Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Σοσιαλιστές και Ciudadanos αρνούνται κυβέρνηση με Ραχόι. Νέο 
Αδιέξοδο

Διεθνή


Σε νέο πολιτικό αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται η Ισπανία, καθώς το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αναδείχθηκε μεν πρώτο κόμμα στις ισπανικές εκλογές, αλλά και πάλι χωρίς να συγκεντρώνει το απαιτούμενο ποσοστό για σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας. Η επόμενη ημέρα της κάλπης στην Ισπανία οδηγεί και πάλι σε διερευνητικές επαφές για τη συγκρότηση κυβέρνηση συνεργασίας.

Ωστόσο Σοσιαλιστές και Ciudadanos ξεκαθάρισαν σήμερα πως δεν πρόκειται να στηρίξουν κυβέρνηση υπό τον Ραχόι.

Την ελπίδα πως τα κόμματα θα καταλήξουν σε συμφωνία μέσα σε έναν μήνα προκειμένου να καταστεί δυνατός ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης υπό το Λαϊκό Κόμμα εξέφρασε σήμερα ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. «Πρέπει να προσπαθήσω να εξασφαλίσω μια πλειοψηφία για να κυβερνήσω γιατί χωρίς αυτήν, είναι πολύ δύσκολο, πολύ πολύπλοκο», δήλωσε ο Ραχόι στον ραδιοφωνικό σταθμό Cope.

«Πιστεύω πως μέσα σε έναν μήνα μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία για τα βασικά. Θα ήταν ανοησία να χάσουμε χρόνο για πολλούς άλλους μήνες», πρόσθεσε.

Ωστόσο με τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος δεν φαίνονται να συμφωνούν οι πιθανοί σύμμαχοι του.

Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές, οι οποίοι ήρθαν δεύτεροι στις χθεσινές εκλογές δεν θα στηρίξουν την επανεκλογή του εκτελούντα χρέη πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Αντόνιο Ερνάντο. «Δεν θα στηρίξουμε τον Ραχόι για την πρωθυπουργία ούτε θα απόσχουμε», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ερνάντο.

Οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να επιτρέψουν τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος απέχοντας στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στο κοινοβούλιο για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ώστε να εκλεγεί πρωθυπουργός ο Ραχόι.

Σε χωριστή δήλωσή του, ο επικεφαλής του νεοφιλελεύθερου κόμματος των Ciudadanos, ο Άλμπερτ Ριβέρα, ανέφερε επίσης σήμερα ότι δεν θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ραχόι.

Με το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού, Σοσιαλιστών και Λαϊκού Κόμματος να φαίνεται ότι θα καταρρεύσει, λύση στην ακυβερνησία θα μπορούσε να δώσει μια ευρύτερη συνεργασία των τριών κομμάτων: Σοσιαλιστές με Unidos Podemos και Ciudadanos. Πάντως οι προσπάθειες κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών μετά τις εκλογές του 2015 δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα των νέων ισπανικών εκλογών


Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι ενισχύθηκε ελαφρά λαμβάνοντας το 33% και 137 έδρες, έναντι 123 το Δεκέμβριο, αλλά συνεχίζει να απέχει μακράν από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών στο κοινοβούλιο των 350 εδρών.

  • Το Σοσιαλιστικό κόμμα συγκέντρωσε 22,6% και 85 έδρες.
  • Οι Unidos Podemos 21,1% και 71 έδρες.
  • Οι Ciudadanos 13,05% και 32 έδρες.
  • Οι Σοσιαλιστές έχασαν 5 έδρες και από 90 έπεσαν στις 85.
  • Η συμμαχία Podemos - Ενωμένης Αριστεράς, Unidos Podemos, έχει ακριβώς τις ίδιες έδρες.
  • Ενώ τις έδρες τους να μειώνονται είδαν και οι Ciudadanos, από 40 το 2015, σε 32 το 2016.

Με τη συμμετοχή να κυμαίνεται στο 69,84%, ο νέο εκλογικό αποτέλεσμα ουσιαστικά δεν άλλαξε σε τίποτα το αποτέλεσμα των εκλογών του Δεκεμβρίου, όταν ο κατακερματισμός των ψήφων μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων οδήγησε σε πολιτικό αδιέξοδο και στην προκήρυξη νέων εκλογών σε έξι μήνες, λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.

Η μόνη ανατροπή που έφεραν τα νέα εκλογικά αποτελέσματα ήταν αυτή στον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των Σοσιαλιστών (PSOE) και της συμμαχίας των Unidos Podemos. Πρόκειται για διάψευση των δημοσκοπήσεων που έφεραν την Αριστερή συμμαχία στη δεύτερη θέση και τους Σοσιαλιστές στην τρίτη και να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην στήριξη μίας κυβέρνησης Podemos ή την εξαφάνισή τους από τον εκλογικό χάρτη.

Tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου