Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

"Χάνεται" η ρωσική αγορά

Οικονομία


Πληγές" ανοίγει στην εύθραυστη ελληνική αγορά η ένταση Ρωσίας - Δύσης, με αγρότες κι εξαγωγείς να καταστρέφονται από την επιβολή του εμπάργκο στον αγροδιατροφικό τομέα και τα "λουκέτα" των ρωσικών πρακτορείων να επιφέρουν σημαντικές απώλειες στον τουρισμό.

Μέσα σε μόλις λίγα εικοσιτετράωρα χάθηκε η ρωσική αγορά για την αγροτική παραγωγή, ενώ η κυβέρνηση καλλιεργούσε προσδοκίες για ευνοϊκότερη μεταχείριση της Ελλάδας, υποβάθμιζε το πρόβλημα και την οικονομική αξία των απωλειών και καθησύχαζε δείχνοντας τις ζυμώσεις σε διπλωματικό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή χιλιάδες τόνοι νωπών φρούτων και κυρίως ροδάκινων εγκλωβίζονται στα ρωσικά τελωνεία, δεσμεύονται στις αποθήκες των συνεταιρισμών και τελικά οδηγούνται στην καταστροφή, συμπαρασύροντας παραγωγούς από τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο αλλά και εξαγωγικές επιχειρήσεις κι επηρεάζοντας παράλληλα όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα διακίνησης.

Με την ανακοίνωση της ισχύος του ρωσικού εμπάργκο, οι φορτώσεις νωπών οπωροκηπευτικών "πάγωσαν", ενώ δεκάδες φορτωμένα φορτηγά από τη Βόρεια Ελλάδα μπλοκαρίστηκαν στα ρωσικά τελωνεία.

Χιλιάδες τόνοι, κυρίως ροδάκινων, παραμένουν στα ψυγεία των συνεταιρισμών, ενώ μόνο στην Ημαθία -που εξάγει το 60% των ποσοτήτων ροδάκινου που παράγει στη ρωσική αγορά- υπάρχουν σήμερα 8.000-9.000 τόνοι "παροπλισμένοι", εκ των οποίων πάνω από 50% είχαν προορισμό τη Ρωσία. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στην Πέλλα, με τις τιμές να έχουν κατρακυλήσει στα νεκταρίνια στα 8 λεπτά/κιλό και στον χυμό στα 6 λεπτά/κιλό, όταν το κόστος παραγωγής είναι περίπου 18 λεπτά. Υπενθυμίζεται ότι φέτος η αγορά ροδάκινου-νεκταρινιού βρίσκεται στο όριο της καταστροφής λόγω και της υπερπαραγωγής σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αν και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης επαναλάμβανε με νόημα ότι η ρωσική αγορά απορροφά "μόλις το 1,5% των ελληνικών εξαγωγών, ενώ σε αξία οι εισαγωγές μας από τη Ρωσία είναι 16 φορές περισσότερες από τις εξαγωγές", σε επίπεδο τοπικών προϊόντων και παραγωγών τα νούμερα είναι διαφορετικά και με σαφώς μεγαλύτερη βαρύτητα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής-Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών, Incofruit Hellas, έως το τέλος Ιουλίου 2014, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία είχαν υπερδιπλασιαστεί σε ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια και κεράσια έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, λόγω και της αυξημένης φετινής παραγωγής.

Πέρσι συνολικά η Ελλάδα εξήγαγε προς τη Ρωσία (άμεσα ή έμμεσα μέσω προωθήσεων από άλλες χώρες) 140.000 τόνους νωπών φρούτων και λαχανικών (αγγούρια - αγγουράκια, μανταρίνια, μήλα, βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, φράουλες, ακτινίδια κ.λπ). Παράλληλα, στις εξαγωγές περιλαμβάνονται και φρούτα παρασκευασμένα ή διατηρημένα (18.718 τόνοι), χυμοί φρούτων-λαχανικών (226 τόνοι), λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα (2.697 τόνοι).

Κατά τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων πέρσι το 41,23% των συνολικών εξαγωγών, αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ, αφορούσε αγροτικά προϊόντα που κατευθύνθηκαν στη ρωσική αγορά, ενώ Ρωσία -και Ουκρανία- απορροφούν 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό - κομπόστα).

Ο Διεθνής Οργανισμός Εμπορίου εκτιμά ότι οι απώλειες για την Ελλάδα αναμένεται να αγγίξουν τα 240 εκατ. δολάρια, ή 178 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 140 εκατ. αφορούν νωπά και μεταποιημένα οπωροκηπευτικά και φρούτα, ενώ ακολουθούν οι εξαγωγές ιχθυηρών, κρέατος, γαλακτοκομικών κ.ά.

Όμως και στον τουριστικό τομέα η σεζόν θα ολοκληρωθεί με σημαντικές απώλειες που εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 300 εκατ. Η πολλά υποσχόμενη ρωσική αγορά συρρικνώνεται μετά τα "κανόνια" μεγάλων τουριστικών πρακτορείων -που φαίνεται πως δεν θα είναι τα τελευταία- αλλά και τη διαφαινόμενη, από νωρίς, μείωση της φετινής κίνησης από Ρωσία -αλλά και Ουκρανία- λόγω της πολιτικής έντασης.

Από την Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου