Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Ερντογάν: Μ' ένα χτύπημα στη Συρία, τέσσερις στόχοι

Artinews.gr


Ο Recep Tayyip Erdogan μ’ ένα μεγάλο στρατιωτικό και διπλωματικό χτύπημα την Τετάρτη 24 Αυγούστου στη Συρία και έχοντας τη στήριξη της διεθνούς συμμαχίας, επέτρεψε στους σύριους αντάρτες, που αντιμάχονται τον Άσαντ, να ανακαταλάβουν μέσα σε 24 ώρες την πόλη Τζαραμπλούς, την οποία κατείχαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Έτσι, ο Ερντογάν μ’ ένα σμπάρο πέτυχε τέσσαρα τρυγόνια:

1. Να χτυπήσει τους Κούρδους

Η Τουρκία αφαίρεσε το έδαφος κάτω από τα πόδια των Κούρδων του Ενωμένου Δημοκρατικού Κόμματος (PYD) –που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα. Οι Κούρδοι είχαν επίσης αναγγείλει μία επίθεση εναντίον της Τζαραμπλούς. Οι τελευταίοι, παρόντες στην ανατολή, στην περιοχή Afrin, στη δύση, στην περιοχή Κομπάνι, στο νότο, είχαν καταλάβει την πόλη Manbij που ήταν στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, και ήθελαν να καταλάβουν και την Τζαραμπλούς, προκειμένου να ελέγξουν τη συνοριακή τουρκο-συριακή ζώνη, δημιουργώντας μία εδαφική ενότητα, τη Rojava. Αυτός ο στόχος δεν έγινε κατορθωτός μετά την παρουσία των σύρων ανταρτών στην Τζαραμπλούς με τη βοήθεια των Τούρκων.

Εξάλλου, ο βασικός σύμμαχος των Κούρδων, οι ΗΠΑ, φαίνεται ότι ευθυγραμμίστηκαν με τη θέση της Άγκυρας στη συγκεκριμένη περίπτωση. «Έχουμε δηλώσει με μεγάλη σαφήνεια, ότι οι Δημοκρατικές Συριακές Δυνάμεις– μία συμμαχία αποτελούμενη κατά πλειοψηφία από Κούρδους αγωνιστές του PYD και μία μειοψηφία από άραβες– πρέπει να διαβούν πέρα από τον ποταμό (Εφράτη) και δεν θα έχουν σε καμία περίπτωση την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν δεν σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε την Τετάρτη ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Χωρίς να αναθεωρήσει τη συμμαχία της με τους Κούρδους στη σύγκρουση με το Ισλαμικό Κράτος, η Ουάσινγκτον συμφώνησε με την «κόκκινη γραμμή» της Τουρκίας (δηλαδή το πέρασμα του Ευφράτη).

2. Υπό κατηγορία για μεγάλο χρονικό διάστημα για την αμφίσιμη πολιτική της απέναντι στους τζιχαντιστές, η Τουρκία αποδεικνύει, με αυτή την επιχείρηση, την πρόθεσή της να συγκρουστεί με το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό θα συντελέσει στη βελτίωση των σχέσεών της με τους παραδοσιακούς συμμάχους της, που ασκούσαν σκληρή κριτική για τα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι θα υποστηρίξουν αυτή την επιχείρηση, και το γεγονός ότι αυτή ξεκίνησε την ημέρα της επίσκεψης Μπάιντεν –πρώτη επίσκεψη δυτικού ηγέτη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα – δεν είναι προφανώς τυχαίο.

Με την επιχείρηση αυτή εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, η Τουρκία θέτει τέλος στη σχετική απομόνωσή της στην υπόθεση της Συρίας, ασφαλίζοντας τα σύνορά της. Αν η Ρωσία δήλωσε «βαθιά ανήσυχη» για την επιχείρηση, αυτή δεν μπορεί να ασκήσει ανοιχτά κριτική, αφού αυτή έχει στόχο το χτύπημα της τρομοκρατίας, στόχο που επικαλείται και η Μόσχα προκειμένου να νομιμοποιήσει τη δική της επέμβαση στη Συρία.

3. Ενδυνάμωση των σύρων ανταρτών

Η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση χωρίς να θέση σε αμφισβήτηση τη θέση της απέναντι στον Bachar El-Assad. Η Άγκυρα είχε δηλώσει πριν λίγες μέρες ότι ήταν δυνατό να συνομιλήσει με τον Assad για να του θέσει το ζήτημα της μετάβασης, ενώ η επίθεση στην Τζαραμπλούς δεν ήταν μέσα στα σχέδια του σύρου προέδρου. (Η επιχείρηση) Όχι μόνο ανέδειξε την αδυναμία του να αντιδράσει στην βία που ασκείται στο έδαφός του και, επιπλεόν, ευνοεί την άνοδο των βασικών του αντιπάλων: των σύρων ανταρτών.
Οι τελευταίοι θεωρούνταν μέχρι τώρα ως ελάχιστα αποτελεσματικοί στην αντιπαράθεση με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ σήμερα, χάρη στην Τουρκία, καταγράφουν μία σπουδαία και υψηλού κύρους νίκη. Η Άγκυρα θα κάνει τα πάντα ώστε οι Αμερικανοί να συνεργαστούν πιο στενά με τους αντάρτες και για να περιθωριοποιήσουν τους Κούρδους του PYD. Εάν οι σύροι αντάρτες καταστούν σύμμαχοι-κλειδιά στην αντιπαράθεση με το Ισλαμικό Κράτος, τότε η εικόνα τους θα μπορούσε να βελτιωθεί… (σ.σ. τόσο για τη Δαμασκό όσο και για πολλούς στη Συρία οι αντάρτες δεν διαφοροποιούνται από τους τζιχαντιστές).

4. Σταθεροποίηση της εξουσίας του Ερντογάν

Η επιχείρηση θα επιτρέψει την ενδυνάμωση ακόμα περισσότερο της εξουσίας του Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας. Κι αυτό επειδή επιτίθεται ευθέως στο Ισλαμικό Κράτος και αυτό θα καθησυχάσει τον πληθυσμό, αμβλύνοντας την εναντίον της κριτική για την πολιτική της στη Συρία, καθώς η Τουρκία ήταν ο στόχος πολυάριθμων επιθέσεων, ένα χρόνο τώρα, από τους τζιχαντιστές. Επίσης, επειδή καταδεικνύει την ενότητα και την αποτελεσματικότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και μετά το κύμα των συλλήψεων... Ο Ερντογάν γίνεται πολέμαρχος και η εξουσία ενισχύεται περισσότερο από ποτέ…

Η Τουρκία κατέδειξε χθες ότι αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα-κλειδί στο μεγάλο παιγνίδι που παίζεται στη Συρία, πραγματοποιώντας την πιο επιτυχή επιχείρηση από την αρχή της σύγκρουσης. Πρέπει όμως να παραμείνουμε σώφρονες σε ό,τι αφορά τις δυνατές συνέπειες αυτής της επιχείρησης. Η κατάσταση είναι τόσο ρευστή που οι συμμαχίες, εύθραυστες και ενίοτε αλληλοσυγκρουόμενες, γίνονται και ξεγίνονται… Ένας μόνο χρυσός κανόνας υπάρχει στη Συρία: Οι εχθροί των εχθρών μου είναι πάντοτε… εχθροί μου.

Άρθρο του Anthony Samrani στην L’Orient-Le Jour(25 Αυγούστου 2016)

Πηγή: Artinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου