Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Πνιγήκανε στο γάλα

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη


«Σύσκεψη με θέμα την τιμή του γάλακτος θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ και της γαλακτοβιομηχανίας, ενώ στόχος του υπουργείου είναι να επιτευχθεί μέσω μιας ‘συμφωνίας κυρίων' μείωση κατά 5% στην τιμή του φρέσκου γάλακτος». Σιγά την είδηση, ρε φίλε, ούτε για μονόστηλο δεν κάνει. Λάθος, φίλε, είναι είδηση μεγάλου βεληνεκούς, που της αξίζουν όλα τα πρωτοσέλιδα του κόσμου. Πρόκειται για το απόλυτο ξεγύμνωμα των κυβερνώντων, ξεγύμνωμα μέχρι φύλλου συκής.

Τον Φεβρουάριο του 2014, εξελίχθηκε εντός και εκτός Βουλής η περίφημη «μάχη του γάλακτος». Ήταν τότε που ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζιδάκης είχε ανοίξει την περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και αντί να βρει μέσα κατσαβίδια, καλέμια και μπλακεντέκερ, βρήκε μια πρόταση για παράταση της ημερομηνίας λήξης του φρέσκου γάλακτος. Τι τρεις, τι πέντε, τι δέκα μέρες, η φρεσκάδα δεν βρίσκεται στην ημερομηνία βρίσκεται στην ψυχή και στην καλή καρδιά. Εξάλλου, άμα του βάλεις μέσα του γάλακτος λίγο κακάο, λίγο καφέ ή λίγο τραχανά, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις με τίποτα αν είναι φρέσκο ή μπαγιάτικο.

Μιλάμε για μεγάλη μάχη. Είχανε ξεσηκωθεί μέχρι και κυβερνητικοί βουλευτές, μέχρι και υπουργοί παραιτήθηκαν φωνάζοντας το αυτονόητο: Αν παραταθεί η διάρκεια ζωής του γάλακτος, θα πλημμυρίσει η αγορά με προϊόντα από το εξωτερικό και θα πληγεί η εγχώρια παραγωγή. Η κυβέρνηση απαντούσε διά του Χατζιδάκη με το ατράνταχτο επιχείρημα ότι η παράταση της διάρκειας ζωής θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και τούτο θα ωφελήσει τους πάντες και κυρίως θα επιφέρει δραστικότατη μείωση στη λιανική τιμή. Γιατί είστε τόσο άκαρδοι, ρε; Δεν θέλετε να πιει φτηνό γάλα ο κοσμάκης που πεινάει;

Τελικά οι φωνασκούντες ψήφισαν, όπως κάνουν πάντοτε, τη ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση, η αγορά του γάλακτος άνοιξε διάπλατα κι οι πεινασμένοι συνέχισαν να πεινάνε και μάλιστα περισσότερο απ' όσο πεινούσαν πριν. Οκτώ μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, το γάλα στα ράφια του σούπερ μάρκετ έχει γίνει κατά 5% ακριβότερο, ενώ η μέση τιμή παραγωγού έχει μειωθεί κατά 7%, από τα 45 στα 42 λεπτά ανά λίτρο. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Πριν από την απελευθέρωση της αγοράς, οι έμποροι αγόραζαν το γάλα 45 λεπτά και το πουλούσαν 1 ευρώ το λίτρο, τώρα το αγοράζουν 42 λεπτά και το πουλάνε 1,05. Κερδίζουν κοντολογίς 8 λεπτά περισσότερα από όσα κέρδιζαν πριν, 3 λεπτά από τον παραγωγό και 5 λεπτά από τον καταναλωτή.

Τώρα κάνουν συσκέψεις για να διορθώσουν, δήθεν, τα λάθη του παρελθόντος. Δεν πρόκειται για λάθος, πρόκειται για σχέδιο. Σχέδιο του νεοφιλελεύθερου ΟΟΣΑ που έγινε ασμένως δεκτό από την επίσης νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ελλάδας. Άνοιξε η αγορά, μπήκαν μέσα ως φρέσκα τα επταήμερα και δεκαήμερα γάλατα της Γερμανίας και της Ολλανδίας, μειώθηκε το εισόδημα των παραγωγών και των καταναλωτών, αυξήθηκε το εισόδημα των μεγαλεμπόρων: τα πάντα εν σοφία εποίησαν. Οι κουφάλες.

Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου