Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Για την 100ή επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης

Βασίλης Μακρίδης


► Σήμερα κλείνουν ακριβώς 100 χρόνια από την πραγματοποίηση της πρώτης επιτυχημένης σοσιαλιστικής επανάστασης στην Ιστορία, της ρωσικής-Οκτωβριανής Επανάστασης. Ενός γεγονότος που, κατά την άποψη του γράφοντος, σημάδεψε την Ιστορία της Ανθρωπότητας (από την θετική, κυρίως, πλευρά) όσο κανένα άλλο ιστορικό γεγονός στον 20ό αιώνα.

► Σημαντικά γεγονότα στον «κοντό» 20ό αιώνα υπήρξαν κι άλλα, με σημαντικότερο, μάλλον, από τα υπόλοιπα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος όμως άφησε τεράστιες πληγές στην Ανθρωπότητα και τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ψυχές και σε υλικές καταστροφές.


► Όσα λάθη, όσες ανακολουθίες, ακόμη και εγκλήματα και να έγιναν στη συνέχεια, στο όνομα (δυστυχώς) της επανάστασης και του σοσιαλισμού/κομμουνισμού, από ανθρώπους που, μάλλον, είχαν από ελάχιστη έως καθόλου σχέση με το πραγματικό νόημα αυτών των όρων και οδήγησαν, δεκαετίες μετά, το «όνειρο» σε κατάρρευση, το μήνυμα της επανάστασης και της δυνατότητας οικοδόμησης μιας κοινωνίας δίκαιης και χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο.

► Ειδικά εάν λάβει κανείς υπόψη του την τεράστια επίθεση που έχουν υποστεί όλων των ειδών τα ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνικά-συλλογικά και ατομικά, μετά την οριστική κατάρρευση του «υπαρκτού» το 1991 και την επικράτηση της μονοκρατορίας του αμερικανικού και, εν γένει, δυτικού (νεοφιλελεύθερου, πλέον) καπιταλισμού, το μήνυμα της επανάστασης και του σοσιαλισμού ξαναγίνεται, πλέον, εκτός από επίκαιρο και δραματικά ΑΝΑΓΚΑΙΟ...

► Θέλω να ελπίζω, ότι η σχετική «νηνεμία» των τελευταίων χρόνων, ειδικά μετά την προδοσία κάποιων σημαντικών ελπίδων που έτρεφαν, τόσο ο δικός μας λαός, όσο και άλλοι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου, να είναι απλώς ο προάγγελος της «καταιγίδας» που έρχεται και θα συμπαρασύρει την αδικία, την εκμετάλλευση, τον φασισμό, τις διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους και θα μας οδηγήσει σε «μέρες καλύτερες, θαυμάσιες μέρες» (ας με συγχωρέσει ο Γιάννης Αγγελάκας για τη μικρή παράφραση του στίχου του). Εδώ θα 'μαστε, πιστεύω... Και όχι ως απλοί θεατές, βεβαίως...




Βασίλης Μακρίδης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου