οδηγεί με κλειστά τα μάτια, με 120 km/h, ένα φορτηγό, που δεν έχει ούτε φρένα, ούτε τιμόνι, διότι αυτό ισχύει με τα τραίνα. 


Δημήτρης Καραμίτσας, δικηγόρος



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου