Ο λαβωμένος γίγαντας που μόλις έχει κατατροπώσει η Αθηνά είναι ο Εγκέλαδος.
Γιος της Γης και του Τάρταρου που η θεά τον σκότωσε στη διάρκεια της Γιγαντομαχίας, πετώντας πάνω του τη Σικελία η οποία και τον καταπλάκωσε κάτω από την Αίτνα, με αποτέλεσμα από τότε να αναστενάζει μέσα στον τάφο του, προκαλώντας εκρήξεις ηφαιστείων και σεισμούς.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχει η ετυμολογία του ονόματός του. Κατά μία εκδοχή προέρχεται από το έγκειμαι+λας (λας = λίθος), δηλαδή αυτός που είναι εγκατεστημένος στα πετρώματα.
Σωστότερη ωστόσο θεωρείται η άλλη κατά την οποία τα συνθετικά της λέξης είναι εν + κέλαδος ( = έντονος θόρυβος).
Ετσι, η πρωτη ετυμολογική ερμηνεία αναφέρεται στους τεκτονικούς σεισμούς με τη μετακίνηση πλακών και η δευτερη στους ηφαιστειογενείς που συνοδεύονται από δυνατό κρότο.
Ο Εγκέλαδος δεν σκοτώνεται από τον παντοδύναμο Δία, τον Ηρακλή ή κάποιον άλλον από τους Ολύμπιους θεούς αλλά από την Αθηνά, θεά της σοφίας, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο με τη γνώση ο άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίσει τα καταστροφικά φυσικα φαινόμενα.
Σ.Σ: Τους σεισμούς μελέτησαν πρώτοι οι φυσικοί φιλόσοφοι Αναξίμανδρος , Αναξαγόρας και Αναξιμένης και συστηματικότερα ο Αριστοτέλης που είχε περιγράψει και το τσουνάμι. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί της αρχαιότητας γυρω στα 7 Ριχτερ είχαν σημειωθεί στην Κρήτη, την Σπάρτη και τη Βοιωτία.
Δεν ήταν χτισμένος κατ’ ευθείαν πάνω στο χώμα αλλά σε μια επιφάνεια με μαρμάρινες πλάκες και κυβόλιθους που απορροφούσαν τους κραδασμούς. Σημαντικό ρόλο έπαιζαν και οι σπονδυλωτοί κίονες που ταλαντώνονταν αρμονικά στις δονήσεις, χωρίς να απειλούνται από κατάρρευση.
Φωτό: Μουσείο Ακρόπολης, από το ανατολικό αέτωμα του αρχαϊκού Παρθενώνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου