Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

ΑΝΘΡΑΚΕΣ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Παναγιώτα Μπλέτα


Νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016.

Και γινόμαστε μάρτυρες τους πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Μερίδα των Ενόπλων Δυνάμεων κατέλαβε το κρατικό κανάλι, σίγασε το σήμα σε όλα τα ιδιωτικά κανάλια και ανακοίνωσε ότι ο στρατός κατέλαβε την εξουσία.

Το μήνυμα ήταν ότι ο στρατός ανέλαβε την εξουσία της χώρας, «για να διατηρηθεί η δημοκρατική τάξη και να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η Τουρκία. Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε όλη την επικράτεια, έκλεισαν τα αεροδρόμια της χώρας ενώ μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Και ενώ στους δρόμους παρέλαυναν τα τανκς, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, μέσω μιας εφαρμογής i-phone, καλούσε τον λαό να βγει στους δρόμους και βγήκαν.

Μέχρι τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου, που Ο Ερντογάν επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη, με το αεροπλάνο που άλλαξε αρκετούς προορισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να ανακοινώσει την ήττα των πραξικοπηματιών και την «νίκη της δημοκρατίας».

Σαφώς ενισχυμένος και περισσότερο εδραιωμένος από ποτέ, πέτυχε αυτό που αγωνίζονται άλλοι χρόνια να πετύχουν με καμπάνιες πολιτικής διαφήμισης.

Σε ένα ρευστό πολιτικό περιβάλλον που υπήρχε τον τελευταίο καιρό στην Τουρκία, με την εξουσία του να αμφισβητείται και με σοβαρό ενδεχόμενο να ανατραπεί το καθεστώς με δημοκρατικό τρόπο, με τις σχέσεις του κλονισμένες στο εξωτερικό, ο Ερντογάν με μια απλή στρατηγίστικη κίνηση, άφησε την δυσμένεια να εκδηλωθεί κατά τρόπο που αντιβαίνει τυπικά τη Δημοκρατία, να εκτονωθεί το αντίπαλο δέος, απλά και μόνο για να τη καταπνίξει με τις «δυνάμεις της δημοκρατίας» και να βγει πιο κερδισμένος από ποτέ.

Με ένα σχεδόν αναίμακτο λοιπόν πραξικόπημα, με το αντίπαλο στρατόπεδο κατά κράτος ηττημένο, επιτυγχάνει αυτά που καμιά πολιτική εκστρατεία δεν θα μπορούσε να του προσφέρει, την απόλυτη κυριαρχία του.

Μια μεταμοντέρνα εκδοχή πραξικοπήματος που στηρίζεται στην ηθική αυτουργία του δεχόμενου το πραξικόπημα, μας αποκαλύπτει δυστυχώς, ότι σήμερα ούτε τα πραξικοπήματα δεν μπορούν να είναι αυθεντικά.

Και εδώ έρχεται να αποκαλυφθεί μια παραλλαγή της προβοκάτσιας, που συνίσταται στην ανοχή της πρόκλησης του εχθρού σε μικρή κλίμακα, μόνο και μόνο για καταπνιγούν ολοκληρωτικά οι αντιδράσεις και ο εξουσιαστής να πάρει για λίγο το ρόλο του ηττημένου και κατά συνέπεια της συμπάθειας του κοινού, για να ξαναβγεί κατόπιν ακόμη πιο ισχυρός λύκος, καθώς θα έχει επιβάλλει την εξουσία μέσα από τη «δημοκρατία».

Μια ακόμη στρατηγίστικη πολιτική είναι και αυτή του προστάτη που έρχεται από το εξωτερικό, όχι σαν κατακτητής που θέλει να επιβάλλει την προστασία του, αλλά σαν ο από μηχανής σωτήρας των εθνών. Αυτός είναι και στις περισσότερες περιπτώσεις ο συνσχεδιαστής του «εγκλήματος».

Και δηλώνει ο Τούσκ εκ μέρους της Ευρωπαικής Ένωσης, την αμέριστη υποστήριξη του στην κυβέρνηση της Τουρκίας.

Και κάνει δηλώσεις ο Κέρι εκ μέρους των ΗΠΑ, για ειρήνη, σταθερότητα και πολιτική συνέχεια στην Τουρκία.

Είναι πολλοί οι προστάτες, δυστυχώς, που λυμαίνονται συνολικά αυτή την περιοχή που συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα…

Το σύστημα μετά από το θανατηφόρο χτύπημα που του κατάφερε το BREXIT, ψυχορραγεί. Και αυτό γιατί το χτύπημα ήταν εκ των έσω. Θα πρέπει λοιπόν να λάβει τα μέτρα του και να επαναφέρει την κυριαρχία του ανά τον κόσμο, επιδεικνύοντας την δύναμη του να προκαλεί, μέσω της μειλίχιας ανοχής, τρομοκρατικά χτυπήματα, εμφύλιους, γεωπολιτικές αλλαγές.

Να πρωταγωνιστεί πίσω από κάθε καταστροφή ακόμη και «φυσική». Να προκαλεί το δέος, για να επιβάλλει στον κόσμο χωρίς μακροχρόνιους πολέμους πια, παρά μόνο με την δύναμη των Media, την κυριαρχία του.

Νομίζω όμως, ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται αυτά τα παιχνίδια, καθώς αναγκάστηκε να ξυπνήσει από την πείνα, την ανέχεια και την καταπίεση που βιώνει ή παρακολουθεί σε διπλανούς του πληθυσμούς.

Αυτό που δεν έχει αντιληφθεί το σύστημα είναι, ότι η πείνα διώκεται από τους πληθυσμούς που πρώτοι ενσωματώθηκαν στο σύστημα και τώρα θέλουν να βγουν από αυτό, διότι βλέπουν την απειλή να γενικεύεται. Τα όπλα έχουν σηκωθεί κύριοι, από τους μέσα…

Παναγιώτα Μπλέτα (f.b)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου