Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Resistance Festival 2016: Ελεύθεροι λαοί σε ελεύθερες χώρες

Εκδηλώσεις


Ένα σημαντικό πολιτικό και κινηματικό γεγονός στις 24, 25 και 26 Ιουνίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Όπως ήδη γνωρίζετε από τις σελίδες της εφημερίδας μας, στις 24, 25 και 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί για 9η συνεχόμενη χρονιά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το Resistance Festival με πρωτοβουλία του Δρόμου της Αριστεράς. Το φεστιβάλ αποτελεί τη σημαντικότερη διεθνή συνάντηση κινημάτων και συλλογικοτήτων που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Δεκάδες προσκεκλημένοι, στην κυριολεξία από όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης, θα βρεθούν για τρεις μέρες στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για να ανταλλάξουν απόψεις, να συζητήσουν, να συνθέσουν, να συντονιστούν. Επίσης, το Resistance Festival φιλοξενεί σπουδαίες πολιτιστικές συναντήσεις. Δεκάδες καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό εκθέτουν τα έργα τους, επικοινωνούν τη μουσική τους σε μια σπάνια συνεύρεση με πολύ χαμηλό αντίτιμο για τα δεδομένα της.

Τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, οι προετοιμασίες του φεστιβάλ βρίσκονται στην τελική ευθεία. Κανονίζονται όλες οι λεπτομέρειες για το πώς θα στηθεί το φεστιβάλ, οι διαμονές και τα ταξίδια των διεθνών αντιπροσωπειών, το πλήρες καλλιτεχνικό πρόγραμμα κ.ά. Όπως καταλαβαίνετε είναι πολλά και θα χρειαστεί όποια βοήθεια μπορεί να δώσει ο οποιοσδήποτε. Αν θέλετε να βοηθήσετε, μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με την οργανωτική επιτροπή στο τηλέφωνο: 210-3845870 ή στο resistancefestival@gmail.com.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η συμμετοχή σας και η παρουσία σας είναι κάτι παραπάνω από σημαντική για το Resistance Festival. Και πολιτικά, γιατί στηρίζετε ένα φεστιβάλ της αντίστασης, αλλά και οικονομικά γιατί έτσι θα μπορέσει να υπάρξει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Άρα, προμηθευτείτε από τώρα το εισιτήριό σας.


Οι πολιτικές εκδηλώσεις


Όπως κάθε χρόνο το Resistance Festival διοργανώνει εκδηλώσεις γύρω από τα μεγάλα πολιτικά θέματα, εγχώρια και διεθνή, που απασχολούν τους προοδευτικούς ανθρώπους στη χώρα μας – και όχι μόνο. Βέβαια, δεν θα λείψουν και οι συζητήσεις για διάφορες άλλες θεματολογίες αλλά και τα πολλά και διαφορετικά πολιτιστικά γεγονότα.

Την Παρασκευή, 24/6, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη εναρκτήρια εκδήλωση του φεστιβάλ με τίτλο: Ελεύθεροι λαοί σε ελεύθερες χώρες. Θα καταπιαστεί με τις μεγάλες πολιτικές και γεωστρατηγικές αλλαγές που συμβαίνουν παγκοσμίως, την επίθεση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στους λαούς και στα προοδευτικά κινήματα στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στη Λατινική Αμερική και την απάντηση που πρέπει να δοθεί από μεριάς των δυνάμεων της χειραφέτησης. Κεντρικές ομιλήτριες θα είναι η Λεϊλά Χάλεντ, ζωντανός θρύλος της παλαιστινιακής αντίστασης, και Φιγκέν Γιουκσένταγ, συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), του κόμματος που συσπειρώνει το Κουρδικό Κίνημα και το μεγαλύτερο μέρος της τουρκικής Αριστεράς. Την εκδήλωση θα ανοίξει η πανεπιστημιακός και ακτιβίστρια από το Πουέρτο Ρίκο, Ντέμπορα Σαντάνα.

Το Σάββατο, 25/6, η κεντρική εκδήλωση θα καταπιαστεί με τα κινήματα που συγκλονίζουν τη Γαλλία τους τελευταίους μήνες και τα 5 χρόνια από τα κινήματα των πλατειών στην Ελλάδα, στη Νότια Ευρώπη, την Αίγυπτο και τη Βόρεια Αφρική. Την ίδια μέρα θα υπάρξει βιβλιοπαρουσίαση του γελοιογραφικό άλμπουμ Όχι άλλο σώσιμο του Γιάννη Αντωνόπουλου, με παρουσία του ίδιου αλλά και άλλων γνωστών σκιτσογράφων.

Την Κυριακή 26/6, η κεντρική εκδήλωση θα είναι επικεντρωμένη στη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα χρόνο μετά, μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς μεταλλάχτηκε το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι εντελώς αντίθετο από αυτό που υποτίθεται ότι ήταν.

Επίσης, θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από τη Γαλλία, τη Νορβηγία, τη Χώρα των Βάσκων, την Καταλονία, το Πακιστάν, την Αργεντινή, τη Βολιβία, την Τουρκία, την Παλαιστίνη κ.ά.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις

Πέρα από το πλούσιο μουσικό πρόγραμμα που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει στο Resistance Festival 2016 υπάρχουν αλλά και προγραμματίζονται μια σειρά από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Έκθεση mail-art με θέμα Οδύσσεια 2016, εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσου, παιδότοπος με ιδιαίτερο πρόγραμμα κ.ά. Περισσότερα στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ και στο επόμενο φύλλο του Δρόμου.

Παρασκευή 24/6: Η Λεϊλά Χάλεντ στην εναρκτήρια εκδήλωση του φεστιβάλ

Η οργανωτική επιτροπή του Resistance Festival 2016 έχει τη χαρά και τη μεγάλη τιμή να ανακοινώσει ότι φέτος θα είναι μαζί μας η Λεϊλά Χάλεντ, η γυναίκα-σύμβολο του πεισματικού, εδώ και δεκαετίες ασίγαστου αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και δικαιοσύνη. Ποια καταλληλότερη από τη Λεϊλά για να είναι μία από τις κεντρικές ομιλήτριες στην έναρξη της φετινής διοργάνωσης, το σύνθημα της οποίας είναι Ελεύθεροι Λαοί σε Ελεύθερες Χώρες; Η Λεϊλά Χάλεντ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και, με την ευκαιρία, θα κυκλοφορήσει και το αυτοβιογραφικό βιβλίο που είχε γράψει παλιότερα, με σύγχρονο δικό της πρόλογο.

Πρόσφατα η Λεϊλά πραγματοποίησε περιοδεία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο της οποίας επισκέφθηκε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε πείσμα του κατοχικού κράτους του Ισραήλ, που προσπαθεί πάντα να αποτρέψει τα ταξίδια της στην Ευρώπη.

Μια ζωή αφιερωμένη στην Παλαιστίνη

Η Λεϊλά Χάλεντ, σε ηλικία 4 ετών βίωσε τη Νάκμπα, την παλαιστινιακή καταστροφή του 1948, και μαζί με την οικογένειά της πήρε το δρόμο της προσφυγιάς. Σε ηλικία 14 ετών οργανώθηκε στο Εθνικό Αραβικό Κίνημα. Έγινε διεθνώς γνωστή το 1969 όταν κατέλαβε αεροσκάφος της TWA και ανάγκασε τον πιλότο να προσγειωθεί στη Δαμασκό. Εκεί απελευθέρωσε όλους τους επιβάτες και ανατίναξε το αεροσκάφος, κάνοντας γνωστό το μέχρι τότε γενικά αγνοημένο δράμα του Παλαιστινιακού λαού.

Συμμετείχε ξανά σε αεροπειρατεία το 1970, σε αεροσκάφος της ισραηλινής Εl Αl. Το σχέδιο απέτυχε και ο Νικαραγουανός σύντροφός της, Πάτρι Αργκέγιο, έπεσε μπροστά της νεκρός.

Η ίδια χτυπήθηκε και, όταν ξύπνησε, βρισκόταν ήδη σε βρετανική φυλακή. Κρατήθηκε στη Βρετανία 28 ημέρες, κερδίζοντας τη φιλία ακόμη και των δεσμοφυλάκων της, ώσπου ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός -προκαλώντας το μένος του Ισραήλ- την απελευθέρωσε.

Προσπάθησε να συνεχίσει τις σπουδές της στη Μόσχα, αλλά τις διέκοψε όταν το PFLP κάλεσε όλους τους φοιτητές να γυρίσουν πίσω για να υπερασπιστούν τα παλαιστινιακά στρατόπεδα προσφύγων στον Λίβανο. Γέννησε το πρώτο της παιδί στη Δαμασκό, όπου κατέφυγε μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Σήμερα ζει με την οικογένειά της στην Ιορδανία. Είναι μέλος της ηγεσίας του PFLP και εκλεγμένη στην Παλαιστινιακή Βουλή.

«Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον ενάντια στους καταπιεστές»

Δήλωση της Φιγκέν Γιουκσένταγ, βουλευτίνας και συμπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και του Αλπ Άλτινορς, αντιπροέδρου του HDP, για το Resistance Festival 2016

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα αποκαλύπτεται με αμέτρητους τρόπους και ευκαιρίες σε κάθε περιοχή του κόσμου. Είναι οι αντεργατικοί νόμοι στη Γαλλία, οι δολοφονίες μαύρων πολιτών από αστυνομικούς στις ΗΠΑ, η αιχμαλωσία λαών και εθνών στη Νότια Ευρώπη με πρόσχημα το χρέος και η εκδίωξη ανθρώπων από το ISIS στη Συρία. Στην Τουρκία αυτή η βαρβαρότητα παίρνει τη μορφή του φασιστικού κορπορατίστικου κράτους.

Με το δυνάμωμα του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), που έβαλε τέλος στην κυριαρχία του AKP στις περυσινές εκλογές, ο φασίστας Ερντογάν ξεκίνησε πόλεμο ενάντια στις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις:

Αγνοεί τις νόμιμες εκλογές, τρομοκρατεί εκατομμύρια, συλλαμβάνει χιλιάδες μέλη του HDP, κατακρεουργεί πάνω από 600 κούρδους πολίτες, βομβαρδίζει και κατεδαφίζει κουρδικές πόλεις με σκοπό να εγκαθιδρύσει τη δικτατορία του – πάντα υπό την επίκληση της «αναγκαιότητας του προεδρικού συστήματος».

Την ίδια στιγμή, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές μετατρέπουν τους εργάτες σε φτηνή εργατική δύναμη και η πατριαρχική καταπίεση εντείνεται, συνοδευόμενη από σάλτσα ισλαμικής ρητορικής. Όσο μακριά και αν θέλουν να πάνε, δεν μπορούν να μας νικήσουν. Εμείς, οι καταπιεσμένοι, που μαχόμαστε για ελεύθερους λαούς σε ελεύθερες χώρες σε όλο τον κόσμο, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον για να δυναμώσουμε τους αγώνες μας ενάντια στις φασιστικές δικτατορίες, το νεοφιλελευθερισμό, την οικονομική ολιγαρχία και την αποικιοκρατία.

Αυτά είναι τα τελευταία οχυρά των καταπιεστών. Και έτσι, είθε να γίνει το Resistance Festival η συνάντηση όπου θα μάθει ο ένας από τον άλλον τι ακόμα μπορούμε να κάνουμε εναντίον τους!

Ιnfo

Ρεθύμνου 11 και Ιουλιανού, 1ος όροφος, Πεδίον του Άρεως

Τηλέφωνο: 210-3845870

email: resistancefestival@gmail.com

Ιστοσελίδα: www.resistancefestival.gr

facebook: ResistanceFestivalAthens

twitter: @ResistanceFest

instagram: resistance.fest

#ResistanceFest2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου