Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Κως: All Inclusive, νεόπτωχοι, hotspots και ρατσισμός

Κατέ Καζάντη


Ούτε ρατσιστές ούτε τίποτα. Πεπλανημένοι προλετάριοι μοναχά, που τρέμουν στην ιδέα πως ο πιο φτωχός, ο πιο κατατρεγμένος, θα τους αφαιρέσει τα τελευταία ψίχουλα της ευζωίας τους. Στις παρούσες συνθήκες, στην κοινωνική διάταξη του άγριου υπαρκτού καπιταλισμού, οι σχέσεις των ανθρώπων  εύκολα γίνονται κανιβαλικές.

Εκεί όπου ο εργάτης βιώνει την πραγματικότητά του ως κατάσταση ταπείνωσης, εκμετάλλευσης και εξευτελισμού,  το κακό, συχνά πυκνά, αποτελεί μιαν εξαιρετικά κοινότοπη υπόθεση. Η δε συνείδηση των σχέσεων εκμετάλλευσης, δεν οδηγεί πάντοτε σε μιαν ορθή οργάνωση των δράσεων για την κατάλυσή τους. Απεναντίας: στο όνομα της αυτής ακριβώς  της εκμετάλλευσης, οι άνθρωποι αποδεικνύονται εξαιρετικά επιρρεπής στον εκφασισμό.

Όσοι, λοιπόν, εκ των Κώων αντιδρούν –είναι δε πολλοί εκείνοι που συμφωνούν - στη δημιουργία hotspots είναι ρατσιστές ή φασίστες; Εξαιρουμένων εκείνων που ανοιχτά συντάσσονται με το μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής», οι υπόλοιποι δεν είναι παρά μικροαστοί που σιγά σιγά εξέπεσαν στην κατηγορία του νεόπτωχου, όταν ξεχαρβαλώθηκε το μοντέλο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και αντικαταστάθηκε από εκείνο της υπερσυσσώρευσης του πλούτου.

Ο βιομηχανικός τουρισμός του all Inclusive έφερε και εργασιακές σχέσεις στα πρότυπα της προ Σικάγου εποχής: δουλειά 30 μέρες το μήνα, πληρωμή για 20, 12ωρο αντί 8ώρου, επιδόματα ανεργίας εξευτελιστικά κ.ο.κ, με την πληθώρα των ανασφάλιστων μεταναστών να χειροτερεύει την εικόνα. Αποτελεί μια κλασική, στην ιστορία του καπιταλισμού, περίπτωση, όπου ο μικροϊδιοκτήτης καταντά υπάλληλος-υπόδουλος του κεφαλαιούχου, χωρίς κανένα επαναστατικό ανακλαστικό .  

Έτσι, σήμερα, στο νησί της Κω, πολιτικά, επιχειρηματικά ή άλλα, τεχνηέντως κρυμμένα, συμφέροντα, ενορχηστρώνουν τις οργισμένες αντιδράσεις των ανθρώπων εναντίον των hotspots και οδηγούν στη λανθασμένη αναγνώριση του όντως εχθρού. Οι πεινώντες και οι διψώντες χαλάνε την εικόνα του θέρετρου των καλοζωισμένων Ευρωπαίων, πολλοί από τους οποίους είναι, σημειωτέον, από εκείνους που πιθανώς  εγκρίνουν πολιτικές τύπου «αφαιρώ από τον πρόσφυγα τα τιμαλφή».

Κι όμως: ένα ακόμη all Inclusive στις ακτές της Κω θα κάνει απείρως μεγαλύτερη ζημιά στον τόπο και στην κοινωνία του από δέκα hotspots μαζί. Όσο οι εργασιακές σχέσεις θα ελαστικοποιούνται, όσο τα μεροκάματα θα κόβονται και όσο η δικαιοδοσία των ξενοδόχων θα προσομοιάζει εκείνη των φεουδαρχών, οι άνθρωποι θα δυστυχούν. Και θα διευκολύνεται διαρκώς η διαδικασία της μετατροπής τους σε αθύρματα ενός παρανοϊκού ολοκληρωτισμού.

Να αντιπαλέψουν τον πραγματικό εχθρό, με ταξική ευσυνειδησία, να μετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις εναντίον των εργοδοτών, διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες κ.ο.κ., δεν είναι, φυσικά, σε κείνα που σχεδίασαν ποτέ. Και, εννοείται, πως σε μια φαντασιακή τέτοια περίπτωση η δημοτική αρχή δεν θα ήταν στο πλευρό τους.  Διότι εκεί η πολιτική που ακολουθείται είναι μεθοδευμένη, συντονισμένη και άκρως σκοταδιστική.

Η δε λογική που μετατρέπει τον άνθρωπο πρώτα σε εμπόρευμα και κατόπιν σε σκουπίδι είναι μια για όλους. Και αδιαφορεί αν είσαι από την Κω ή απ’ τη Δαμασκό.

ArtiNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου