Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Γ. Κασιμάτης από την Κρήτη: οι πλειστηριασμοί δεν είναι νόμιμοι! (video)

Εκδηλώσεις


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, την Δευτέρα 11/12/2017, η εκδήλωση – ομιλία που διοργάνωσε το Σωματείο Αλληλοβοηθείας Οφειλετών Ρεθύμνου (ΣΑΟΡ), με θέμα τους Ηλεκτρονικούς Πλειστηριασμούς και ομιλητές τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Γεώργιο Κασιμάτη και τον Ηλία Αλεξανδρή, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και Μηχανικό Η/Υ και μέλος της πρωτοβουλίας «Δρόμος Ανοιχτός».

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητήριου Ρεθύμνου, ξεκίνησε στις 19:15 με την ομιλία του Καθηγητή Γ. Κασιμάτη που ανέπτυξε λεπτομερώς όλο το παράνομο πλαίσιο, βάσει του οποίου οι ξένοι επικυρίαρχοι επέβαλαν ιδιότυπο καθεστώς κατοχής στην πατρίδα μας, με πρόσχημα το άδικο, παράνομο και τεχνητά διογκωμένο χρέος.

Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής ανέφερε: «Δεν υπάρχει διεθνής κανόνας δικαίου και άρθρου του Ελληνικού Συντάγματος που να μην έχουν παραβιάσει» για να προσθέσει στην συνέχεια «γι’ αυτό άλλωστε και το ΔΝΤ αλλά και οι Ευρωπαίοι έχουν απαγορεύσει στις διαπραγματεύσεις τους με την κυβέρνηση να θέσει ζήτημα νομιμότητας, ενώ στο ίδιο το καταστατικό του ΔΝΤ προβλέπεται ότι αυτό δεν θα παρέχει βοήθεια στις περιπτώσεις όπου από τον αποδέκτη γίνεται επίκληση της νομιμότητας».

Ειδικότερα για το θέμα των πλειστηριασμών (ηλεκτρονικών και μη) υπό τις παρούσες συνθήκες, ο καθηγητής Γ. Κασιμάτης ανέφερε ότι έχουν παραβιασθεί όλες οι αρχές νομιμότητας και εγκυρότητας της διαδικασίας με πρώτη αυτή της δημοσιότητας, ενώ με μια σειρά αλλαγών στο δικονομικό σύστημα της χώρας και με τα μνημονιακά νομοσχέδια έχουν αφαιρεθεί ουσιαστικά από τους πολίτες οι δυνατότητες άσκησης όλων τα ένδικων μέσων άμυνας και προστασίας απέναντι στην επίθεση αρπαγής της περιουσίας τους, που πλέον φτάνει ακόμα και σε αυτή την πρώτη κατοικία τους.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε επίσης από τον καθηγητή στο γεγονός ότι τα κόμματα συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης με την παραμονή τους σε ένα κοινοβούλιο που από το 2010 λειτουργεί κατ’ επίφαση δημοκρατικά, παρέχουν νομιμοφάνεια στο διαρκές πραξικόπημα της μνημονιακής κατοχής από τους δανειστές.

Στο κλείσιμο της αρχικής τοποθέτησής του ο διακεκριμένος ομιλητής τόνισε ότι πλέον την λύση μπορούν να την δώσει μόνον ένα μέτωπο πέρα από κομματικούς, ιδεολογικούς ή άλλους τέτοιου είδους διαχωρισμούς, μέσα από το οποίο οι πολίτες θα προχωρήσουν σε οργανωμένη αντίσταση με στόχο την ανατροπή του κατοχικού καθεστώτος.

Ξεκινώντας το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο ομιλητής Ηλίας Αλεξανδρής ανέφερε :

«Σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς υπάρχουν δύο μεγάλα ψέματα και μια δυσάρεστη αλήθεια.

Το πρώτο ψέμα είναι ότι οι πλειστηριασμοί αφορούν τα κόκκινα δάνεια, ενώ μας αφορούν όλους αφού κατασχέσεις ακινήτων γίνονται πλέον και από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για χρέη πάνω από 500 ευρώ.

Το δεύτερο ψέμα είναι ότι δεν γίνονται πλειστηριασμοί για περιουσιακά στοιχεία με αξία λιγότερο από 300.000 ευρώ. Τα επίσημα στοιχεία που επεξεργάστηκαν μέλη της πρωτοβουλίας «Δρόμος Ανοιχτός» στην οποία συμμετέχω και δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στον σχετικό ιστότοπο αποδεικνύουν ότι ισχύει το εντελώς αντίθετο και μάλιστα σε συντριπτική πλειοψηφία οι δημοσιευμένοι πλειστηριασμοί του 2017 αφορούν περιουσίες με αξία μικρότερη από 300.000».

Στο σημείο αυτό ο ομιλητής προχώρησε σε λεπτομερή αναφορά των στατιστικών στοιχείων για να καταλήξει: «Με βάση αυτά τα δεδομένα και όσα αναφέρθηκαν και στην ομιλία του καθηγητή, η δυσάρεστη αλήθεια στην οποία αναφέρθηκα πριν είναι ότι δυστυχώς όλοι μας νομίζουμε ότι έχουμε περιουσίες».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε – με την ιδιότητα του Μηχανικού Η/Υ - σε τεχνικά χαρακτηριστικά που αφορούν τα συστήματα διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τονίζοντας ιδιαιτέρως το γεγονός ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για κλειστά συστήματα δημοπρασιών που δεν παρέχουν καμία απολύτως δημοσιότητα ενώ υπάρχουν τεχνικοί περιορισμοί στην διαδικτυακή πρόσβαση που δημιουργούν ανισότητες και σε κάποιες περιπτώσεις ανυπέρβλητα εμπόδια σε φυσικά πρόσωπα που θέλουν να συμμετέχουν ή να παρακολουθήσουν την διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ως παράδειγμα: «Έτσι θα μπορεί ένα ξένο fund να αρπάζει μαζικά ακίνητα στο Ρέθυμνο χωρίς να μπορεί κανείς – εκτός από τον αρμόδιο συμβολαιογράφο – να γνωρίζει ούτε ποια ούτε πόσα είναι αυτά τα ακίνητα αλλά κυρίως ούτε σε ποιες τιμές τα απέκτησε».

Ο Ηλίας Αλεξανδρής ανέφερε επίσης: «Βρίσκομαι εδώ και με την ιδιότητα του ενεργοποιημένου πολίτη που αντιλαμβάνεται ότι η χώρα και οι ζωές μας καταστρέφονται. Με αυτή την ιδιότητα λοιπόν θα πω ότι αφού από τους πολίτες έχουν αφαιρεθεί οι δυνατότητες άσκησης ένδικων μέσων προστασίας των περιουσίας τους, όπως είπε κι ο καθηγητής, οι πολίτες και το κίνημα που διαμαρτύρεται κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία βρίσκονται σε νόμιμη άμυνα απέναντι σε ένα παράνομο και αντισυνταγματικό καθεστώς, και έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν προστατεύουν απλά τις περιουσίες τους αλλά συμμετέχουν σε μια πολιτική διαμαρτυρία που αφορά συνολικά όσα ζούμε τα τελευταία 7 χρόνια».

Στο τέλος των ομιλιών δόθηκε η δυνατότητα να γίνουν δεκάδες ερωτήματα από το ακροατήριο που απαντήθηκαν από τον καθηγητή Γ. Κασιμάτη αλλά και τον Η. Αλεξανδρή.

Στο Ηράκλειο

Ανάλογη εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και στο Ηράκλειο, την Τρίτη 12/12/2017. Παραθέτουμε σύντομο βίντεο με την εισαγωγή της ομιλίας του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη.


Ενόψει της επίσκεψής του στην Κρήτη, ο Γ. Κασιμάτης παραχώρησε τηλεφωνική συνέντευξη στο "98.4 Radio" και στον δημοσιογράφο Γ. Σαχίνη.

Για το θέμα των πλειστηριασμών ακούστε από το 5:11


Πηγή: dromosanoixtos.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου