Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Πενθών πρωθυπουργός

Του Θανάση Καρτερού


Θλίψη! Ο πρωθυπουργός να λέει -για εκατοστή, χιλιοστή, νιοστή;- φορά στους ρημαγμένους υπηκόους του ότι άρχισε επιτέλους η ανάπτυξη, έρχονται δουλειές, γινόμαστε πάλι φυσιολογική χώρα. Όλη η δόξα, όλη η χάρη, άγια μέρα ξημερώνει. Και όλοι οι συνεργοί της επιτυχίας είναι γεμάτοι αισιοδοξία, αν πιστέψουμε τον πρωτομάστορα.

Σημειολογία: η δήλωση έγινε μετά από σύσκεψη για το φράγμα της Μεσοχώρας, που η κατασκευή του ξεκίνησε πριν από τριάντα συναπτά έτη. Τριάντα συναπτά έτη κατά τα οποία κυβερνούσαν τα ίδια κόμματα, που ο κοινός τους εκπρόσωπος και πρωθυπουργός προσπάθησε χθες να αναστηλώσει τα ερείπια της αξιοπιστίας τους. Με το ίδιο πένθιμο κοστούμι, το ίδιο πένθιμο ύφος και τα ίδια πένθιμα λόγια.

Ξέρετε τι σημαίνουν όλα αυτά; Δεν φτάνει που ζούμε όσα ζούμε, θα φορτωθούμε τώρα και την εικόνα του πενθούντος για τα επερχόμενα Σαμαρά. Θα διέλθουμε μαζί του όλα τα στάδια του πένθους, όπως φαίνεται. Περάσαμε ήδη την άρνηση - δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό σε μένα και να με βάλει κάτω ο Τσίπρας. Περάσαμε τον θυμό - αυτοί είναι εξτρεμιστές, ύπουλοι, μητραλοίες, θα μας βγάλουν από το ευρώ και λοιπά.

Και τώρα φτάσαμε -έτσι δείχνουν τα πράγματα- στη διαπραγμάτευση. Κάνε να μη συμβεί αυτό και σε αντάλλαγμα εγώ θα... Εδώ μπαίνει η Μέρκελ, εδώ μπαίνει ο Γιούνκερ, εδώ μπαίνει η διαπραγμάτευση για το χρέος, εδώ μπαίνουν οι νέες υποσχέσεις, εδώ μπαίνουν τα μαθηματικά του Χαρδούβελη, εδώ μπαίνουν οι κολεγιές με τη Χρυσή Αυγή. Το διαπραγματεύεται ο πενθών, γιατί δεν θέλει να παραδεχτεί την απώλεια.

Μετά έρχεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάθλιψη. Ίσως και να έχουμε τα πρώτα συμπτώματά της, αν κρίνουμε από τη χθεσινή εμφάνιση του πενθούντος. Και στο τέλος έρχεται, έτσι λένε, η αποδοχή. Με τον Σαμαρά όμως ένα είναι βέβαιο: Το τελευταίο στάδιο θα αργήσει. Θα μετέλθει όλων των τρόπων, των μεθόδων, των υποσχέσεων, των παραμυθιών στον εαυτό του και σε μας, για να μην παραδεχτεί το απλό: Ότι έχασε και ήρθε η ώρα να πάει στο σπιτάκι του και να αναπολεί τα παλιά με τον Μπαλτάκο.

Κι αυτό σημαίνει ότι από την αναπαλαίωση της Μεσοχώρας μέχρι την ανανέωση της χώρας υπάρχει δρόμος ακόμα. Και οι αρμόδιοι οφείλουν να γρηγορούν...

Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου