Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Διαφήμιση (προπαγάνδα) με διασπάθιση Δημοσίου Χρήματος;

Γιώργος Μπούτρης


Το πρόσθετο κόστος να το πληρώσει η κυβέρνηση. ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ «ΑΓΟΡΕΣ» 01.08.2017

Μετά το «φιάσκο» της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση, παραθέτουμε μερικά εισαγωγικά στοιχεία για την έξοδο στις «αγορές».

  • Σε όλες τις τράπεζες της Ε.Ε. επιτρέπεται η μόχλευση των κεφαλαίων τους έως 10 φορές, ενώ η Deutche Bank μοχλεύει τα κεφάλαιά της πολλαπλάσιες των παραπάνω φορές (υπάρχει αναφορά για Χ 100 φορές). Αυτό σημαίνει διακριτική μεταχείριση εις βάρος των άλλων τραπεζών.
  • Στη Deutche Bank, μερίδιο 10% κατέχει ο όμιλος ΗΝΑ – Κίνας, 10% οι Καταριανοί και 6,1 η Black Rock, στην οποία ασφαλώς έχουν τοποθετήσει τα χρήματά τους ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Σταθάκης και άλλοι που ασκούν νεοφιλελεύθερη πολιτική, αλλά έχουν εξαπατήσει τους πολίτες στις εκλογές λέγοντας ότι είναι Αριστεροί. Με τα τελευταία €20δις που επένδυσαν οι Κινέζοι στην Deutche Bank έχουν φθάσει τις επενδύσεις τους στην Ευρώπη στα €50δις, δηλ. όσο το ετήσιο ΑΕΠ της Βουλγαρίας.

Δηλαδή, ακόμα και ένας λάτρης της Ε.Ε., δεν μπορεί να επικαλεστεί πως όλα αυτά τα κάνουμε για το καλό της Ε.Ε.

  • Το επιτόκιο της ΕΚΤ είναι: Αναχρηματοδότηση 0%, οριακής χρηματοδότησης: 0,25%. Αυτό το διαφοροποιημένο επιτόκιο, κάνει πολλούς να λέμε ότι δεν υπάρχει ένα ευρώ -όπως μας έταζαν- αλλά 18 ευρώ, όσα είναι και τα επιτόκια δανεισμού. Αυτό δε το επιτόκιο το έχουν τα βιομηχανικώς ανεπτυγμένα κράτη, καταβυθίζοντας τα υπόλοιπα κράτη αφού τα χρεώνουν με δυσθεώρητα επιτόκια.
  • Το Υπ. Οικ. ήθελε να δανειστεί (με ομόλογα) €5 δις, για 5 έτη, αλλά επειδή το επιτόκιο (απόδοση) ανέβαινε στο 5,5%, πήρε μόνο €3 δις, που ήταν στο 4,625% Αυτό το επιτόκιο είναι από τα υψηλότερα της αγοράς. Να σημειωθεί ότι η Γερμανία δανείζεται με -0,2%, η Ισπανία με 0,3% αλλά ακόμα και Πορτογαλία δανείζεται με 1,2%, δηλαδή με 3,5 μονάδες μικρότερο επιτόκιο. Αυτά τα έκανε η ελλ. κυβέρνηση, για να μπορεί να λέει πως το προηγούμενο αντίστοιχο καταστροφικό δάνειο €2,5δις για 5 έτη, που δανείστηκε ο Α. Σαμαράς, το είχε πάρει με μεγαλύτερο επιτόκιο (4,75%) 4,95%.
  • Από τα €3 δις, το €1,4δις προέρχεται από τις ελληνικές τράπεζες και από κοινό κεφάλαιο και το €1,6δις από 6 ξένες τράπεζες, στις οποίες περιλαμβάνονται όλες αυτές (όπως η Deutche Bank που θέλει να κερδοσκοπήσει και από πάνω) που οι ελλ. κυβερνήσεις διέσωσαν μετατρέποντας τα ομόλογα των ελλ. Τραπεζών (ιδιωτικό χρέος) σε δημόσιο χρέος, φορτώνοντάς το στις πλάτες των πολιτών (μας αναφέρουν ως «γνωστά υποζύγια»), αφού η εκποιούμενη κρατική περιουσία είναι των πολιτών , οι αποταμιεύσεις στα αφαλιστικά ταμεία είναι των συνταξιούχων και οι κοινωνικές δαπάνες είναι επενδύσεις των πολιτών για όταν τις χρειαστούν.

Η συνθηκολογημένη, καταστρεπτική και ληστρική κυβέρνηση της χώρας και των πολιτών, πέρα κι από τα μέτρα €500εκ που θα νομοθετήσει στο 2017, πέρα από τα 113 μέτρα που ακολουθούν για το 2018 και όλες τις αφαιμάξεις που συνθηκολόγησε μέχρι και τον οικονομικό τοίχο του 2021 και την ταφή μέχρι το 2060, συνεχίζει κινήσεις εντυπωσιασμού των «μαζών» στο εσωτερικό, μέσω των ΜΜΕ της ντροπής, στο να κερδίζει με κοροϊδίες πολιτικό χρόνο, ενισχύοντας εις βάρος μας, πέρα από τις ξένες τράπεζες, από τις ελληνικές τράπεζες και από τους κερδοσκόπους των funds (κερδοσκοπικά ταμεία), ώστε να είναι ευχαριστημένος κάθε ξένος ιμπεριαλιστής και καπιταλιστής και να μη τους ενοχλεί.

Αυτά, αφού οι οικονομικοί εισβολείς κορόιδεψαν την κυβέρνηση, με την δήθεν απομείωση του χρέους, αφού την εξανάγκασαν να υπογράψει τις διαφορετικές ταχύτητες των χωρών μελών της Ε.Ε., αφού της υπαγορεύουν να κάνει συγκεκριμένη συνταγματική αναθεώρηση εν μέσω οικονομικής κατοχής, αφού δεν της εγκρίνουν την ποσοτική χαλάρωση (χωρίς αυτό πραγματικά να σημαίνει πως θα ωφεληθούν με δάνεια -όπως νομίζουν- οι ελλ. επιχειρήσεις), αφού δεν της έδωσαν το πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους αλλά την βγάζουν στις «αγορές», κλπ.

(Το τελευταίο είναι, σαν να στέλνουν ένα παιδάκι να παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία, αλλά το κρατάνε… αβάπτιστο.)

Μετά, η κυβέρνηση θα δώσει κάποια ψίχουλα σε εξαθλιωμένους πολίτες και όλα καλά για να πάει σε εκλογές, πριν την εφαρμογή των άγριων μέτρων που έχει υπογράψει για κλοπές αποταμιεύσεων συνταξιούχων και κοινωνικών παροχών, μειώσεις εισοδημάτων, αυξήσεις φόρων, κλπ

Ας μπούμε στη θέση του Υπουργείου Οικονομικών, για να δούμε αν υπάρχει βάση ή λογική στις ενέργειές του

1) Ο γενικός κανόνας είναι ότι το ποσοστό του επιτοκίου που δανείζεσαι, πρέπει να μην υπερβαίνει το ποσοστό της ανάπτυξης που έχεις.
Η ανάπτυξη της Ελλάδας (με όποια πλασματικά στοιχεία) είναι 0,4%. Όπερ άτοπον.

2) Θεωρείται, πως αν οι δανειστές – αγορές σε δανείζουν, τότε είσαι αξιόπιστος πελάτης για δανεισμό. Είναι έτσι;
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε περιόδους επενδυτικής αδιαφορίας, μετοχές καλαθιού – λαγοί, αγοράζονται σε μικρές ποσότητες, αλλά σε μεγάλες τιμές και έτσι ανεβάζουν τον δείκτη του χρηματιστηρίου για να δημιουργήσουν κλίμα ευφορίας στην αγορά.

Αντίστοιχη διαδικασία έχουμε και τώρα, όταν το χρέος σου είναι 326,5δις, τα 3 δις είναι το σχετικό μικρό ποσό – λαγός με το οποίο στοιχηματίζουν κερδοσκόποι, των οποίων αυτά τα σχετικά χρήματα αποτελούν μέρος του προηγούμενου τζογαρίσματος και της κερδοσκοπίας που έκαναν ενάντια στη χώρα και τους πολίτες της.

Πάντως, οι μνημονιακές ελληνικές κυβερνήσεις, θα μπορούσαν να κάνουν και κάτι πιο γελοίο. Να δανειστούν από τις «αγορές» €1, με επιτόκιο 0,0001% ή καλύτερα με -90%, ώστε να αξίζει να … θριαμβολογούν.

3) Βασικοί λόγοι της οικονομίας για δανεισμό:

Α)σε μη κανονικές συνθήκες (μ.Κ.Σ.): Όταν βρίσκεις χαμηλότερο επιτόκιο για να αποπληρώσεις δάνεια που έχεις πάρει με μεγαλύτερο επιτόκιο.

Όμως, η Ελλάδα δανειζόταν έως τώρα από τον ESM με 0,89% συν τα έξοδα.

Το 4,625% σημαίνει σχεδόν … 5 φορές υψηλότερο επιτόκιο.

Β)σε κανονικές συνθήκες (Κ.Σ.): Κρατικές επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη

Θα πάνε αυτά τα χρήματα για «ανάπτυξη» και μείωση της ανεργίας;

ΟΧΙ. Διότι:

  • α)κυρίως προορίζονται να αντικαταστήσουν (επαναγοράσουν) τα ομόλογα Σαμαρά επιτοκίου 4,75%, λήξεως 17.04.2019.
  • β)από τις συνθήκες της Ε.Ε. απαγορεύεται η οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων, παρά μόνο των έργων υποδομής τα οποία είναι πεταμένα λεφτά όταν δεν υπάρχει ζήτηση γι΄ αυτά,
  • γ)διότι το ΔΝΤ απεφάσισε πως το μέγιστο χρέος δεν πρέπει να ξεπερνάει τα €325δις (που είναι ήδη) και να υπάρχουν και €10δις για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών λόγω των κόκκινων δανείων.

Οπότε, όταν διεθνώς το κόστος του χρήματος είναι σχεδόν μηδενικό, αναγκαστικά μας υποχρεώνουν, με νέα πανάκριβα δάνεια, να πληρώνουμε παλιότερα φθηνότερα δάνεια, ώστε να κερδοσκοπούν οι τράπεζες που είναι το μακρύ χέρι των ιμπεριαλιστών, που θα εξαγοράζει κερδοφόρες (όχι επενδύει) κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις και γη ως μέρος αρπαγής της εθνικής μας κυριαρχίας, αφού τις υπόλοιπες εξουσίες ήδη τις κατέχει.

  • δ)Με δεσμευμένη την δημοσιονομική πολιτική, με την υποχρέωση που ανέλαβαν για τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, με την μείωση των δημοσίων δαπανών, με τα δραματικά ποσά για τόκους και με τον μεγάλο όγκο του χρέους να διακρατείται από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που συνεχώς θα επιβάλλουν όρους λιτότητας μέχρι το 2060, αυτό (χωρίς να επενδύουν όλα τα κράτη στην Ελλάδα – πράγμα απίθανο) θα δημιουργεί συνεχώς έλλειμμα ανταγωνιστικότητας οπότε και στο Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με αποτέλεσμα με ότι ακολουθείται να μην υπάρχει τρόπος για ουσιαστική ανατροπή της ανεργίας σε εργασία.

4) Ο κ. Ντράγκι (ΕΚΤ) είπε ότι δεν φθάνει δανεισμός από τις αγορές μόνο μία φορά.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε πως θα βγούμε στις αγορές και 2η και 3η και 4η φορά.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, όσο περισσότερες φορές θα βγούμε στις «αγορές» τόσο το χειρότερο.

5) Γλυτώνουμε από νέο αντι-κοινωνικό μνημόνιο ή βγαίνουμε από τα μνημόνια;

ΟΧΙ. Διότι χωρίς ανάπτυξη, όταν λήξει το ομόλογο, πάλι στα «γνωστά υποζύγια» θα χρεωθεί.

Με το συμπλήρωμα μνημονίου (3s) μας κρύβουν ότι είμαστε σε μνημόνια μέχρι και το 2021.

6) Το να ζητήσει η χώρα δάνειο από τις αγορές τώρα, είναι crash test (δοκιμή αντοχής), για επιστροφή αργότερα σε κανονική ροή δανεισμού από τις αγορές, οπότε αξίζει την πληρωμή €400χιλ αμοιβής στα δικηγορικά γραφεία, €1,5εκ προμήθειες στην κοινοπραξία αναδόχων τραπεζών και €175χιλ. ετησίως για τους τόκους;

ΟΧΙ. Διότι είμαστε σε πρόγραμμα, σε 3-μηνιαίους ελέγχους και ακολουθεί η πιστοληπτική γραμμή

και μετά ο δανεισμός με 10-ετές. Δηλαδή γίνεται μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και κατευνασμού των πολιτών που έχουν εξαθλιωθεί και χάσει την αξιοπρέπειά τους.

Διαφήμιση με διασπάθιση Δημοσίου Χρήματος;

Το πρόσθετο κόστος να το πληρώσει η κυβέρνηση.

Η θέση μας είναι ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις πρέπει να ανατραπούν και να γίνει: Διαγραφή του χρέους, ακύρωση των μνημονίων, εθνικό νόμισμα, άλλη συναλλαγματική πολιτική, Παραγωγικός μετασχηματισμός, μακριά από την αποικιοκρατία των καθοδηγητών των εισβολέων – ιμπεριαλιστών και από την τυραννία των κερδοσκοπικών αγορών.

Καλούμε τους πολίτες σε ευρεία συσπείρωση (αυτή του 62%), έξω από το μνημονιακό πλέγμα των ψευδοδιαμαρτυρομένων, που προτείνουν τις θέσεις μας, αλλά στηρίζουν όμως στην πράξη τα μνημόνια της απώλειας της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Κοινωνικής Απελευθέρωσης.

Να παλέψουμε όλοι οι πολίτες για την ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.

Να συμμετέχουν οι πολίτες στις ρωγμές που δημιουργούμε όπως ενάντια στους πλειστηριασμούς, ενάντια στον ευτελισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενάντια στον ιμπεριαλισμό που δημιουργεί ανακατατάξεις με τον επιχειρούμενο διαμελισμό της Κύπρου, της Συρίας, της Ελλάδας, κλπ.

Πρέπει να σωθεί η πατρίδα για να σωθούν οι πολίτες.

Πηγή: iskra.gr



Γιώργος Μπούτρης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου