Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

«Άσχημη περίοδο διαλέξατε να διαφωνήσετε…» – Περιεχόμενα

 e-dromos


Αναδημοσίευση από το βιβλίο του Ρ. Ρινάλντι, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Α/συνεχεια

Κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Α/συνεχεια το βιβλίο του Ρούντι Ρινάλντι Άσχημη περίοδο διαλέξατε να διαφωνήσατε…

Ο τίτλος του βιβλίου είναι δανεισμένος από μια φράση του Αλ. Τσίπρας όταν, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον συγγραφέα, του αναφέρθηκε η συνολική πλέον διαφωνία με την πολιτική που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το βιβλίο αυτό δεν αποτελεί έναν γενικό απολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρεται κυρίως στα κομβικά ζητήματα κατά την περίοδο από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι σήμερα. Αποτελείται από άρθρα, ομιλίες και δηλώσεις που γίνονταν ενώ εξελίσσονταν τα γεγονότα.

Παραθέτουμε στη συνέχεια ορισμένα αποσπάσματα από τα συμπεράσματα του συγγραφέα όπως διατυπώνονται στην εισαγωγή του βιβλίου και τα περιεχόμενά του για να σχηματίσουν οι αναγνώστες μας μια ιδέα.

(…)
Η παρούσα έκδοση υπηρετεί την πεποίθηση του συγγραφέα ότι είναι αναγκαίος ο αυτοκριτικός αναστοχασμός, σε αντιδιαστολή με τις συνηθισμένες στην Αριστερά στάσεις να μην υπάρχει διόλου αυτοκριτική και έλεγχος. Η αυτοκριτική διαφέρει από το γενικόλογο «αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν», γιατί προϋποθέτει ανάλυση των όρων που οδήγησαν στο λάθος, συναίσθηση των επιπτώσεων που επέφερε, προσπάθεια να ξεπεραστεί με συγκεκριμένα μέτρα κι όχι απλώς να προχωρήσει κανείς όπως πριν στα επόμενα «επεισόδια». Αν και έχει έναν προσωπικό τόνο το υλικό που συγκεντρώθηκε, εν τούτοις δεν αποτελεί απλώς μια προσωπική καταγραφή. Οι απόψεις και οι επιλογές του συγγραφέα σχετίζονται με την προσπάθεια μιας συλλογικότητας (της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας – ΚΟΕ) να συμβάλει στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και μέσω αυτού να προαγάγει την υπόθεση της μετάβασης σε μια άλλη Ελλάδα.

(…)
Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει και ήττα αυταπατών και απλουστευτικών σχημάτων που υπήρχαν πριν από αυτήν. Η αποτίμηση της πορείας αυτής είναι ένα ακόμα ανοικτό ζήτημα και το χώνεμα της πείρας θα βγάλει στην επιφάνεια πιο καθαρά πολλές διαστάσεις που δεν έχουν διαφανεί ακόμα. Η κατάθεση που γίνεται στην παρούσα συλλογή αποτελεί ένα χρέος απολογιστικής και αυτοκριτικής τοποθέτησης απέναντι στον ελληνικό λαό και ελπίζω να βοηθήσει όποιον θελήσει να μελετήσει την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελεί, από αυτή την άποψη, και «πρόσκληση» σε μια στάση που καλό θα ήταν να ακολουθήσουν κι άλλοι που γνωρίζουν αρκετά. Ειδικά όσοι συμμετείχαν σε κέντρα αποφάσεων της πρώτης φάσης διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως το Υπουργικό και Κυβερνητικό Συμβούλιο.

(…)
Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ από ελπίδα μεταλλάχθηκε και έγινε βασικός συντελεστής της εφαρμογής των μνημονίων και των σχεδίων βυθίσματος της χώρας και διάλυσης της κοινωνίας και του κινήματος. Πέρασε, συνολικά, στο αντίπαλο στρατόπεδο, δημιουργώντας, έτσι, πολύ δυσκολότερους όρους για μια πορεία διεξόδου της χώρας σε όλα τα επίπεδα: πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό. Η ενασχόληση με το τι έγινε και πώς έγινε, έχει σημασία μόνο αν πασχίζουμε συγχρόνως να βγάλουμε ουσιαστικά συμπεράσματα που να φωτίζουν αυτά που μέλλονται να γίνουν, αυτά που όταν γίνουν ανοίγουν δρόμους σε μια διέξοδο. Άρα η προσπάθεια πρέπει να μετατοπιστεί από τα του παρελθόντος στα επί της προοπτικής, στις ανάγκες που έχει μια προοπτική διεξόδου και σωτηρίας του λαού και της χώρας.

Προκύπτουν ορισμένα κρίσιμα συμπεράσματα. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία μεγάλη αλλαγή ή στροφή σε προοδευτική κατεύθυνση χωρίς τη σημαντική και ενεργό παρουσία του λαϊκού παράγοντα, με πολλαπλές μορφές κινήματος και συμμετοχής σε όλα τα πεδία. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύθηκε την ώθηση που του έδωσε ο λαϊκός παράγοντας μετά τους αγώνες της περιόδου 2010-2012 και μόνο έτσι κατόρθωσε να γίνει πρωταγωνιστική δύναμη στην πολιτική σκηνή. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, συνειδητά και σχεδιασμένα, προσπάθησε να ποδηγετήσει τον ριζοσπαστισμό που είχε αναδειχθεί, βάζοντάς τον  σε ανώδυνο κοινοβουλευτικό πλαίσιο. Έτσι, η περίοδος 2012-2014 χαρακτηρίστηκε από τη μεθοδική προσπάθεια λείανσης αιχμών και εγκατάλειψης ριζοσπαστικών στόχων. Ήταν η ώρα της «υπευθυνοποίησης», της «σύνεσης», της προετοιμασίας για τη διακυβέρνηση. Η κεντροαριστερή διαχείριση και ο εγκλωβισμός της όποιας δυναμικής στις ράγες της, ήταν ο στόχος αλλά και το διαβατήριο για να περάσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όλες τις «εξετάσεις». Η κεντροαριστερή διαχείριση αποδεικνύεται πιο πρόσφορη για τη μνημονιακή εμβάθυνση και την προώθηση των συμφερόντων των πλέον δυναμικών στοχεύσεων της ευρωκρατίας, του ΔΝΤ, των ΗΠΑ. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν και περνούν οι πλέον εκτρωματικοί νόμοι και συμβάσεις που μετατρέπουν τη χώρα σε αποικία για 99 χρόνια, αλλά και «κυματοθραύστη», δηλαδή σε ειδική ζώνη προστασίας της Ευρώπης από τα προσφυγικά κύματα. Η συντελεσθείσα μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κεντροαριστερό στήριγμα του καθεστώτος αποικίας-γκέτο, γίνεται στο όνομα της Αριστεράς. Το γεγονός αυτό κηλιδώνει την Αριστερά σε απίστευτο βαθμό, τέτοιον που ακόμα δεν έχει συνειδητοποιηθεί.

(…)
Τέλος, η αδιαφορία του ΣΥΡΙΖΑ για τον γεωπολιτικό παράγοντα, η υποτίμηση της σχέσης που έχει το εθνικό με το κοινωνικό/ταξικό στοιχείο σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η «αφέλεια» ότι θα ήταν δυνατός ένας σχετικά εύκολος συμβιβασμός με την ευρωκρατία, η πολιτική εξευμενισμού του τούρκικου επεκτατισμού, δημιουργούν εύλογα πολλές απορίες. Η δικαιολογία του Αλέξη Τσίπρα ότι «είχαμε αυταπάτες» δεν πείθει.

(…)
Αναζητείται μια μεγάλη στροφή στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική ζωή του τόπου. Το νήμα για την πραγματοποίησή της πρέπει να αναζητηθεί στον ριζοσπαστισμό και στην αντιστασιακή δυναμική που υπάρχουν διάχυτα στην ελληνική κοινωνία. Παρ’ όλες τις υποστροφές που έχουν υποστεί, έχουν δώσει το «παρών» με ποικίλους τρόπους ακόμα και το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτικά γι’ αυτό γεγονότα ήταν το «όχι» στο δημοψήφισμα, η αποχή από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, καθώς και η απλοχεριά που έδειξε ο λαός απέναντι στο προσφυγικό κύμα. Με πολλούς τρόπους ξεπροβάλλουν μια σειρά ερωτήματα, όπως: Μπορούσε να ήταν διαφορετική η πορεία; Υπό ποιες προϋποθέσεις και όρους; Παίχτηκε κάτι σημαντικό ή όλα ήταν σημαδεμένα εξαρχής; Κατά πόσο ο καθένας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και των διλημμάτων που τέθηκαν; Και το σπουδαιότερο, σήμερα τι κυρίως λείπει, τι κυρίως χρειαζόμαστε; Με αυτήν την έννοια και στην προσπάθεια να απαντηθούν τα ερωτήματα τα οποία θέτει η καθολική κρίση που διαβρώνει την υπόσταση της χώρας, ο αγώνας συνεχίζεται!

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος, του Ανδρέα Καρίτζη

Εισαγωγή

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Από τον «προωθητικό συμβιβασμό» στη συνθηκολόγηση

1. Προετοιμάζοντας τη συνθηκολόγηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου
Για το πρόγραμμα που έχουμε ανάγκη
 (τοποθέτηση)
Non Paper – Σημείωμα για την επόμενη μέρα του σχηματισμού κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα
Μεταπολίτευση του λαού ή συστημική παλινόρθωση; (ομιλία σε εκδήλωση)

2. «Θρίαμβος» και Τραγωδία

Από τις εκλογές του Ιανουαρίου στον θερμό Ιούλιο του 2015
Πολιτικός αγώνας απάντηση στους ευρω(τρομο)κράτες (άρθρο)
Δεν υπάρχει 70% «υγιές» και 30% «τοξικό» Μνημόνιο
 (άρθρο)
Σκέψεις με αφορμή την εκλογή του Πρ. Παυλόπουλου
 (άρθρο)
«Τα μνημονιακά δεσμά δεν χαλαρώνουν» (δημόσια δήλωση)
«Θα μας βάλουν τέσσερις μήνες στο γύψο και μετά σε τρίτο Μνημόνιο» (ραδιοφωνική συνέντευξη)
Να ειπωθεί όλη η αλήθεια στον λαό!
 (άρθρο)
Επιμονή στο «καλό σενάριο» (άρθρο)
Η κεντροαριστερή φόρμουλα και η σωτηρία της χώρας (άρθρο)
«Πολιτική δεν είναι η τέχνη του εφικτού» (τοποθέτηση στην Κ.Ε.)
Η Ελλάδα μπορεί αλλιώς! (άρθρο)
Η χώρα χρειάζεται ένα νέο πολιτικό σχέδιο διεξόδου (άρθρο)

3. Η στιγμή της ρήξης

Από το δημοψήφισμα μέχρι την πλήρη υποταγή
«Το τίμημα θα είναι βαρύ»
 (τοποθέτηση στην κοινή συνεδρίαση βουλευτών και γραμματείας)
Σε σημείο καμπής
 (δημόσια δήλωση)
Οι πολλαπλές χρεοκοπίες και η χρεοκοπία της χώρας (άρθρο)
«Ιδεολογική, πολιτική, στρατηγική χρεοκοπία»
 (δημόσια δήλωση)
«Αυτό δεν είναι δουλειά της Αριστεράς» (τοποθέτηση στην Κ.Ε.)

ΠΑΡΕΚΒΑΣΗ

Η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στους 6 μήνες της «πρώτη φορά Αριστεράς»
«Δεν στηρίζω αυτή την πολιτική» (τοποθέτηση στη γραμματεία)
«Τέλος εποχής» (τοποθέτηση στη γραμματεία)

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και ο νέος κύκλος που ανοίγει

Από το καλοκαίρι της συνθηκολόγησης στην «ομαλότητα»
H μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ
 (άρθρο)
Ρευστοποίηση και αποπροσανατολισμός
 (άρθρο)
Η Κεντροαριστερά και το διαρκές πραξικόπημα του Αλ. Τσίπρα (άρθρο)
Δεύτερη φορά… τόσο άνοστα και πραγματιστικά (άρθρο)

Γενική αποτίμηση
ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγοντας και ματαιώνοντας δρόμους
 (άρθρο στο περιοδικό La Migrana της Βολιβίας)
Η Αριστερά ως πρόβλημα: Σύμφωνο συμβίωσης με το σύστημα (άρθρο)
Ναι, ήμασταν εκεί…
 (άρθρο)
Η ματαίωση μιας ελπίδας (άρθρο στο περιοδικό Τετράδια)

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Παράρτημα 1
Γιατί δεν ψηφίζουμε την απόφαση της Κ.Ε.
 (δημόσια δήλωση)
Γιατί παραιτούμαστε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (δημόσια δήλωση)

Παράρτημα 2
«Λείπει η σοβαρή στάση» (τοποθέτηση στην Κ.Ε.)
«Αρμενίζουμε λάθος…» (τοποθέτηση στην Κ.Ε.)

Παράρτημα 3
Σχετικά με το κόμμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως μορφή – κόμμα (άρθρο)
Περί πολιτικής και ηθικής ξανά και ξανά… (άρθρο)

Τα άρθρα, όπου δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό, έχουν δημοσιευτεί στον Δρόμο της Αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου