Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

«Eξυπνη» επίστρωση παραθύρων για εξοικονόμηση ενέργειας

Χρήστος Προυκάκης


Ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος με σημαντικό περιορισμό στη χρήση του κλιματισμού έκανε το κορυφαίο αμερικανικό εργαστήριο Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab). Οι ερευνητές του ανέπτυξαν χημική φόρμουλα για εύκολη και οικονομική επίστρωση των παράθυρων με αντιθερμική «ασπίδα» αυξάνοντας έτσι σημαντικά την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Όπως αναφέρουν η επίστρωση εμποδίζει την είσοδο της θερμότητας στους εσωτερικούς χώρους ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την απρόσκοπτη διέλευση του φωτός χωρίς οπτικές αλλοιώσεις. Η πρόταση των Αμερικανών επιστημόνων αναμένεται να ελκύσει το ενδιαφέρον σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές κτιρίων που γεωγραφικά βρίσκονται στον νότο όπου συνήθως επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα την συνεχή και κοστοβόρα χρήση κλιματισμού.

Η εκτεταμένη χρήση κλιματιστικών σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, προκαλεί την παραγωγή και συγκέντρωση θερμότητας δημιουργώντας έτσι μια τεράστια αστική νησίδα με υψηλή θερμοκρασία. Αλυσιδωτά η εγκλωβισμένη θερμότητα επιβάλει ολοένα και πιο συχνή χρήση κλιματισμού με αποτέλεσμα αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, εκπομπή θερμοκηπικών αερίων από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και του κόστους χρήσης των κτιρίων.

Επισημαίνεται από τους ερευνητές ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το νέο υλικό από καταστήματα της περιοχής τους και να το επιστρώσουν μόνοι τους, χωρίς να ανάγκη να εκμισθώσουν συνεργείο που συνήθως ζητάει πολλά χρήματα για την εργασία του. Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται μια τέτοια επίστρωση το ζητούμενο είναι να αποκόπτει την ροή θερμότητας στους εσωτερικούς χώρους ενώ ταυτόχρονα να αφήνει την διέλευση της οπτικής ακτινοβολίας.

Λόγω της χημικής φόρμουλας που ανέπτυξαν οι ερευνητές του εργαστηρίου η εξωτερική επίστρωση ανακλά μόνον την υπεριώδη ακτινοβολία που συμπεριλαμβάνεται στην ηλιακή αλλά επιτρέπει τη διέλευση του φωτός. Κατά μια έννοια λειτουργεί με «έξυπνο» τρόπο.

Οι έρευνές τους επικεντρώθηκαν στην συμπεριφορά μιας συγκεκριμένης κατηγορίας των πολυμερών και του τρόπου αυτοσυγκρότησης τους σε νανοδομές που συμπεριφέρονται ως «φωτονικά κρύσταλλα». Η συγκεκριμένη μοριακή δομή λειτουργεί επιλεκτικά ως προς την συχνότητα των ακτινοβολιών που πέφτουν επάνω της. Όπως επισημαίνεται το κόστος του υλικού για την αγορά του θα ανέρχεται στο 1,5 δολάρια ανά τετραγωνικό πόδι και θεωρείται ότι είναι το ένα δέκατο της τιμής για τις έως σήμερα εμπορικά διατιθέμενες παρόμοιες επιστρώσεις.

Το φημισμένο εργαστήριο διαθέτει όλο το αναγκαίο εξοπλισμό προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες δοκιμές κάθε χημικής φόρμουλας επάνω σε διαφορετικής σύνθεσης γυάλινες επιφάνειες. Μέσω της φασματικής ανάλυσης, σχετικά με την αποτελεσματικότητα της διπλής λειτουργίας που πρέπει να έχει η νέα επίστρωση, θα εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα ώστε τελικώς να γίνει εμπορικά διαθέσιμη.

Αν και ο τελικός στόχος αναμφίβολα είναι η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας, με αντίστοιχα ολιγότερη χρήση του κλιματισμού, οι ερευνητές για να την κάνουν ελκυστική στοχεύουν περισσότερο στο βαθμό άνεσης που θα νοιώθουν οι κάτοικοι των κτιρίων. Στην επιχειρηματολογία των κατασκευαστών αναμφίβολα θα συνεισφέρει και η ευκολία με την οποία μπορεί να γίνει η επίστρωση από οποιονδήποτε μη ειδικό.

Η χρήση της στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα μειώσει την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες. Συνακόλουθα, το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι η ετησία αποβολή στην ατμοσφαίρα διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθεί κατά 24 δισεκατομμύρια κιλά. Αυτό ισοδυναμεί με τη διακοπή κυκλοφορίας 5 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.

ΕΦ-ΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου