Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

Kατακόρυφη αύξηση κατασχέσεων λογαριασμών και ακινήτων

Κοινωνία
 

Κατακόρυφη αύξηση των κατασχέσεων τραπεζικών υπολοίπων και ακινήτων από την εφορία, που οδηγούνται σε πλειστηριασμό, καταγράφουν τα στοιχεία της Διεύθυνσης Είσπραξης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η περίπτωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στα οποία, σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε στη δέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταβληθεί η μισθοδοσία, αλλά ούτε και οι δαπάνες προμηθειών της επιχείρησης για την ολοκλήρωση των παραγγελιών που εκτελεί, όπως για παράδειγμα δυο πυραυλάκατων για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μήνα με τον μήνα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αυξάνονται και εντείνονται. Πιο συγκεκριμένα:

  • στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου η ΓΓΔΕ προχώρησε στην κατάσχεση του υπολοίπου στους λογαριασμούς περίπου  430.000 οφειλετών. Ο αριθμός αυτός σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένος κατά περίπου 30%, Με βάση αυτά τα δεδομένο προκύπτει κάθε μήνα γίνονται περισσότερες από 100.000 κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων
  • τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016 η εφορία προχώρησε στην έκδοση 8.706 προγραμμάτων πλειστηριασμού, υπεγράφησαν άλλες 9.810 παραγγελίες κατάσχεσης, γράφτηκε υποθήκη σε 1.701 ακίνητα και ασκήθηκαν 2.339 ποινικές διώξεις σε βάρος οφειλετών

Οι κατασχέσεις, τα άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, αλλά και οι ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης οδήγησαν το πρώτο τετράμηνο του έτους στην είσπραξης 1,6 δισ. ευρώ από καθυστερούμενες οφειλές των ιδιωτών προς το  δημόσιο.

Κατασχέσεις για οφειλές άνω των 500 ευρώ


Το δημόσιο μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση ακινήτων εφόσον η οφειλή είναι μεγαλύτερη από 500 ευρώ, ενώ μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μπορούν να ενεργοποιηθούν για οφειλή από το πρώτο ευρώ.

Δεν μπορεί να επιβληθεί κατάσχεση σε τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος έχει υπόλοιπο χαμηλότερο των 50 ευρώ.

Προστασία ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης


Για την προστασία του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης των φορολογούμενων έχουν προβλεφθεί συγκεκριμένα ακατάσχετα όρια εισοδήματος.

Πιο συγκεκριμένα η εφορία δεν μπορεί να κατασχέσει τμήμα μισθού ή σύνταξης έως 1.000 ευρώ. Για το τμήμα από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχέσει το 50%, ενώ για το τμήμα μισθού ή σύνταξης πάνω από 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχέσει το 100%.

Ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να δηλώσει μέσω taxisnet έναν ακατάσχετο λογαριασμό για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ.

ΤΡΡ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...