Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Τάδε έφη αξιολόγηση – ξεπούλημα

Γιώργος Μουργής


Σε ένα σημείο του κειμένου της τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές, περιγράφεται το νέο και επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης Asset Development Plan (ADP). Πρόκειται  για 19 περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, που συμπεριλαμβάνονται προς «αξιοποίηση» – Ξεπούλημα.

Το κείμενο και ο σχεδιασμός που επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Οικονομικών, εγκρίθηκε στις 26 Απριλίου 2016 (Μεγάλη Τρίτη) από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και προσβλέπει εισπράξεις 5,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016-2018, από την πώληση μετοχών και συμμετοχής που έχει το κράτος σε Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ).

Φέτος προβλέπονται έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ το 20172, τα έσοδα αναμένεται να φτάσουν στα 2 δισ. ευρώ  και 1,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα  το 2018.

Ξεπουλάτε (αριστερά) γιατί χανόμαστε…

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Επανεκινούνται όλα τα σχέδια μεταβίβασης σε ξένους και ντόπιους επενδυτές και αφορά στο 17% της ΔΕΗ, στο 65% της ΔΕΠΑ, στο 35% των ΕΛΠΕ, στο 24% των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ  μαζί με μια σειρά άλλα ακίνητα και μετοχές.

Απλά να σημειώσουμε, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, για να εκταμιευθεί η δόση των 5,7 δισ. ευρώ, υπάρχει γραπτή δέσμευση ότι το σχέδιο με τις 19 αποκρατικοποιήσεις θα εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και εν συνεχεία μαζί με το σχέδιο ανάπτυξης του ΤΑΙΠΕΔ (ADP) θα δημοσιευθούν σε ΦΕΚ.

Επίσης, το «Asset Development Plan, το οποίο συνιστά αναπόσπαστο σχέδιο της συμφωνίας, και υποχρεωτικά επικαιροποιείται κάθε εξάμηνο από το ΤΑΙΠΕΔ ενώ πάλι υποχρεωτικά θα εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο ή το ΚΥΣΟΙΠ».

Με άλλα λόγια το ΤΑΙΠΕΔ καλείται να ολοκληρώσει 19 αποκρατικοποιήσεις και όχι τις 9 του τρίτου καλοκαιρινού μνημονίου που εμφάνιζε ως νίκη στο κυβερνητικό πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ  από τις 24 που προβλεπόταν στο δεύτερο μνημόνιο που θα έπρεπε να είχαν τελειώσει στις 31/12/2014.


Αν αναρωτιέστε πάλι πόσο μέρος των εισπράξεων του ξεπουλήματος της χωράς από το ΤΑΙΠΕΔ, με τη συγκατάθεση της πρώτο δεύτερης φοράς αριστεράς, πάει στη περιβόητη ανάπτυξη, που υπόσχονταν ο Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο του, απολαύστε το απόλυτο «μηδέν» και όχι το «άπειρο».

Όλα τα έσοδα  πέφτουν στη «μαύρη τρύπα» αποπληρωμής του χρέους. Των τόκων του για την ακρίβεια.

Η επίτομη των προαπαιτούμενων…

Για να μη ξεχνάμε και τον όρο «προαπαιτούμενα» η σύσταση του νέου Ταμείου αποτελεί επίσης προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης από τον ESM.

Μάλιστα μέχρι το τέλος Ιουνίου, κυβέρνηση και θεσμοί πρέπει να έχουν συμφωνήσει στα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του (Supervisory Board).

Αυτά με τη σειρά τους θα επιλέξουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου πρέπει να επιλεγεί το διοικητικό συμβούλιο, ώστε να έχουμε τη πρώτη συνεδρίαση του μέσα στον Οκτώβριο.

Τέλος μέσα στον Νοέμβριο πρέπει να επιλεγούν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων όλων των θυγατρικών-ΔΕΚΟ, ΕΤΑΔ,ΤΑΙΠΕΔ- του νέου Ταμείου.

Η μόνη εξαίρεση  άφορα το ΤΧΣ που παραμένει το ίδιο στη σύνθεση του.

Κι αν αυτά σας φαντάζουν λίγα, το πιο βαρύ προαπαιτούμενο άφορα στην έγκριση της ληστρικής συμφωνίας ξεπουλήματος του Ελληνικού στο επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development.

Συμφωνία που υποχρεώνει τη κυβέρνηση να την περάσει από τη Βουλή, μέχρι το τέλος Ιουνίου. Έτσι για να το έχουν υπόψιν τους τι καλοκαίρι θα περάσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα σηκώνουν χεράκια πάλι με το ναι σε όλα.

Μέχρι το Σεπτέμβριο  επίσης ,προβλέπεται με νόμο και ψήφιση πάλι από τη Βουλή η αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), για να προχωρήσει η συμφωνία με τη γερμανική Fraport για την  οριστική παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Τέλος και πάλι μέσα από το κοινοβούλιο  με νόμο μέχρι το Σεπτέμβριο πρέπει να ενεργοποιηθεί λειτουργικά, η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων.

Με άλλα λόγια πεδίον δόξης εφαρμογής μνημονιακού ξεπουλήματος λαμπρόν!..Τύφλα να έχουν οι Σαμαροβενιζέλοι και όλοι οι Μητσοτάκηδες μαζί.

Ν-Ημαρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου