Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Αλ. Τσίπρας για τα τραπεζικά σκάνδαλα (Βίντεο)

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα με θέμα τα τραπεζικά σκάνδαλα - «Δεν μπορείτε να αλλάξετε το νόμο και να ξαναδώσετε στους ιδιώτες τις τράπεζες προκαλώντας ζημία ύψους 25 δισ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον Γ. Στουρνάρα που αντικατέστησε το Α. Σαμαρά


Με αφορμή το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που έφερε στην επιφάνεια για άλλη μία φορά το αμαρτωλό τρίγωνο «τράπεζες - κόμματα εξουσίας - επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα», ο επικεφαλής της αξιωματικής έκανε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό. Αντί του τελευταίου, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας (δείτε παρακάτω τη συνεχή ενημέρωση και το βίντεο με την τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα).


Συνεχής ενημέρωση - βίντεο:

10:45 Ο Γ. Στουρνάρας αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί φιλοδοξιών του να είναι ο επόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Έκανε λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες και απαξίωση της προσπάθειας ανασυγκρότησης του τραπεζικού συστήματος από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ. «Σας διαβεβαιώνω ότι η διάθεση των συμμετοχών του ΤΧΣ θα γίνει με όρους δημοσίου συμφέροντος» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Επανέλαβε για πολλοστή φορά τα περί απουσίας προτάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και άφησε σχεδόν ασχολίαστη την υποχωρητικότητα απέναντι στον Σόιμπλε που ο ίδιος ομολόγησε στους Financial Times τονίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται προς όφελος του ελληνικού λαού.

10:35 «Η απάντησή σας δε με έκανε σοφότερο» είπε ο Αλ. Τσίπρας προς τον υπ. Οικονομικών ξεκινώντας τη δευτερολογία του. «Προκλητική η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θυμίζει πλιάτσικο» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν υπήρχε δέσμευση για αναδιάρθρωση των δανείων και στήριξη της πραγματικής οικονομίας και - ανήκουστο! - έμειναν άθικτες οι διοικήσεις των τραπεζών χωρίς να υπάρχει πρωταγωνιστικός ρόλος του δημοσίου (όπως έγινε σε περιτπώσεις ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών).

«Για κακή σας τύχη, οι εταίροι μας διατυπώνουν αλήθεις που σας πλήττουν καίρια: Αν έφευγε η Ελλάδα θα διαλυόταν η ευρωζώνη δήλωσε η Μέρκελ ενώ ο Ρεν παραδέχθηκε ότι θυσιάσαμε την Ελλάδα για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Ακόμα και εσείς κ. Στουρνάρα (και οφείλετε να δώσετε εξηγήσεις) υπακούοντας στον Σόιμπλε, δεν τολμήσατε καν να διαπραγματευθείτε. Αν είναι αληθινό το δημοσίευμα τον Fianancial Times (διαβάστε αναλυτικά εδώ), δηλώσατε ότι «καρφώσατε» στον κ. Σόιμπλε την πρόθεση του ΔΝΤ για κούρεμα του ελληνικού χρέους» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και έκανε αναφορά στην πρόθεση του Γ. Στουρνάρα να αναλάβει διοικητής της ΤτΕ. «Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκλέξει η Βουλή που θα έχει την πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ, να το καταλάβετε καλά» διεμήνυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οφείλετε όλοι σας να σεβαστείτε την ετυμηγορία του εληνικού λαού και να μη δεσμεύσετε τις επόμενες κυβερνήσεις ορίζοντας από τώρα τον επόμενο διοικητή της ΤτΕ που θα έχει πενταετή θητεία» κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

10:30 Αντί του Α. Σαμαρά, ο Γ. Στουρνάρας ανέλαβε να απαντήσει στον Αλ. Τσίπρα. Τα βρήκε όλα καλώς καμωμένα στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. «Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποδέσμευση των τραπεζών από το ΤΧΣ» ανέφερε. Σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών, έχουν διεξαχθεί εκατοντάδες έλεγχοι στις συστημικές τράπεζες για να αναζητηθούν επισφάλειες.

10:20 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά στο «τρίγωνο της διαπλοκής» («τράπεζες - κόμματα εξουσίας - επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα»), τρίγωνο το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας προς τη χρεοκοπία και στα δάνεια ύψους 120 εκ. ευρώ των δύο πάλαι ποτέ κομμάτων εξουσίας και αναρωτήθηκε ποιος θα ξεπληρώσει τα δάνεια αυτά. Επίσης, αναφέρθηκε στο επικείμενο νομοσχέδιο με το οποίο αλλάζουν οι όροι και οι ιδιώτες μέτοχοι θα μπορούν να ανακτήσουν άμεσα τις μετοχές τους σε τρέχουσες τιμές της αγοράς, δηλαδή εξευτελιστικά χαμηλότερες από τις αρχικά προβλεπόμενες. «Δεν μπορείτε να αλλάξετε το νόμο και να ξαναδώσετε στους ιδιώτες ξανά τις τράπεζες προκαλώντας ζημία ύψους 25 δισ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο», τόνισε απευθυνόμενος  και ρώτησε αν θα υπάρξει έλεγχος και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών και ειδικότερα προς επιχειρηματικούς ομίλους, ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα.

Δείτε το βίντεο με την πρωτολογία του Αλ. Τσίπρα:


Πολιτική στην Σφήκα

Από το Left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου