Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Έρχεται νέο κύμα παρεμβάσεων σε φόρους υπέρ τρίτων

Του Δ. Καδδά


«Επιδιώκοντας την αξιολόγησή τους σε όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης» σύμφωνα με την Εισηγητική του Προυπολογισμού, προωθείται «νέα σχετική νομοθετική πρωτοβουλία» των χρεώσεων υπέρ τρίτων. Σημειώνεται ότι σχετική πρόβλεψη-δέσμευση για το φθινόπωρο υπάρχει και στην απόφαση του τελευταίου Eurogroup όπως είχε αναφέρει το Capital.gr.

Αναφέρεται ότι την τελευταία περίοδο προωθείται και υλοποιείται η πλήρης χαρτογράφηση των χρεώσεων υπέρ τρίτων, ώστε να επαναξιολογηθούν και να εξορθολογιστούν, όπου κριθεί αναγκαίο. Ειδικότερα, πρόκειται, μεταξύ άλλων, για θεσμοθετημένες οικονομικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται σε φορολογούμενους ή συναλλασσόμενους, φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις, για την οικονομική ενίσχυση τρίτων φορέων, που δύναται να είναι νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, ασφαλιστικά ταμεία και άλλα δημόσια ή ιδιωτικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, επιβάλλονται ως έμμεση φορολογία με διάφορες ονομασίες όπως φόροι, τέλη, εισφορές, πόροι, δασμοί και προσδιορίζονται ως απόλυτο ποσό ή ποσοστό.

Κάνονντας απολογισμό των ενεργειών που έχουν γίνει αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο αυτής της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, καταγράφηκε μία σειρά από μη ανταποδοτικές χρεώσεις υπέρ τρίτων, οι οποίες εντάχθηκαν σε διαδικασία εξορθολογισμού. Η εν λόγω διαδικασία ενσωματώθηκε στο Ν. 4254/2014 (ΦΕΚ Α’ 85), με τον οποίο καταργήθηκε μία σειρά από μη ανταποδοτικές χρεώσεις που επιβάρυναν την καθημερινή οικονομική δραστηριότητα πολιτών και επιχειρήσεων. Η μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία για τις χρεώσεις υπέρ τρίτων συνεχίστηκε και κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε ειδικός διαδικτυακός τόπος υποβολής παρατηρήσεων από τους πολίτες για περιπτώσεις χρεώσεων υπέρ τρίτων (http://ggevm.cloudapp.net).

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (τέλη Ιουνίου-μέσα Αυγούστου), ο διαδικτυακός τόπος δέχθηκε 24.518 επισκέψεις και καταχωρήθηκαν 480 παρατηρήσεις από τους πολίτες. Η ανάλυση των κατατεθέντων σχολίων και η αξιοποίησή τους, κατέδειξε σε σημαντικό βαθμό την αποτελεσματικότητα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη εξορθολογιστεί (καταργηθεί ή μειωθεί) δεκάδες χρεώσεις υπέρ τρίτων. Συγκεκριμένα, το 30% των συνολικών παρατηρήσεων αφορούσαν χρεώσεις ενταγμένες σε προγενέστερο πλαίσιο αξιολόγησης και μεταρρύθμισης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), το 62% αφορούσε μη αξιοποιήσιμες ή επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις και μόλις το 8% αφορούσε αξιοποιήσιμες περιπτώσεις».

Παράλληλα, το ΓΛΚ, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, ξεκίνησε, τον Αύγουστο του 2014, διαδικασία αξιολόγησης των ανταποδοτικών χρεώσεων υπέρ τρίτων, με σκοπό «την πλήρη χαρτογράφησή τους, επιδιώκοντας την αξιολόγησή τους σε όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Εκτιμάται ότι, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης τόσο των ανταποδοτικών χρεώσεων υπέρ τρίτων όσο και των μη ανταποδοτικών χρεώσεων που έχουν προκύψει από τις πρόσφατες πρωτοβουλίες, η διαδικασία εξορθολογισμού θα ολοκληρωθεί με νέα σχετική νομοθετική πρωτοβουλία» επισημαίνεται.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου