Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Οι αναρχικοί, το ΚΚΕ και το μακρινό 1989

Ελλάδα


Πώς θα ακουγόταν σε ένα μέλος ή οπαδό του ΚΚΕ η άποψη ότι όλες οι οργανώσεις που φέρουν στον τίτλο τους «Κομουνιστικό/η» έχουν ουσιαστικά τον ίδιο πολιτικό προσανατολισμό;

Αν του έλεγες π.χ ότι το ΚΚΕ και η ΟΑΚΚΕ δεν διαφέρουν παρά τις «παραλλαγές» τους «επί της ουσίας»;

Λογικά θα σε έβλεπε σαν ούφο και θα είχε δίκιο.

Για τον Λουκά Αναστασόπουλο, όμως, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, όλες οι συλλογικότητες που αυτοχαρακτηρίζονται «αναρχικές», αποσκοπούν στο να εξυπηρετήσουν τις ίδιες σκοπιμότητες και οι ενέργειες τους έχουν την ίδια κατάληξη.

Και ποια είναι αυτή μας το λέει με άρθρο του στο χθεσινό «Ριζοσπάστη»: «Οι θέσεις και οι δράσεις των αναρχικών όχι απλώς δεν παρουσιάζουν καμία απειλή για το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά αξιοποιούνται για τον εγκλωβισμό συνειδήσεων».

Πριν συνεχίσουμε, ας κάνουμε εδώ ένα ταξίδι στο παρελθόν και συγκεκριμένα πριν 28 χρόνια. Ηταν Δεκέμβρης του 1989. Μια ταραγμένη εποχή για το αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα αφού η συμμετοχή του Συνασπισμού στην κυβέρνηση Τζανετάκη έχει δημιουργήσει χιλιάδες αποχωρήσεις και διαγραφές από το ΚΚΕ καθώς και την δημιουργία του ΝΑΡ.

Συγκαλείτε τότε η Κ.Ε του ΚΚΕ και με απόφαση της διαπιστώνει: «Η ομάδα των στελεχών που αποχώρησε από το Κόμμα διαμορφώνεται σε κίνηση που έχει στόχο της την επίθεση με όλα τα μέσα, ακόμα και συκοφαντίες, κατά του Κόμματος και του Συνασπισμού.

Πέρα από την καθημερινή δημόσια πολεμική κατά του Κόμματος, η δράση τους και οι θέσεις τους χρησιμοποιούνται από αντίπαλες δυνάμεις που θέλουν να πλήξουν το Κόμμα, να αναιρέσουν τον ουσιαστικό ρόλο που κατάκτησε η Αριστερά στην πολιτική ζωή».

Κι αυτοί λοιπόν, το ρόλο του συστήματος έπαιζαν. Και ποια ήταν τα τότε στελέχη του ΚΚΕ που έβγαζαν αυτό το συμπέρασμα; Ας θυμηθούμε κάποια ονόματα της Κ.Ε του ΚΚΕ: Ανδρουλάκης, Δαμανάκη, Φαράκος, Δραγασάκης, Μπαλάφας, Λαφαζάνης, φυσικά Παπαρήγα, Κουτσούμπας κ.α

Και επανερχόμαστε στο κείμενο του Λουκά Αναστασόπουλου που τσουβαλιάζοντας όλες τις αναρχικές ομάδες μας γράφει στον χθεσινό «Ριζοσπάστη»: «Προτάσσουν ενέργειες που μοιάζουν "συγκρουσιακές", αλλά είναι στην πραγματικότητα ανώδυνες για το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης… Δεν πρόκειται για κάποιες αγωνιστικές δυνάμεις που διάλεξαν "λάθος" δρόμο για την ανάπτυξη του κινήματος. Οι καθοδηγητές αυτών των δυνάμεων είναι εχθροί του εργατικού - λαϊκού κινήματος». 

Ετσι ακριβώς ήταν, για το ΚΚΕ και όσα πρώην μέλη του συγκρότησαν το ΝΑΡ.

Είναι εντυπωσιακές οι ομοιότητες που έχει το άρθρο του μέλους του Κ.Σ της ΚΝΕ με την απόφαση της Κ.Ε του ΚΚΕ τον Δεκέμβρη του 1989.

Και τότε η δράση όσων αποχώρησαν από το ΚΚΕ αξιοποιούταν από «αντίπαλες δυνάμεις» και φυσικά έπαιζαν το ρόλο του αστικού συστήματος: «Η ομάδα των στελεχών που αποχώρησε από το Κόμμα διαμορφώνεται σε κίνηση που έχει στόχο της την επίθεση με όλα τα μέσα, ακόμα και συκοφαντίες, κατά του Κόμματος και του Συνασπισμού. Πέρα από την καθημερινή δημόσια πολεμική κατά του Κόμματος, η δράση τους και οι θέσεις τους χρησιμοποιούνται από αντίπαλες δυνάμεις που θέλουν να πλήξουν το Κόμμα, να αναιρέσουν τον ουσιαστικό ρόλο που κατάκτησε η Αριστερά στην πολιτική ζωή».

Πάλι καλά που δεν μας λέει σήμερα το στέλεχος της ΚΝΕ ότι οι αναρχικές ομάδες καθοδηγούνται από ξένες μυστικές υπηρεσίες όπως ισχυριζόταν η Α. Παπαρήγα για όσους/ες συμμετείχαν στην εξέγερση του Δεκέμβρη toy 2008.

Γράφει ο Μ. Σ.

Πηγή: tsak-giorgis.blogspot



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου