Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Τζων Μέυναρντ Κέυνς

Παναγιώτα Μπλέτα


Τζων Μέυναρντ Κέυνς -πρώτος βαρώνος Κέυνς του Τίλτον- John Maynard Keynes, 5 Ιουνίου 1883 – 21 Απριλίου 1946. Ήταν Άγγλος οικονομολόγος, μαθηματικός, καθηγητής πανεπιστημίου, συγγραφέας και ανώτατος κρατικός υπάλληλος. Δημιούργησε, με τα έργα του και τους οπαδούς του, τη λεγόμενη Kεϋνσιανή σχολή στην οικονομική επιστήμη. Ο Κέυνς όπως αποδεικνύεται και στους σύγχρονους καιρούς ήταν ο πιο σημαντικός οικονομολόγος του 20ού αιώνα.

Από τον Κέυνς έχει πάρει το όνομά της η Κεϋνσιανή ρύθμιση, η αναδιανομή δηλαδή μέρους των κερδών του κεφαλαίου. Ρύθμιση που κάνει το κεφάλαιο χρήσιμο για τις κοινωνίες στις οποίες αναπτύσσεται και δη υγιές.

Ο Κέυνς πρότεινε την άνοδο των δημοσίων δαπανών σε περιόδους κρίσεων για να καλύψουν επιδόματα ανεργίας με στόχο την επανόρθωση της κοινωνικής ισορροπίας. Η αύξηση της φορολογίας σε περιόδους κρίσης είναι απαγορευτική για τον Κευνς, ο οποίος θεωρεί ότι τα ελλείμματα πρέπει να χρηματοδοτούνται από πλεονάσματα στις καλύτερες εποχές.

Οικονομικές αξίες που φαίνεται να έχει ξεχάσει το σημερινό πολιτικό σύστημα, καθώς είναι δεμένο στη θέση εξουσίας του μη υγιές κεφαλαίου.

«Καπιταλισμός είναι η εκπληκτική πεποίθηση ότι οι κακοηθέστεροι των ανθρώπων θα κάνουν τα πιο πονηρά πράγματα για το μέγιστο καλό του συνόλου των συνανθρώπων τους».



Παναγιώτα Μπλέτα: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου