Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Η Βόρειος Κορέα και η Βενεζουέλα δείχνουν δυο διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ.

mitsos175


Η Βενεζουέλα, που αποτελεί κύριο στόχο των ΗΠΑ εξ’ αιτίας των αποθεμάτων πετρελαίου, προσπαθεί να κατευνάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πρόεδρος Μαδούρο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προσφέρει 5 εκατομμύρια $ στα θύματα του τυφώνα Χάρβεϊ στις ΗΠΑ, παρά την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, για την οποία ευθύνη έχουν και οι ίδιες οι ΗΠΑ.

Η Βενεζουέλα προσπαθεί να μιλήσει στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ ελπίζοντας να αποτρέψει την επέμβαση. Επίσης με τις τελευταίες κινήσεις στο εσωτερικό (εκλογές) αφαίρεσε δύναμη από την αντιπολίτευση, που είναι πιόνι των πολυεθνικών. Η Βενεζουέλα είναι αδύναμη στρατιωτικά. Όταν μάλιστα αντίπαλος είναι η πρώτη δύναμη, οι πιθανότητες είναι σαφώς εναντίον της. Αν και ένας πόλεμος με τη Βενεζουέλα θα βλάψει τους Αμερικάνους πολίτες, που προμηθεύονται φτηνό πετρέλαιο, θα ωφελήσει τις Αμερικάνικες πολυεθνικές, που θα ελέγχουν τον πλούτο της χώρας. Επιπλέον κανένα άλλο μεγάλο κράτος δεν έχει τα μέσα να επέμβει στη Βενεζουέλα.

Η Βόρειος Κορέα από την άλλη δεν έχει πετρέλαιο. Έχει όμως Κομμουνιστικό καθεστώς και στις ΗΠΑ υπάρχει η αντίληψη πως ο Κομμουνισμός πρέπει να εξαφανιστεί από όλο τον πλανήτη. Δεν αποτελεί απειλή, ούτε είναι σημαντική για το σχέδιο μονοπώλησης του Πετρελαίου, το οποίο έβαλαν σε εφαρμογή οι Αμερικάνοι Ιμπεριαλιστές. Νομίζω λοιπόν ότι η Βενεζουέλα κινδυνεύει περισσότερο από τη Βόρειο Κορέα με επέμβαση για δυο ακόμα λόγους:

1) Η Λαϊκή Δημοκρατία είναι «θωρακισμένη». Δεν χρειάζεται να κολακεύσει τις ΗΠΑ. Το οπλοστάσιο της δεν μπορεί βέβαια να συγκριθεί με αυτό του ΝΑΤΟ, εντούτοις σε περίπτωση πολέμου θα κάνει υπολογίσιμη ζημιά. Αυτός είναι αποτρεπτικός παράγοντας, αφού οι επεμβάσεις γίνονται για το κέρδος. Η προσπάθεια λοιπόν απόκτησης πυρηνικών αποσκοπεί στην άμυνα της. Επιπλέον δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία λόγω της μεγάλης διαφοράς στη δύναμη ΗΠΑ και Β. Κορέας. Πολύ απλά: Ποιος θα τιμωρήσει τις ΗΠΑ, αν παρασπονδήσουν; Αν επιτεθούν μόλις παραδώσει τα όπλα η Κορέα; Η Β. Κορέα δεν εμπιστεύεται τις ΗΠΑ κι έχει κάθε λόγο να το κάνει.

Θυμίζουμε ότι πέρσι η USAF βομβάρδισε 7 χώρες. Άρα μόνο το δυσβάστακτο κόστος είναι αυτό που θα κρατήσει τους Αμερικάνους. Όμως αρκετοί στις ΗΠΑ πιστεύουν πως η Κορέα δεν μπορεί να πλήξει ακόμα τις πόλεις τους, επομένως έχουν χρόνο να κάνουν τον αγαπημένο τους κερδοφόρο πόλεμο. Θεωρούν ότι οι πύραυλοι (που υπολογίζουν σε 4) μπορούν (αφού είναι λίγοι) να καταστραφούν στην πορεία από αντιπυραυλικά συστήματα. Έτσι η Β. Κορέα προσπαθεί να πείσει ότι είναι ικανή να χτυπήσει το μεγάλο αφεντικό, θυμίζοντας πόσο δύσκολο είναι στην πράξη να καταρριφθεί ένας διηπειρωτικός πύραυλος ακόμα και σήμερα.

2) Η Κίνα παρακολουθεί με ενδιαφέρον. Η Κορεατική χερσόνησος είναι δική της περιοχή. Δεν θέλει να χάσει έναν παραδοσιακό σύμμαχο, με τον οποίο έχει εμπορικές συμφωνίες, ούτε Αμερικάνικες βάσεις δίπλα ακριβώς στα σύνορά της. Θα ζητήσει τεράστια ανταλλάγματα, για να επιτρέψει στους Αμερικάνους να επέμβουν, αλλιώς θα αντιδράσει. Έτσι μάλλον η Β. Κορέα είναι πολύ ακριβή, για να την αρπάξουν, ενώ ο κόσμος θα γλυτώσει φθηνά από ένα πυρηνικό πόλεμο.

Εν τούτοις ο κίνδυνος υπάρχει. Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι εκπρόσωπος μιας άθλιας ακροδεξιάς ιμπεριαλιστικής νοοτροπίας της ιθύνουσας τάξης των ΗΠΑ. Η δίψα για παγκόσμια κυριαρχία που έχουν οι Αμερικάνοι πλουτοκράτες και στρατιωτικοί, είναι ο κύριος αποσταθεροποιητικός παράγοντας στον πλανήτη.

Πηγή: tsak-giorgis.blogspot.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου