Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Πληθαίνουν οι φωνές για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Διεθνή


Υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης τάσσονται λίγο ή πολύ η Γαλλία και η Σουηδία τις τελευταίες ημέρες προκαλώντας τις αντιδράσεις του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας την απόφαση της Σουηδίας να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ανακοίνωσε ότι επείγει να προωθηθεί η λύση των δύο κρατών «και να καταλήξουμε στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους που θα υπάρχει με ειρήνη και ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ. Αυτή είναι η λύση που στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αναγνωριστεί το κράτος της Παλαιστίνης». Σύμφωνα μάλιστα με την παλαιστινιακή πλευρά, το θέμα της αναγνώρισης συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Η Σουηδία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι προτίθεται να αναγνωρίσει την Παλαιστίνης, κάτι που σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές έχει ήδη γίνει από άλλες επτά χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στα οποία και η Βρετανία.

Η σουηδική στάση, βέβαια, προκάλεσε την επίσημη αντίδραση του Τελ Αβίβ. Σήμερα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Υπουργείου για Ευρωπαϊκά Θέματα Αβίρ Σιρόν εξέφρασε στον Σουηδό πρεσβευτή Καρλ Μάγκνους Νέσερ τη διαμαρτυρία και την «απογοήτευση» του Ισραήλ για την απόφαση αυτή του νέου πρωθυπουργού της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν. Η ανακοίνωση «δεν συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων αλλά αντιθέτως στην επιδείνωσή τους», δήλωσε. Η απόφαση της Σουηδίας «περιορίζει τις πιθανότητες επίτευξης μιας συμφωνίας, καθώς δημιουργεί στους Παλαιστίνιους τη μη ρεαλιστική ελπίδα ότι μπορούν να επιτύχουν το στόχο τους μονομερώς και όχι μέσω διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Ο Σουηδός πρέσβης δεν έκανε κανένα σχόλιο μετά την συνάντηση αλλά νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν επιδιώκει να χαλάσει τις καλές σχέσεις των δυο κρατών.

Από το tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου