Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Η μεγάλη αρπαχτή των ΜΚΟ με το Προσφυγικό

Του Μιχάλη Σιάχου


Με πάνω από 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους στη χώρα μας, την οποία οι «εταίροι» επέλεξαν, σε συνδυασμό και αθροιστικά με την οικονομική υποδούλωση και αρπαγή, να μετατρέψουν σε αποθήκη απελπισμένων ανθρώπων, πληθαίνουν οι εντάσεις που αναδεικνύουν το εξαιρετικά εύφλεκτο υλικό που συσσωρεύεται.

Και αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι ότι πάνω στο Προσφυγικό ανθεί μια νέα εξαιρετικά κερδοφόρα μπίζνα μέσω δεκάδων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), οι οποίες δραστηριοποιούνται, με την Πολιτεία να απουσιάζει εντελώς και απλά να παρακολουθεί έναν χορό εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μόνο στους πρόσφυγες δεν καταλήγουν.

Τον χειμώνα οι νεκροί στις παγωμένες σκηνές της Μόριας, στη Μυτιλήνη, όπως και η φωτογραφία που δημοσίευσε πριν περίπου 20 μέρες το Vice, με μωρά και μανάδες κλεισμένα σε ένα μεταλλικό κλουβί στη ΒΙΑΛ, στη Χίο, δείχνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, για τους οποίους, τάχα, προορίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία, όμως, καταλήγουν στις τσέπες κάποιων επαγγελματιών του ανθρωπισμού και του εθελοντισμού!

Ο Guardian πριν λίγες μέρες δημοσίευσε έρευνα σύμφωνα με την οποία η διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης Refugees Deeply έχει υπολογίσει ότι από το 2015 έως σήμερα έχουν διοχετευτεί στην Ελλάδα 803 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης ο Guardian, επεσήμανε ότι ανώτερος αξιωματούχος στον τομέα της βοήθειας, υπολογίζει πως για κάθε 100 δολάρια που δαπανώνται για την Ελλάδα έως και 70 χάνονται κάπου στον… δρόμο.

Στις 23 Μαρτίου 2017, ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε., Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας στην Επιτροπή των Περιφερειών, στις Βρυξέλλες, για τα κονδύλια που διοχετεύονται μέσω ΜΚΟ, είπε ότι «έχουν διατεθεί μέχρι τώρα 200 εκατ. για τον προηγούμενο χρόνο, θα διατεθούν άλλα 200 εκατ. φέτος». Δηλαδή, μόνο για το 2016 και 2017 συνολικά 400 εκατ. ευρώ μέσω των ΜΚΟ!

Επίσης, όταν του τέθηκε το ζήτημα της απουσίας του κράτους και την ανάθεση αποκλειστικά σε ΜΚΟ της διαχείρισης των κονδυλίων ήταν σαφέστατος: «Τα χρήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας της Ε.Ε., λόγω του Πλαισίου Αρχών Ανθρωπιστικής Βοήθειας, δεν μπορούν να διατεθούν μέσω κρατικών καναλιών».

Στο αντίποδα της Μόρια ή της ΒΙΑΛ έρχονται τα νούμερα να αποδείξουν περίτρανα τη μεγάλη αρπαχτή των ΜΚΟ. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη Μυτιλήνη δραστηριοποιούνται 8 ΜΚΟ με 705 εργαζόμενους, ενώ με προχτεσινά στοιχεία φιλοξενούνται στο νησί 4.377 πρόσφυγες. Μια απλή διαίρεση δείχνει ότι για κάθε έναν εργαζόμενο σε ΜΚΟ αντιστοιχούν 6 Πρόσφυγες! Αντίστοιχα στη Χίο όπου δραστηριοποιούνται 7 ΜΚΟ με 194 εργαζόμενους και φιλοξενούνται 3.657 πρόσφυγες, η αναλογία είναι ένας εργαζόμενος σε ΜΚΟ ανά 19 πρόσφυγες!

Χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να αποδειχτεί πού πάνε τα λεφτά και γιατί κάποιοι κόπτονται να μη σταματήσει ποτέ αυτό το… γαϊτανάκι;

Πηγή: e-dromos.gr



Δρόμος της Αριστεράς: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου