Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Για να μην φτάσουμε να πούμε «τίποτα δεν χαρήκαμε»

Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου


«Αυτοί που αρπάνε το φαΐ από το τραπέζι κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα ζητάν θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν. Αυτοί που βρίσκονται ψηλά Θεωρούνε ταπεινό Να μιλάς για το φαΐ Ο λόγος; Έχουνε κι όλας φάει Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο λένε πως η τέχνη να κυβερνάς το λαό είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού.»

Με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από τον θάνατο του Γερμανού δραματουργού, ποιητή και διανοητή Μπέρτολντ Μπρεχτ που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, θυμήθηκα το παραπάνω ποίημα (Μπέρτολντ Μπρεχτ - "Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου" (Ποιήματα του Σβέντμπεργκ), που αν και είναι του 1939 είναι τραγικά διαχρονικό και επίκαιρο.


Λες και γράφτηκε για την Ελλάδα σήμερα, αλλά και όλους τους λαούς, που υποφέρουν από δυνάστες πολιτικούς και τους πίνουν το αίμα οι δανειστές και οι τοκογλύφοι, που δήθεν τους έδωσαν χείρα βοηθείας για να τους σώσουν; αλλά μάλλον να τους γκρεμίσουν στην άβυσσο σκοπεύουν.

Ο Μπρεχτ αρνείται τα πλούτη και τάσσεται με το λαό που υποφέρει και πεινάει. Γίνεται ταπεινός και νοιάζεται για τους καταφρονημένους που κάποτε πρέπει να υψωθούν. Ρίχνει βαριές ευθύνες σε όσους τους εκμεταλλεύονται και πλουτίζουν εις βάρος τους.

Κάθε στίχος του είναι γροθιά στο μαχαίρι. Εξοργίζει τους ισχυρούς, υπερασπίζεται τους αδύναμους και προσπαθεί να αφυπνίσει τους αφελείς, τους ευκολόπιστους, τους σκλάβους μπας και κερδίσουν αυτό τον πόλεμο.

«Αν δεν νοιαστούν οι ταπεινοί Γι’ αυτό που είναι ταπεινό Ποτέ δεν θα υψωθούν» λέει ο Μπρεχτ.

Ας βγούμε λοιπόν από την αδράνεια, μόνον αυτό μας μένει για να μην φθάσουμε ποτέ να πούμε:

«Από κάτω τους οχετοί. Μέσα τους τίποτα, κι από πάνω καπνός. Ζήσαμε κει μέσα. Τίποτα δε χαρήκαμε. Φύγαμε κείθε γρήγορα. Κι αργά φεύγουν κι αυτές».

Όπως εύστοχα το καταγράφει ο μεγάλος δραματουργός στο ποίημά του «Οι πόλεις».



Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου