Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Αδάμ Χαρδούβελης

Του Θανάση Καρτερού


Ήταν να μη μιλήσει ο Χαρδούβελης. Χθες όμως που το αποφάσισε, του βγήκε όλη η πίκρα του αδικημένου. Γιατί, αφού μας διαβεβαίωσε για τα συνήθη, δηλαδή ότι θα μας κρατήσουν (άντε πάλι...) στην ευρωπαϊκή οικογένεια, και θα κάνουν μεταρρυθμίσεις, και θα ενισχύσουν τους θεσμούς, και θα οργανώσουν το κράτος (ακόμα ανοργάνωτο κύριοι; Πολύ αργείτε), και θα ανεβάζουν διαρκώς το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων, την έριξε την πικρή του βόμβα: Κάποιοι, χωρίς κανένα κόστος, ή θέλοντας να θολώσουν τα νερά, μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν μου έχουν φορτώσει.

Έχει κάτι χαρωπό η βιβλική εικόνα: Ο Χαρδούβελης ως Αδάμ -γιατί ως Εύα δεν το συζητάμε. Αλλά αφήνει και απορίες, όπως ποιους εννοεί λέγοντας κάποιοι, ποια νερά θέλουν να θολώσουν, πώς διαπράττουν όσα διαπράττουν χωρίς κανένα κόστος. Ενώ είναι κρύσταλλο και δεν αφήνει καμιά απορία όταν μας πληροφορεί τίνων τη γνώμη υπολογίζει. Σε ποιους δίνει λογαριασμό: "Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι έχει συμβεί, όπως τα γνωρίζει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και σε κάθε περίπτωση για μένα αυτό είναι αρκετό".

Εδώ έχουμε εύλογη ένσταση. Καλά, κύριε Χαρδούβελη, εκείνοι οι κάποιοι που σας φορτώνουν το προπατορικό. Εκείνοι που θολώνουν τα νερά. Ας μην ξέρουν τι έχει συμβεί. Αλλά εμείς στο πηγάδι κατουρήσαμε; Δεν είστε δικός μας υπουργός; Δεν αφορούν οι διαπραγματεύσεις, οι κινήσεις, οι αποφάσεις, οι νόμοι και οι φόροι σας τη δική μας ζωή; Δεν έχουμε δηλαδή ούτε το δικαίωμα να ξέρουμε τι κάνετε και γιατί το κάνετε; Τι έχει συμβεί; Και αρκεί για σας -και το λέτε κιόλας με καμάρι- ότι ξέρουν πολύ καλά ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος; Ενώ δεν έχουμε ιδέα εμείς;

Ατόπημα, θα πει καλόπιστος. Δεν είναι πολιτικό στέλεχος ο καημένος ο Χαρδούβελης, και κάνει γκάφες. Σωστό, αλλά μισό. Δεν είναι πολιτικό στέλεχος, είναι τραπεζικό. Έτσι έμαθε τόσα χρόνια κι έτσι κάνει. Τίνος η γνώμη έχει σημασία για ένα στέλεχος, παραδείγματος χάριν, της Eurobank; Η γνώμη του διευθύνοντος συμβούλου, άντε και του προέδρου της. Αυτοί τον διόρισαν, αυτοί τον πληρώνουν, γι' αυτούς δουλεύει. Ποια διαφάνεια και ποια ενημέρωση; Είναι αρκετό να γνωρίζουν αυτοί.

Δεν την ανακηρύσσουν και επίσημα Τραπεζική Δημοκρατία την Ελλάδα, να ξέρουμε τι μας γίνεται;

Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου